|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:03 | 03.29.2024

«Це станеться за місяць-два»: білоруський доброволець про можливе вторгнення з Півночі

Заступник командира добровольчого Полку імені Кастуся Калиновського Вадим Кабанчук переконаний, що наступ з боку Білорусі – неминучий.

Бійці полку, який на 99% складається з білорусів, наразі віддано й ефективно захищають Україну на різних ділянках фронту. Військовий упевнений, що початок вторгнення білоруських військ розв’яже руки білоруським добровольцям, які піднімуть повстання та почнуть наводити лад у своїй країні. Ми спробуємо дослідити, наскільки реальною є загроза вторгнення і що мають білоруси.

 

Активізація військового руху

 

«Це обов'язково буде, гадаю, найближчим часом, можливо, місяць-два. Це станеться незалежно від того, чи буде фізично Лукашенко до цього часу живий, чи ні. Вони його доламають і він дасть наказ чи за нього дасть наказ, наприклад генерал Вольфович», – говорить Вадим Кабанчук про ймовірність прямого вторгнення білоруської армії.

Як він пояснює, після «виборів» 2020 року Лукашенка змусили ухвалити конституційну поправку: у разі раптового зникнення чи смерті глави держави виконувачем обов'язків стає голова Ради безпеки. А це, наголошує військовий, генерал Вольфович – людина, яка відкрито підтримує «рускій мір». Тому, констатує він, запасний план є, і Лукашенко про це знає, тож наступ білорусів буде.

За словами військового, підняти за нинішніх умов білорусів проти режиму – це те саме, що підняти народ під окупацією. Тому, пояснює він, вони й організувалися в національну силу, бо після війни в Україні доведеться наводити лад у Білорусі, а це вже їхня внутрішня справа.

«Якщо сюди буде входження білоруської армії – все, це зелене світло на дію», – заявляє Вадим Кабанчук.

Судячи з військової активності на території Республіки Білорусь, нам таки дійсно щось готують. Так, впродовж тижня до Білорусі прилетіли 15 військово-транспортних літаків ВКС РФ. Серед напрямів, куди відлітали чи прилітали ці літаки, виділено Таганрог, Іваново та Анапа. Вирахувати що саме могли везти ці літаки, відносно розташованих поряд військових частин чи баз зберігання доволі складно. Особливо, якщо брати Таганрог, який, відносно логістики, є однією з тилових баз угрупувань армії РФ. А найбільш відомим підрозділом в Іваново, який міг використати Ил-76, є 217-ий повітряно-десантний полк.

28072022

Полігони, де проходять навчання білоруських військових

 

До того ж не треба забувати, що вже 13 тижнів білоруська армія навчається на полігонах і вивчає, зокрема, наступальні операції. У Білорусі знову вкотре продовжили ці навчання як мінімум до 31 липня. За даними моніторингової групи «Білоруський Гаюн», незважаючи на підвищення тривалості навчань на полігонах, білоруська армія, як і раніше, не готова до наступальних операцій.

 

Підготовка оборони з Півночі

 

Разом із тим Збройні Сили України готуються до можливого сценарію війни з Білоруссю. Так, минулого тижня Командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв ознайомився із ходом виконання заходів з підсилення оборони та вдосконалення рівня захисту кордонів у Північній операційній зоні. За словами командувача, зараз на всіх без винятку ділянках даної місцевості обстановка повністю контролюється Збройними Силами України, підрозділами інших військових формувань та правоохоронних органів. Як зазначив командувач, особлива увага приділяється покращенню системи комплексного вогневого ураження противника, системам протитанкового вогню та протиповітряної оборони.

«Наші військовослужбовці отримують все необхідне для виконання поставлених завдань, а генерали та офіцери органів військового управління, своєю чергою, надають їм відповідну підтримку», – наголосив Наєв.

За його словами, всі задіяні до виконання завдань військовослужбовці та органи військового управління готові до адекватного реагування на загрози з будь-якого напрямку.

Нагадаємо, після того, як російські війська втекли з Чернігівщини та з-під Києва, їхні підрозділи регулярно обстрілюють прикордоння. Під обстрілом постійно перебувають населені пукти Новгород-Сіверської, Семенівської, Сновської та Городнянської громад Чернігівщини. Час від часу надходять повідомлення про відбиття спроб проникнення диверсійно-розвідувальних груп, що також є ознакою підготовки до чогось більш серйознішого, ніж обстріли з-за кордону.

