|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 4:38 | 04.18.2024

Школу в Новгороді-Сіверському відбудовуватимуть

Школу №2 у Новгороді-Сіверському, яку ракетами розбомбили росіяни, планують відбудовувати, коли закінчиться війна. За попередньою оцінкою на це потрібно буде витратити приблизно 200 мільйонів гривень.

Нагадаємо, вночі 12 травня рашисти завдали декілька ракетних ударів з літака по Новгороду-Сіверському. Тоді окупанти поцілили, звичайно ж, не у військові об’єкти, а в місцеві школу та інтернат.

У школі основний удар прийшовся на спортивну залу, яка була повністю зруйнована. Оскільки вона відокремлена від основного корпусу будівлі, тож її стіни вистояли. У корпусі повилітали всі двері, як зовнішні, так і внутрішні, розбито дуже багато вікон і значно пошкоджено дах. Найбільше постраждало крило, яке знаходилося найближче до спортивної зали, та сам перехід зі школи до спортивної зали. За висновками експертів, «підлатати» не вийде, треба будувати нове приміщення.

1ansschool

Випускники на руїнах школи

 

Голова Новгород-Сіверської ОТГ сподівається, що відбудовуватимуть їхню школу за рахунок закордонних донорських коштів. Але до закінчення війни ніхто не хоче вкладати в цю відбудову.

«Обласне управління освіти нам повідомило, що наш проект на відбудову другої школи потрапив у п’ятірку проектів від області, зараз він на затвердженні в Києві, – говорить голова Новгород-Сіверської ОТГ Людмила Ткаченко. – Можливо, це буде якась європейська країна, може це будуть США, які готові вкладати гроші у відбудову наших навчальних закладів. Не дуже приємна новина в тому, що жоден донор не вкладе ні копійки, поки йдуть військові дії. Тому треба дочекатись закінчення війни – і наша школа одна з перших на відбудову».

До речі, цю школу звели ще в 1941 році і вона вистояла Другу світову війну. Та не пережила російської орди…

Наразі ж, щоб протриматись до відбудови, зберегти учнів і статус, колектив школи й батьки ремонтують старі, законсервовані три роки тому приміщення. Поки навчатися планують у цих корпусах.

«Ми не збираємося тут бути довго, але протриматися до того, поки забудується нова школа, зможемо, – говорить директор Новгород-сіверської школи №2 Тамара Плотнікова. – Найжвавіше в цих приміщеннях – засклити вікна, полагодити дах і відновити системи опалення».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)