|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:32 | 03.29.2024

Грибів у лісі – хоч греблю гати!

На всіх теренах і по всіх куточках Чернігівщини – від Прилуччини до Полісся – справжній грибний бум!

Чи то хвойні ліси чи листяні, але грибів вистачає. Польські, рижики, єжовики, мокриці, опеньки, гливи і навіть білі! Мешканці Чернігівщини діляться враженнями від зібраних у лісі трофеїв.

 flamulina

Фламуліна або зимовий опеньок

 

У спільноті «Грибники Чернігівщини» ніжинка Лариса Зубко розповідає про те, як 5 листопада у селі Лісове Ніжинського району знайшла білий гриб вагою понад один кілограм.

«Двічі вже закривали грибний сезон. Сьогодні вирішили прогулятись по лісу, а раптом якась глива потрапить в поле зору. А тут тільки в ліс зайшла – одразу білий гриб більше кілограма! А потім ще біленькі. Не сподівалась в такий час і після заморозку таких красенів знайти. Велику корзину польських назбирала, маслят (багато червивих, щоправда), гливи. Отримала неабияку порцію адреналіну», – з захопленням розповідає жінка.

Гриби в лісі й справді на будь-який смак.

openki

Опеньки Остерщини

 

Так, наприклад, Сергій Даневич із Старої Басані назбирав опеньків.

Микола Падій набрав поблизу Прогресу два ящика глив, чи як ще їх називають в народі вішанок.

glyvy2

Гливи, подібно до опеньок, ростуть на пеньках і стовбурах старих дерев. Знавці грибів часто порівнюють їхній смак із м’ясом. Кажуть, з них добре виходить робити відбивні.

sokolova

Наталія Соколова назирала два відра польських і «зеленок» (рядовок зелених) в лісах поблизу Ладинки. До речі, «зеленки» отримали таку назву через колір, який не змінюється навіть після термічної обробки. Найкраще ж «зеленки», за словами знавців, смакують засоленими.

glyvy

Гливи ростуть на деревах

 

Величезне розмаїття грибів і на півдні Чернігівщини. Так, Світлана Жукова разом із подругами Анною Біловод та Оксаною Герасименко набрали і лісах Ічнянщини рижиків, єжовиків, гігрофорів, фламулін і глив.

ichen

Чарівні грибники Ічнянщини

 

Крайній місяць золотої пори року відверто нагадує нам про те, що грибний сезон закривати ще рано. Більшість із них, як відомо, ростуть до перших морозів. Тож вперед, по трофеї!

 

Святослав ЖОЛУДЬ, фото зі спільноти «Грибники Чернігівщини»

Схожі матеріали (за тегом)