|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:40 | 03.28.2024

Сортування сміття стає звичкою

Уже шість років пройшло від початку реформи децентралізації. Переваг громадам вона дала чимало, як, власне, і викликів.

Одним з таких викликів стало сміття. Адже кожна громада на Чернігівщині бореться з несанкціонованими сміттєзвалищами і впроваджує роздільний збір сміття навіть у маленьких селах. Попервах людям було невтямки, навіщо розділяти пластик, скло, якщо все це можна викинути в один смітник або просто спалити. Проте поступово жителі сіл все ж таки призвичаюються до того, що сміття потрібно сортувати.

 

Кожна громада Чернігівщині на етапі свого становлення стикнулася з проблемою стихійних сміттєзвалищ, які роками виникали на їхніх територіях та активно підтримувалися жителями у «робочому» стані. Тому запровадження роздільного збору побутових відходів, їх сортування та вторинну переробку почали включати до стратегічних планів розвитку громад як першочергові завдання. Так поступово навіть у найменших селах області починають з’являтися контейнери для розподільного збору сміття. А люди потроху починають звикатися з тією думкою, що сміття не треба вивозити за село і скидати на купу – його потрібно розділити і викинути у спеціальні сміттєві баки.

Так у селі Горбове Куликівської ОТГ пункт роздільного збору сміття зі спеціальними контейнерами для пластику і скла з’явилися вже декілька років тому. І за цей час жителі вже пристосувалися до розподілу, тому ці сміттєві контейнери тут не пустують.

smitya

Один з приймальних пунктів сміття в Горбовому

 

«Контейнери для пластику і скла у нашому селі стоять вже декілька років. Всього по селу три такі пункти. Не всі, звичайно, ще несуть пластик до пункту розподілу сміття, але те, що несуть, – вже великий плюс, – говорить староста Горбового Валентина Дєдкова. – Контейнери з пластиком дуже швидко наповнюються, іноді навіть дзвонимо, щоб забрали швидше, бо немає куди викидати. А так до нас приїздить машина з Куликівки, забирають це сміття з пункту збору і везуть на утилізацію. Взагалі сортувати сміття – це правильно і необхідно. І я рада, що в нашому селі є така змога. Пам’ятаю, років десять тому, коли ще працювала в школі і вела «Євроклуб», то спілкувалася з ніжинкою, яка переїхала жити до Люксембурга. Вона тоді розповідала, що в них все сміття сортується. Для нас це була дивина, бо ж ми звикли все викидати, як то кажуть, в одну купу: і побутові відходи, і пластик, і скло. А тепер ми теж прийшли до того, що хоча б пластик та скло все ж таки відділяємо від звичних побутових відходів».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)