|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:13 | 04.18.2024

Завершальна осіння сесія облради

Підтримка військових частин, які дислокуються на території області, прийняття закладів професійної освіти із державної у спільну власність, затвердження низки Програм  – обласна рада ухвалила низку рішень.

sesion122130 листопада, відбулося пленарне засідання сьомої сесії обласної ради восьмого скликання. Відповідними рішеннями сесії обласні обранці затвердили звіт про виконання обласного бюджету Чернігівської області за 9 місяців 2021 року, схвалили внесення змін до обласних програм, реалізація яких здійснювалася у поточному році та продовжиться у наступні роки, та затвердили чотири нові.
Програма покращення матеріально-технічного забезпечення на 2022-2023 роки прийнята у зв'язку з численними зверненнями військових частин, які дислокуються на території області щодо надання матеріально-технічної допомоги. Загальний обсяг коштів обласного бюджету, необхідних для реалізації Програми, складає 2,5 млн грн, зокрема 1 млн грн для покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин; 1,5 млн грн на покращення технічного стану автомобільної техніки та побутових умов особового складу.
Затвердження обласної Програми розвитку, підтримки комунальних закладів охорони здоров'я Чернігівської обласної ради та покращання надання населенню медичних послуг на 2022-2025 роки викликане необхідністю в період переходу на нові умови фінансування забезпечити повноцінне функціонування комунальних некомерційних підприємств та комунальних закладів охорони здоров'я. Цей документ дасть змогу покращити доступність до якісної медичної допомоги; забезпечити належне перебування дітей в будинку дитини; здійснити заготівлю консервованої крові та компонентів крові (плазми) для надання якісної медичної допомоги населенню області; забезпечити проведення інших досліджень, які вплинуть на раннє виявлення онкологічних захворювань, та інші завдання та заходи. Орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, - 915 млн 550,0 тис. грн. Це кошти обласного бюджету. Обсяги видатків місцевих бюджетів визначатимуться щорічно.
Разом з тим, під час сесії депутати схвалили регіональну цільову програму боротьби з карантинним бур'яном-амброзією полинолистою в Чернігівській області на 2022-2026 роки. Цей програмний документ покликаний забезпечити захист населення від виникнення алергічних захворювань, зниження негативного впливу на здоров'я людей та тварин, покращення екологічного стану навколишнього природнього середовища, збереження природної родючості земель тощо. Передбачається, що здійснення комплексу заходів дасть можливість зменшити до 50 % площі зараження амброзією полинолистою на території області до 2026 року.
Ще одним рішення вперше затверджено Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря зони «Чернігівська» на 2021-2025 роки. Системний моніторинг здійснюватиметься з метою забезпечення збирання, оброблення, збереження та проведення аналізу інформації про якість атмосферного повітря, розроблення науково-обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень у галузі охорони атмосферного повітря, а також інформування населення про якість атмосферного повітря, вплив його забруднення на здоров'я та життєдіяльність населення.
Відповідно до схваленого порядку денного обласною радою також прийнято рішення, які стосуються об'єктів соціальної сфери, регулюють майнові, земельні та орендні відносини та кадрові питання.
Серед ухвалених рішень – надання згоди на прийняття з державної власності цілісних майнових комплексів державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області цілісні майнові комплекси разом із земельними ділянками: Дігтярівський професійний аграрний ліцей Чернігівської області; ДПТНЗ «Ічнянський професійний аграрний ліцей»; ДПТНЗ «Сновське вище професійне училище лісового господарства», Сосницький професійний аграрний ліцей Чернігівської області; Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту; ДПТНЗ «Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування». Це рішення депутати затвердили з метою розвитку трудового потенціалу Чернігівської області для задоволення потреб економіки у кваліфікованих та конкуретноспроможних на ринку праці працівників.
Звернення до вищого керівництва держави, прийняті на сесії, стосувалися відшкодування місцевим бюджетам витрат під час опалювального періоду для посилення фінансової спроможності громад; забезпечення обґрунтованого рівня тарифів та недопущення їх підвищення; визнання проблем в енергетиці кризовою ситуацією рівня надзвичайної та вжиття термінових заходів для її подолання.
У зверненнях депутатів обласної ради порушувалися інші важливі теми, зокрема необхідності ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами.
Дбаючи про наявність та створення нових робочих місць, про наповнення державного, обласного та місцевих бюджетів, ще одне звернення обласної ради стосувалося необхідності підтримки в другому читанні законопроекту № 3739 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості».

Схожі матеріали (за тегом)