|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:27 | 03.28.2024

Один проти системи: районний депутат виграв у прокурорів справу про корупцію, якої не було

Якщо ти протистоїш «зубатому» агрохолдингу, корумпованим чиновникам і відстоюєш справедливість, тобі можуть безкарно пошкодити майно, пригрозити фізичною розправою, а на додачу ще й пришити тавро корупціонера тільки за те, що ти намагався стимулювати до розслідування злочину правоохоронні органи.

Депутата Ніжинської районної ради Миколу Шкарупу можна сміливо назвати двічі постраждалим – спочатку від бандитів, а потім від тих, хто б мав би цих бандитів ловити. Вже майже півтора роки правоохоронці не можуть знайти (чи не дуже й шукають) злочинців, які пригрозили фізичною розправою та пошкодили авто районному депутату, проте легко відкрили проти нього антикорупційне провадження.

 

Справу курував цілий начальник антикорупційного відділу

 

Уродженець села Берестовець Комарівської громади Микола Шкарупа – колишній моряк дальнього плавання, а нині депутат районної ради, пенсіонер. Місцеві мешканці знають Миколу Степановича як борця за правду та порядну людину. Саме за правду та відстоювання інтересів виборців, переконаний депутат райради, йому двічі розбивали авто та погрожували фізичною розправою. Версії, хто і навіщо все це робив, він неодноразово озвучував слідству та пресі, однак досі нікого не знайшли та не покарали. Нікого, крім самого заявника й потерпілого, який насмілився проголосувати у липні минулого року під зверненням до правоохоронців щодо об’єктивного й неупередженого розслідування. За що і поплатився! Прокуратура одразу ж впаяла йому адміністративний протокол про конфлікт інтересів, а Ніжинський міськрайонний суд оперативно присудив депутату штраф розміром 3400 гривень та судові витрати в сумі 496 гривень 20 копійок.

1ashkarupa

Микола Шкарупа біля пошкодженого автомобіля

 

Подати апеляцію на рішення місцевого суду для Миколи Шкарупи, звісно ж, було справою честі і, що цікаво, як виявилось згодом, для обласної прокуратури ця справа також мала важливе значення, інакше б на суд з’явився хтось із простих прокурорів, а не цілий начальник спеціалізованого відділу.

Начальник відділу забезпечення діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Юрій Вікторович Максиміхін намагався переконати суддю Чернігівського апеляційного суду Валентину Антипець у тому, що прокуратура діяла превентивно, таким чином намагаючись запобігти можливим корупційним діянням з боку депутата.

 

Просив лише розслідувати злочин, а де ж вигода?

 

Прокуратура звинуватила Миколу Шкарупу в тому, що він, будучи депутатом районної ради, і будучи суб’єктом, відповідальним за корупцію, не вжив заходів щодо недопущення реального конфлікту інтересів, який виник на сесії райради 8 липня 2021 року.

Мовляв, використав свій статус для того, щоб районна рада звернулась до обласних структур прокуратури та МВС щодо прискорення належного розгляду кримінального провадження, яке стосувалося пошкодження його майна та погрози життю. І дійсно, як тільки посміла людина голосувати під зверненням щодо розслідування погроз власному життю та пошкодження майна, до того ж ще й вимагати справедливого та об’єктивного розслідування й пошуку злочинців? На тобі конфлікт інтересів, пане депутате! На тобі запобігання корупції!

Тут варто засвідчити повагу судді Валентині Антипець, яка щиро здивувалась подібним закидам і, зрештою, винесла вердикт не на користь державного обвинувачення.

Зокрема, у постанові Чернігівського апеляційного суду зазначено, що і у протоколі про адміністративне правопорушення, і в матеріалах справи фактично відсутні посилання на те, у чому саме проявляється конфлікт між приватним інтересом Шкарупи та його представницькими повноваженнями. Де тут вигода, – питає суд?

«Наявність реального конфлікту інтересів поза розумним сумнівом не доведена, а адміністративна відповідальність настає у разі вчинення чи не вчинення таких дій», – йдеться в ухвалі чернігівської апеляції.

1apostan

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає

 

Відтак суддя Валентина Антипець винесла справедливий вердикт – скасувати рішення суду першої інстанції, а адміністративне провадження проти Миколи Шкарупи закрити через відсутність у його діях складу правопорушення. Честь порядної людини збережено! Тепер хотілося б, щоб і правоохоронні органи зайнялись безпосереднім пошуком виконавців та замовників злочину, адже заяву до поліції районний обранець написав ще 21 травня минулого року, а віз і нині там.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)