|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:12 | 03.28.2024

Для захисників – як для рідних!

Сьогодні у кожного свідомого українця має бути найголовніше прагнення – зробити свій посильний вклад у Перемогу України над російськими загарбниками.

Не треба думати, що твоя гривня на бронежилет чи дрон, засолена тобою банка огірків для воїнів, просто пляшка води чи упаковка печива, яку ти передав на фронт, – це дрібниці. Бо саме із дрібниць твориться велике. Переважна більшість жителів громади вже допомагає нашим Збройним Силам. Буквально у кожному селі збирали і продукти, і засоби гігієни і т. ін. Найголовніше – кожному бути впевненим, що все дістанеться тим, кому й адресовано. А для того, щоб так і було, працюють наші земляки, які добровільно взяли на себе ношу бути волонтерами чи допомагати волонтерам. Можна багато чого зібрати на місці, та треба зібрати не все підряд, хто що дасть, а саме те, що треба. І найважливіше – все це доставити за призначенням.

– Допомога війську – це частина нашої щоденної праці, адже ми розуміємо високу відповідальність, покладену на плечі мужніх захисників та захисниць. Зробити максимум, щоб підтримати їх у цій важливій справі – наш святий обов'язок, – говорить юрківцівська староста Лідія Бурда. – У перші місяці війни жителі Юрківців та Довгалівки (Талалаївська громада, – Ред.) зібрали і переслали «Новою поштою» дитячі речі переселенцям, які зупинилися у Кіровоградській та Дніпропетровській областях. Потім долучилися до ініціатив наших волонтерів, які базуються у Центрі ДЮТ. Дуже хотілося, щоб наша допомога прибувала якомога швидше, і саме тим, кому вона дуже потрібна. Чисто випадково серед свої віртуальних друзів побачила Андрія Кізенка. Зраділа, бо це наш земляк родом із Болотниці волонтерить. Проживає у Носівці. Відразу зв’язалася із ним. Молодий чоловік працює у місцевому комунальному господарстві, а у вихідні разом з волонтерами із Ніжина доставляє гуманітарні вантажі нашим захисникам на Схід України, в Донецькому напрямку. Розговорилися, і з’ясувалося, що ми саме і потрібні одне одному у цій ситуації! Я оголосила про збір гуманітарної допомоги у селах нашого старостату. Скажу, що у нас не було людей, хто б не долучився. Скажу чесно, що іноді аж до сліз проймало! Є один літній одинокий чоловік, якого обслуговує сестра милосердя. Крім пенсії, у нього немає нічого. Але і він не хотів бути осторонь, приніс 200 гривень. Жителі Юрківців за три дні знесли 140 банок консервації. Приємно було бачити, що для захисників – як для найрідніших. Це і сало, і тушонка, і мед, і огірочки, а ще – свіжі овочі, різні смаколики із магазину і домашнього приготування, чай, кава, цукор і таке інше. Сільські дітки та ті, хто на літо приїхав, писали захисникам листи і малювали малюнки, виготовляли обереги. Все це, що зібрали, навантажили на причеп та у автомобіль Андрію.

1adop1

Наступного тижня такий же збір відбувся у Довгалівці. Жодна сім’я не залишилася осторонь. Знову ж зібрали до півтори сотні банок консервації і всього добренького та потрібного. Ще довантажували авто і у Центрі ДЮТ, де теж зібрали всього багато. Все не поміщалося на авто з причепом. Володимир Григорович Лукаш заправив авто Андрію, і той, відправивши вантаж у Носівку, повернувся, аби забрати решту. Така організація роботи мене особисто надихає. Втомлений, але щасливий тим, що робиш потрібну справу.

Андрій постійно надає фото звіти про доставку гуманітарки захисникам на Сході.

Співпраця із земляком вивела і на контакти із його мамою Наталією Миколаївною, яка працює медсестрою у відділенні травматології в одному із госпіталів. Туди ми на зібрані жителями наших сіл кошти закупили і передали мішки для сміття (там вони дуже потрібні), засоби гігієни, чоловічу спідню білизну, рушники та інше.

А також жителі Довгалівки зібрали велику кількість речей для людей Чернігівщини, які втратили свої домівки внаслідок агресії ворога. Ці речі вже розсортовані і чекають на відправку.

– Треба розуміти, що на цьому ваша волонтерська робота не закінчується?

– Вона не може закінчуватися, доки триває війна. Навпаки, волонтерська робота набирає обертів. Люди пересвідчуються, що допомога іде за призначенням. Постійно є потреба у станках для гоління, вологих серветках, шкарпетках, білизні (новій). Із продуктів харчування: вода, консерви, згущене молоко. Хлопці просять домашньої випічки. Окрім того, ми розпочинаємо готуватися до холодів: збираємо теплі флісові кофти і штани (їх можна придбати в секонд хендах), головна вимога – цілі, чисті, темних кольорів.

1adop2

Волонтерська команда

 

Із непотрібних старих речей будемо плести килимки. Запускаємо ще один напрям волонтерської гуманітарної допомоги. Є людина, яка буде виготовляти окопні свічки. Окопна свічка дає можливість швидко закип'ятити воду, обігріти бліндаж на передовій, це джерело світла. Ця свічка не боїться вітру, за допомогою неї можна розкласти багаття, якщо дощ і дрова мокрі... Така свічка горить три години. Для їх виготовлення потрібні жестяні банки (бажано з-під згущеного молока), віск, парафін.

Принагідно хочу звернутися до всіх жителів громади, не тільки нашого округу. Ми не знаємо, скільки ще триватиме ця жахлива і жорстока війна на нашій землі, ми не знаємо, чого нам чекати. Тому дуже прошу, заготуйте по декілька банок смачної консервації для ЗСУ. Особливо потрібні приправи для супів, борщів, салати, варення густе на випічку. Насоліть огірків, насушіть зелені і трав для смачного чаю!

Не треба зараз все приносити, зберігайте кожен вдома, але при потребі щоб ми змогли допомогти нашим воїнам.

Мріємо про перемогу! Віримо в Перемогу! І все, що зможемо, зробимо! А разом ми – сила!

– Ви збираєте кошти і на автомобіль для ЗСУ?

– Так. Думаю багато хто із громади знає Михайла Брека із Болотниці. Його син Олександр Брек з 2014 року захищає нашу Батьківщину. Його бойовий підрозділ у бою втратив автомобіль. А для виконання бойових завдань він дуже потрібний. Залишилось зібрати зовсім небагато – всього 2 тис. доларів. Якщо земляки перекажуть хоч по 200 гривень, це буде конкретна допомога. Щоліта ми збиралися на зустріч у Болотницькій школі, цього літа не до зустрічей. Та давайте витратимо ті кошти, які б витратили на зустріч, для нашого земляка. Адже він захищає всіх нас! Реквізити карток Олександра Брека:

ПриватБанк :5168745117625803

УкрГазБанк:5355076225187467

Крилатими стали слова: «До Перемоги у нас є два шляхи: або в ЗСУ, або для ЗСУ!». Сьогодні тільки так!

 

Олександра ГОСТРА

Схожі матеріали (за тегом)