|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:26 | 03.29.2024

Від восьми до дванадцяти років за «віджим» техніки, погрози і стрілянину

Від восьми до дванадцяти років за «віджим» техніки, погрози і стрілянину

На Чернігівщині знову гучний скандал з посадовцем військкомату і знову – з тим самим прізвищем! Услід за пониженням у посаді та винесенням догани колишньому Бобровицькому воєнкому Олегу Олешку загрожує реальний тюремний термін.

Від восьми до дванадцяти років – саме стільки передбачає санкція частини 5 статті 426-1 Кримінального кодексу України, яку порушили проти посадової особи військкомату слідчі Державного бюро розслідувань. Начальник 1-го відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Олешко при численних свідках, погрожуючи фізичною розправою керівникам ТОВ «Земля і Воля», із застосуванням вогнепальної зброї, вилучив без належного документального оформлення техніку, що належить товариству. Вочевидь, таке кричуще самоуправство здивувало навіть Командування Сухопутних військ ЗСУ, адже там добре поінформовані, що ще у 2014 році господарство «Земля і Воля» допомагало з ремонтом і надавало ЗСУ власну техніку, а генеральний директор товариства Герой України Леонід Яковишин, якому погрожував автоматом пан Олешко, тоді навіть відмовився від компенсації за спалену техніку.

 

Інцидент №1: догана з переведенням на нижчу посаду

 

Початок та середина березня були плідними на самоуправство для людини, яка б мала у військовий час захищати Закон та порядок. У Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України назвали неприпустимими дії начальника 1-го відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майора Олешка Олега Анатолійовича. Ця «неприпустимість» стосувалася епізоду з блокуванням приміщення Бобровицької міської ради, яке відбулося 13-го березня 2022 року. Після того, як посадові особи міської ради – органу управління, в якому, до речі, має представницький мандант і дружина вище згаданого воєнкома та помічниця нардепа Бориса Приходька Тетяна Олешко – звернулись із відповідною заявою до Командування Сухопутних військ ЗСУ, там призначили внутрішнє розслідування. Розслідування підтвердило факт самоуправства з боку Олега Олешка. Йдеться не лише блокування приміщення адміністративного органу управління громадою, але й висловлювання погроз фізичною розправою цивільним громадянам, серед яких – керівництво громади. Після проведення службової перевірки за неналежне виконання своїх службових обов’язків на майора Олешка Олега Анатолійовича наклали дисциплінарне стягнення – «догану»! Однією доганою у командуванні ОК «Північ», щоправда, не обмежились і перевели Олега Олешка на нижчу посаду в Ніжин.

 

 

Режим «віджим»

 

Втім, схоже, і на цій посаді Олег Анатолійович довго не затримається. І не через те, що у Ніжині про нього не найкращі відгуки, причина полягає в зовсім іншому. До військового командування дійшла ще одна історія за участю буйного бобровицького воєнкома, і тягне вона вже не на догану, а на кримінальне провадження з реальними тюремними термінами.

Як виявилось, дещо раніше за епізод з міською радою, 3-го березня тодішній начальник 1-го відділу Ніжинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Олешко Олег Анатолійович стріляв з автомата, погрожуючи фізичною розправою представникам ТОВ «Земля і Воля».

Ось як про це розповідає свідок самоуправства, заступник генерального директора ТОВ «Земля і Воля» по автотранспорту Олександр Бушура.

«Подія трапилася в селі Мирне (Бобровицької громади, – Авт.) біля складу паливно-мастильних матеріалів, – каже Олександр Васильович. – Мені зателефонував генеральний директор Леонід Яковишин і повідомив, що в нас насильно із застосуванням зброї вилучають техніку. Після цих слів я сів у авто і поїхав в Мирне. Я побачив, як Олешко стріляв з автомата біля вуха Леоніда Григоровича, бачив і чув, як він погрожував фізичною розправою генеральному директору та мені особисто, пересмикуючи перед нашими обличчями затвор. Я пояснив, що техніку так забирати не можна – треба робити все по закону і складати акти відчуження майна».

1zbroyak

Людина в балаклаві наставила зброю на Леоніда Яковишина

 

В результаті, за словами заступника генерального директора ТОВ «Земля і Воля», представники військкомату примусово вилучили техніку в кількості п’ять одиниць, серед яких – три зерновози «МАЗ» і два паливозаправники «КамАЗ».

Перший заступник генерального директора ТОВ «Земля і Воля» Василь Нестерук називає поведінку представників військкомату не гідною українського воїнства.

«Коли в Бобровицю зайшли російські танки, то всі вони повтікали, військкомат був відкритий, списки учасників АТО лежали на столі, а коли росіяни вийшли, свої ж взялись «віджимати» наш транспорт», – обурюється Василь Нестерук.

Цей закид беззбройний Василь Сергійович висловив прямо у вічі Олегу Олешку, натомість у відповідь отримав погрози: «Я з тобою, лисий, ще розберусь».

У розпорядженні нашої редакції опинилось відео з інциденту на базі товариства в селі Мирне. На ньому видно, як люди у військовій формі наставляють зброю, конфліктують та навіть б’ють цивільних.

1viyskom

Працівники військомату нападають на представників ТОВ "Земля і воля"

 

«Розуміючи те, що наші життя важливіші за техніку, ми віддали ключі, техпаспорти, страховки та протоколи проходження технічного огляду автомобілів. Ці люди були повністю в неадекватному стані, схоже на те, що Олешко був добре випивши. Я, звісно, не поліцейський, але все це під час допиту представникам Генеральної прокуратури я розповів», – резюмує Олександр Бушура.