 

Якщо білоруси все ж попруть?

 

Перше питання – з чим нам у разі чого доведеться воювати. Найбільш повні дані про кількісний та технічний стан білоруської армії є на шпальтах польського порталу «Defence24», їх і використовуватимемо. Також – братимемо дані російського «Центра анализа стратегий и технологий». Так, сухопутні війська збройних сил Білорусі мають в своєму строю до 17 тисяч військовослужбовців.

Білоруське військо має в своєму розпорядженні «понад 500» радянських танків Т-72Б та 24 модернізовані танки Т-72Б3. Також – 132 одиниці БМП-1 та БРМ-1К, 932 одиниці БМП-2, понад 500 БРДМ-2 та 60 МТ-ЛБ.

280720222

Спільні маневри російських та білоруських військових під час навчань "Запад-2021"

 

Автори польського «Defence24» також стверджують, що білоруси мають понад 200 самохідних артустановок калібру 152 мм – 125 одиниць САУ 2С3 «Акація», 70 одиниць 2С5 «Гиацинт-С» та 12 одиниць 2С19 Мста-С. Також – 125 одиниць самохідних артустановок 2С1 «Гвоздика» калібру 122 мм.

При цьому білоруси начебто мають 200 буксируваних гаубиць Д30 калібру 122 мм, 72 буксируваних гармати 2А72 «Мста-Б» та 50 гармат 2А36 «Гиацинт-Б» калібром 152 мм. Для коригування вогню своєї ствольної артилерії білоруси мають російські БПЛА «Иркут-3» та «Иркут-10», точна кількість яких – невідома.

По реактивній артилерії білоруського війська польський Defence24 наводить такі дані – 128 систем БМ-21 «Град» калібру 122 мм, 36 систем БМ-27 «Ураган» та 40 систем БМ-30 «Смерч» калібром 300 мм.

Ну і найбільш чутливе – у Білорусі є свій «ракетний щит», 36 радянських тактичних ракетних комплексів «Точка-У» з дальністю стрільби до 120 кілометрів та 4 комплекси «Полонез» (скоріш за все, створені за прямої участі Китаю) з дальністю стрільби до 300 кілометрів.

В строю військово-повітряних сил Білорусі на початок 2021 року було 39 винищувачів МиГ-29, третина або ж 13 із них були модернізовані до рівня МіГ-29БМ, що можуть атакувати наземні цілі та дозаправлятись у повітрі. По кількості винищувачів Су-30СМ в строю ВПС Білорусі є «різниця» в оцінках – від 4 до 8.

Білоруси мають в своєму розпорядженні від 20 до 30 штурмовиків Су-25, і також – 11 навчально-бойових літаків Як-130 російського виробництва, що також можуть використовуватись для ударів по наземним цілям. Окрім того, на балансі є 10 навчально-бойових радянських літаків L-39, що мають два вузли підвіски для некерованого озброєння.

По армійській авіації Білорусі є такі дані – в строю до 10 вертольотів типу Ми-24, 36 вертольотів Ми-8, декілька Ми-2 та чотири важких транспортних вертольоти Ми-26, що можуть брати одразу до 20 тонн вантажу.

При цьому поляки стверджують, що в строю ВПС Білорусі є два транспортні літаки Іл-76 та шість легких Ан-26. На зберіганні – ще мінімум 10 одиниць Мі-24, до 10 списаних винищувачів Су-27 та до 20 списаних бомбардувальників Су-24.

Щоб самостійно перейти в наступ проти України, у Лукашенка все ж немає належних сил. Його армія не має бойового досвіду, і їй доведеться у разі чого просуватись через укріпрайони та мінні поля, а ще Північ України – це не степи Донбасу, а густі ліси та болота, тож танками тут не зарадиш. Однозначно, що наші «джавеліни» прийдуться до їм смаку. Перевага, відвага, досвід, мотивація і Господь Бог на нашому боці. Та все ж сподіваємось, що до війни не дійде. Тому Білорусь, незважаючи ні на що, поки що пишемо з великої літери, але готуємось до всіх сценаріїв.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)