|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:53 | 03.28.2024

Козелецький МНВК: на папері є, в реальності – немає

Козелецька селищна рада програла колективу міжшкільного навчально-виробничого комбінату апеляцію в Апеляційному суді Чернігівської області.

Суд зобов’язав громаду відшкодувати працівникам комбінату втрачений заробіток. Перед тим суд зупинив дію рішення Козелецької селищної ради від 25 вересня 2019 року про ліквідацію місцевого МНВК та зобов’язав поновити працівників на роботі. Рішення про ліквідацію комбінату приймали за попередньої керівниці Олени Дмитренко. Нинішній очільник селищної ради Валентин Бригинець обіцяв поновити роботу комбінату, однак вже більше року витрачає гроші громади на оплату недешевих столичних адвокатів і судиться з працівниками навчально-виробничої установи.

 

Два роки боротьби! Колектив Козелецького МНВК переміг чиновників громади. Цього разу селищна рада з тріском програла апеляцію.

За словами адвоката працівників МНВК Олексія Лугини, у селищної ради є ще право касаційного оскарження, але рішення набирає силу з моменту його проголошення. Відтак з 25-го листопада рішення вступає в законну силу.

«У нас на судах були такі моменти, які виконувались негайно, тобто поновлення на роботі, а тепер вже – і в частині стягнення середнього заробітку», – каже адвокат.

За його словами, до суду подавали семеро працівників. Наразі є рішення про стягнення втраченого заробітку по трьом працівникам, ще по чотирьох ідуть судові процеси.

Згідно з рішенням суду, Козелецька селищна рада має відшкодувати працівникам навчального закладу втрачений заробіток з 30-го січня 2020 року по 27 квітня 2021 року.

Як пояснив захисник трудових прав працівників МНВК, селищна рада чинить правове свавілля і робить все, щоб роботу комбінату не було поновлено.

sakyrd

Дмитро Сакір роками стягував до комбінату матеріально-технічну базу

mnvkkoz

Так, після скасування рішення сесії про ліквідацію установи державний реєстратор був зобов’язаний скасувати запис про ліквідацію комбінату. Оскільки реєстратор є штатним працівником селищної ради, тобто відповідача по справі, то зміни в реєстр не було внесено.

«Він каже, що в рішенні суду нічого такого не написано. Я робив запит в Мінюст і мені прислали відповідь, що рішення суду про скасування рішення Козелецької селищної ради достатньо для внесення змін, оскільки реєстр – це лише інформаційна система, – говорить Олексій Лугина. – Селищна рада надалі займає позицію, що комбінат перебуває у процесі ліквідації».

Вирішити ситуацію можна було б по-нормальному, передбачивши відповідне фінансування. Зважаючи на те, що половину коштів комбінат заробляв на себе самостійно, то воно не таке вже й велике.

Однак ні у 2020-му, ні у 2021-му році обіцяного фінансування не було закладено. Жодних рухів щодо виділення бюджетних коштів для МНВК не спостерігається і на 2022 рік.

Фактично комбінат існує як установа на папері, а в реальності його немає. Більше того – люди числяться на роботі, але зарплату їм не платять.

«Селищна рада надіслала відповідь, що зарплату працівникам не платять, бо немає рішення про виплату зарплати. Тобто є наказ про поновлення на роботі, а наказу про виплату немає. Парадокс!» – дивується юрист.

Можна грішно припустити, що керівництво Козелецької громади сподівалось на апеляцію, але навіть якби апеляція була на їх користь, пішли незворотні процеси – люди поновлені на роботі і їм мають платити зарплату.

До того ж установа тривалий час залишається без керівника. Її колишнього директора Дмитра Сакіра звільнили з роботи за власним бажанням, а наказу про призначення нового досі немає. Як установа може існувати без керівника? Ще один парадокс!

Ясно одне: чиновники порушили не лише право на доступну освіту сільських дітей, але й трудові права педагогічного колективу. З огляду на рішення судів, просто так їм це з рук не зійде. Якщо керівництво громади і надалі чинитиме правовий нігілізм, то ситуація тільки загострюватиметься.

Нагадаємо, два роки тому, 25 вересня 2019 року, із подачі керівництва Козелецької ОТГ, зокрема тодішньої очільниці селищної ради Олени Дмитренко, рішенням сесії селищної ради ліквідували наймолодший навчально-курсовий комбінат області з унікальною технічною базою. До ухвалення рішення комбінат фактично не працював, оскільки відділ освіти банально не надав навчальних годин. Це і стало формальною підставою для ліквідації навчального закладу.

Рішення про ліквідацію навчального закладу профспілка оцінила як незаконне, тому колектив МНВК подав до суду. Наше видання впродовж двох років інформаційно супроводжує трудовий колектив.

Як не прикро, але зі зміною керівництва селищної ради абсолютно не змінились підходи. Новий голова ради Валентин Бригинець воліє витрачати сотні тисяч на столичних юристів і програвати суди, ніж виконати передвиборчу обіцянку і відновити діяльність навчального закладу. Партія «Наш Край», від якої він прийшов у крісло голови, вочевидь, змінює людей не на краще. Залишилось тільки касаційне оскарження. Якщо Валентин Петрович піде на цей крок, то остаточно підтвердить, що є рабом нардепа Бориса Приходька, а не представником інтересів виборців.

Виходячи з поточної ситуації, відновити нормальну роботу комбінату буде доволі складно. По-перше, втрачено два роки, тож великою проблемою стане зібрати докупи педагогів. По-друге, знищено унікально матеріально-технічну базу.

«Гадаю, мешканцям громади буде цікаво, хто розікрав матеріальну базу комбінату, яку роками створював колектив, – каже голова профспілки МНВК Лариса Пузирна. – У бухгалтерії навіть документів не можуть знайти на матеріальну базу, яку ми передали ОТГ».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)