 

У 2014-му році господарство подарувало армії техніку

 

Наразі представники ТОВ «Земля і Воля» говорять про двадцять одиниць техніки, яку, за наказом Олега Олешка, у господарства вилучили без відповідного опису та документів. Де ця техніка – наразі невідомо.

Ситуація з погрозами та незаконним вилученням технічних засобів виглядає особливо цинічною з огляду на те, що ТОВ «Земля і Воля» ще у 2014 році під час мобілізаційних заходів ремонтувала техніку ЗСУ та відала на потреби армії багато власного транспорту. У той час все робилось згідно вимог закону.

«На всю придатну для використання техніку складали акт у трьох екземплярах за підписами представників адміністрації, власника та військкомату, і тільки після цього техніку передавали в Збройні Сили України. Зараз такого і близько не було, – каже заступник генерального директора ТОВ «Земля і Воля» по автотранспорту Олександр Бушура. – Єдині, хто цього разу зробив все правильно, – це представники Ніжинського військкомату – вони склали акт, як книжка пише, а ми віддали їм нашу «ГАЗель». За наказом Олешка ж було вилучено 20 одиниць, жодного акта ми не отримали».

До речі, з техніки, яку у 2014 році ТОВ «Земля і Воля» надала у користування армії, вдалося повернути лише кран, і той на запчастини. Решту ворог розбив на полі бою. Звісно, держава запропонувала господарству грошову компенсацію, однак Герой України генеральний директор ТОВ «Земля і Воля» Леонід Яковишин від неї відмовився, таким чином зберігши кошти для української армії.

 

Результат перевірки: Олешко діяв протиправно

 

У сухопутному командуванні ЗСУ вчинок Олега Олешка оцінили як не гідний українського офіцера.

Зокрема, у своєму листі начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач повідомляє, що: «В зазначених діях, скоєних майором Олешком О.А., вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбаченого частиною 5 статті 426-1 Кримінального кодексу України».

Стаття 426-1 розшифровується як «Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень», а частина п’ята цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років. 19-го квітня слідчі Державного бюро розслідувань внесли відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного державного реєстру.

 

Фігурант із стажем

 

Донедавна відповідальний за військову мобілізацію в Бобровицькому районі Олег Олешко має строкату біографію, близьких родичів у Російській Федерації та утаємничене минуле, через яке йому свого часу довелося навіть змінити прізвище – з Деменкова на Олешко.

Дамоклів меч над Олегом Олешком навис ще у травні 2019 року, коли той, будучи заступником військового комісара району, відповідав за комплектування. Тоді в мережу Інтернет потрапило відео, на якому чоловік, схожий на Олега Олешка, дає гучного хропака на кушетці. Здавалося б, нічого особливого. Окрім того, що в кімнаті – якийсь пульт, а на годиннику – дванадцята дня. В коментарях під відео дехто припускає, що начальник знову нетверезий. Втім, окрім широкого народного обговорення, реакції ні київського, ні чернігівського начальства на публікацію так і не з’явилося.

Ба навіть більше – Олег Олешко отримав підвищення і став воєнкомом Бобровицького району. Вже через три місяці – черговий скандал із кривавим присмаком. У ніч з 9 на 10 серпня 2019 року на території військового об’єкта – Чернігівського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – кривава різанина з летальним закінченням. Після спільного вживання алкоголю між старшим сержантом Бобровицького військкомату та його товаришем по службі виникла суперечка. Старший сержант вважав, що як військовослужбовець військового комісаріату він не може бути відряджений для виконання служби до військової частини. Старшина ж доводив правомірність і необхідність такого відрядження. Результатом суперечки стала кривава поножовщина і загибель старшини. За клопотанням військової прокуратури Чернігівського гарнізону підлеглого Олега Олешка було взято під варту без альтернативи – застави. Кажуть, що після цієї історії під воєнкомом захиталося крісло, однак і тут покровителі «нагорі» зробили все, аби той зберіг посаду.

На початку липня 2021 року – знову скандал з прізвищем Олешко. У Департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції повідомили: «Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Чернігівській області та слідчі слідчого управління обласної поліції, 1200 доларів неправомірної вигоди вимагав районний військовий комісар від місцевої мешканки. За цю суму обіцяв владнати питання щодо непризову її сина на строкову військову службу.

З метою приховування протиправної діяльності фігурант залучив посередника, саме через нього отримував кошти за свої послуги. Поліцейські задокументували два факти отримання воєнкомом неправомірної вигоди по 600 доларів. Втім, і того разу проворному воєнкому вдавалося вийти сухим із води. У Бобровиці подейкують про покровительство над ним нардепа Бориса Приходька, який і сам є фігурантом кримінального провадження щодо розкрадання коштів двох мільярдів гривень з Аграрного фонду. Однак тепер, у військовий час, коли військові є фактично владою, кожен їхній крок має відповідати духові закону. Погрожувати землеробам – людям, які у такі складні часи для держави дбають про продовольчу безпеку країни, допомагають армії та владі на місцях, щонайменше неправильно. У Сухопутному командуванні ЗСУ думають, що це не просто неправильно, а злочинно.

Цікаво, що Олег Олешко, який досі обіймає високу військову посаду з відповідним доступом до засекречених даних та особових справ мобілізованих, має прямих родичів у Росії, які по кілька разів на рік навідувались в Україну. Більше того – його вітчим Анатолій Кабенков є відставним кадровим офіцером російської армії, а сам Олег Олешко, як виявилося, закінчував у 1992 році суворовське училище в Алма-Ати. Чи можна уявити, щоб у часи Другої світової війни відповідальний за мобілізацію в Українській РСР мав прямих родичів у нацистській Німеччині та перебував з ними у тісному контакті? Нонсенс!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)