|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 21:04 | 03.28.2024

Погорів на хабарі за землю

Увечері 18 листопада у Чернігові поблизу Красної площі ДБР затримало підозрюваного в отриманні хабаря. За інформацією Суспільного, затриманий – директор ДП «Дослідне господарство Деснянське» Прилуцької дослідної станції Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Юрій Лесніца.

zatrxabarПосадовець вимагав 50 тисяч доларів США від приватного підприємця за можливість змінити цільове призначення двох його земельних ділянок загальною площею 4 гектари під будівництво. Директор обіцяв не створювати штучні перешкоди та видати підприємцю акт списання сховища сільськогосподарського призначення, що перебуває на балансі держпідприємства та розміщене на одній з цих ділянок. Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру, обрання відносно нього запобіжного заходу та відсторонення від займаної посади.
Попередня кваліфікація: вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 189 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна.
Затриманий Юрій Лесніца за минулий рік задекларував 272 594 заробітної плати та грошових активів на суму 705 тисяч гривень. В квітні цього року придбав дві квартири у Чернігові площею 36,9 та 66,4 м2. Також в нього вже є одна квартира у Чернігові площею 73,3 м2, яка оформлена на його дружину Аллу. Є гараж у Чернігові, однак інформації про авто в декларації не міститься. В наявності тільки причеп. Має дві земельні ділянки, одна, площею майже 4 га у Борзні, інша, 22 сотки — у селі Ядути Борзнянської громади.
Раніше був військовим комісаром Прилуцько-Варвинського об’єднаного військового комісаріату.
ДП «Деснянське» має в користуванні 990 гектарів землі. За повідомленням департаменту АПК облдержадміністрації, в травні 2020 року тодішній заступник голови ОДА Олександр Савченко під час робочої поїздки на ДП «Деснянське» вказував на невтішні результати фінансової діяльності підприємства.
«На жаль, господарства не виконують науково-дослідну функцію, а проводять виключно комерційну діяльність. Фінансові результати підприємств невтішні. Техніка застаріла, землі використовуються неефективно, науково-технічна модернізація не відбувається. ДП «Дослідне господарство «Деснянське» вирощує зернові культури. Має у користуванні 990 гектарів. Фінансовий стан – також невтішний. Так, за 2019 рік господарства отримало лише 1 тисячу гривень прибутку», — йшлося у повідомленні.
У липні 2021 року Юрій Лесніца заявляв про рейдерську атаку на врожай ДП «Деснянське». Як розповідав він тоді, невідомі на декілька днів заблокували автомобіль з врожаєм поблизу Носівки.

Схожі матеріали (за тегом)