|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:18 | 03.28.2024

В комору чи в кишеню?

Під прикриттям поліції з держпідприємства вивозять врожай на 100 мільйонів

Воєнізовані молодики, автомобілі на донецьких номерах, захоплення адміністративного приміщення держпідприємства Національної Академії Аграрних Наук України та вивезення врожаю з державних полів у невідомому напрямку! І все це – за абсолютної сліпоти прокуратури та активного сприяння спецпризначенців МВС. Анархія і Гуляй-Поле – вже на Чернігівщині!

 

Рік без зарплат

 

В Іванівці Борзнянської територіальної громади Чернігівщини відсторонений від посади колишній директор дослідного господарства «Іванівка» НААН України Микола Половік з допомогою чоловіків спортивної статури захопили приміщення контори і силоміць видворили з неї чинного директора Андрія Скварського.

1bloking

Вхід до контори господарства заблоковано

 

Коли той наступного дня спробував увійти в приміщення, то наразився на опір найманців. Сам же Микола Половік із частиною молодиків забарикадувався в конторі. Присутні на місці працівники поліції мляво спостерігали за марними спробами Андрія Скварського потрапити на своє робоче місце.

1skvar

Андрій Скварський вимагає в начальника борзнянської поліції не стояти, а діяти

 

Начальник борзнянського відділу поліції пояснив, що, згідно з рішенням суду, в рамках кримінального провадження на 4 тисячі гектарів землі накладено арешт. Збіжжя можна збирати виключно в присутності спеціальної комісії НААН України. Разом із тим поліція не змогла пояснити, чому на під'їздах до села зупинились два десятки вантажівок з одеськими та київськими номерами, а в гуртожитку держпідприємства живе двадцять немісцевих спортивних молодиків.

Микола Половік керував держпідприємством останні шість років. За словами людей, всі ці роки підприємство занепадало, працівники роками не отримували заробітної плати, батракуючи, немов раби. Натомість частину земель господарства обробляли вихідці з Кавказу.

«Паїв немає, розпаювання немає, зарплати немає, а «чурбани» забрали землю і багато землі забрали. Вони живуть. За рахунок цього вони живуть», – обурюється одна із працівниць господарства.

Інша додає: «Ми рік сидимо без зарплати. Рік! У нас всіх діти, сім’ї, всі ми хочемо їсти».

Ольга Василівна Прокопенко донедавна працювала на підприємстві головним зоотехніком. 9-го вересня вона розрахувалась з роботи.

1prokope

Зоотехніку Ользі Прокопенко заборгували 90 тисяч

 

«У мене по зарплаті 90 тисяч заборгованість. Отримаю я ці гроші чи ні – невідомо, – пояснює колишній зоотехнік. – Син розрахувався у березні. Зарплати також не отримував. Заборгованість по зарплаті – це звичайне явище, яке триває не один рік, а директор каже, що коштів немає».

«Зарплату як видає, то дивиться, кому давати, а кому – ні», – додає інша жіночка.

 

Господарство має 90 мільйонів боргу

 

Андрій Скварський показує контракт, підписаний між ним і керівництвом Аграрної академії до 2024 року. А також наказ про призначення його директором від 24 вересня 2021-го року.

За словами директора ДП ДГ «Іванівка», підприємство, яке він отримав, перебуває в жалюгідному стані, а тут ще й врожай намагаються вкрасти.

«10-го серпня мене призначили виконувачем обов’язків директора. Національна Академія поставила мене для наведення порядку, оскільки попередній керівник загнав господарство у борги в понад 90 мільйонів гривень, – пояснює Скварський. – З виконувача обов’язків я став директором підприємства, вигравши конкурс, і 27 вересня НААН України підписала зі мною контракт на 3 роки. Є й відповідний наказ про моє призначення директором. Господарство я отримав у жахливому стані. Кредиторська заборгованість підприємства складає більше 90 мільйонів гривень, з яких 30 мільйонів – це податки і борги по зарплаті, а 60 мільйонів – борги перед кредиторами. Частина з цих боргів є фіктивною».

За словами Андрія Скварського, слідчі органи порушили проти його попередника низку кримінальних проваджень. Починаючи з серпня цього року, прокуратура безрезультатно розшукувала Половіка та намагалась вручити підозру. Розшукувала, аж доки не настав час збирати соняшник та кукурудзу.

«У мене є всі підстави вважати, що Микола Половік свідомо доводив підприємство до банкрутства. Фіктивні фірми, ТОВки, ФОПи…По них прокуратура веде слідство, є кримінальні справи. Йому повинні були вручати підозру, тому з 20-го серпня він тут не з’являвся, пішов на лікарняний, а прокуратура його розшукувала», – продовжує директор дослідного господарства.

Вже через місяць Микола Половік з’являється на підприємстві з рішенням Харківського суду про своє поновлення на посаді як виконувача обов’язків. З цим рішенням він заходить на підприємство у супроводі воєнізованої охорони та виганяє звідти директора, якого призначили в НААН.

«Наразі основне завдання Половіка – поспіхом зібрати врожай і вивезти за межі господарства», – каже Андрій Скварський.

 

Під прикриттям поліції

 

Якщо попередньому директору вдасться реалізувати накреслений сценарій, то Скварський фактично зайде на підприємство, яке не лише матиме 90 мільйонів боргу, але й не матиме збіжжя, а отже – валюти. Де-факто можна говорити про неминуче банкрутство господарства.

Цікаво, що, незважаючи на відкриті кримінальні провадження, прокуратура вже не намагається вручити Половіку підозру і робить вигляд, що попереднього директора немає.

Натомість поліція жодного вигляду не робить, а діє за чіткими вказівками.

Так, начальник Ніжинського районного відділу поліції Володимир Духно, який тільки ввечері прибув на місце протистояння, наказав скласти адміністративний протокол на Андрія Скварського за те, що той викликав пожежників з метою завадити спалюванню документації. За словами директора господарства, він бачив, як на другому поверсі в одній із кімнат йшов густий дим.

1duxna

Люди просять Духна прибрати з території підприємства сторонніх осіб

 

З прибуттям Духна територію довкола контори «розчистили» від «зайвих» людей, однак саме приміщення від тих, хто його захопив і утримував, не звільнили. Найманці ж перемістилися на ночівлю в гуртожиток господарства. Андрія Скварського на робоче місце так і не допустили. Микола Половік у свою чергу відмовився від будь-яких коментарів і наказав охороні закрити перед журналістами двері. Насправді було б цікаво почути версію попереднього директора як на 4,5 тисячі гектарів родючих земель при наявності 200 свиней і 400 голів ВРХ можна загнати підприємство у збитки. Цікаво також було б дізнатись, що роблять на державних землях особи кавказької національності, на яких нарікають місцеві і просять поліцію вигнати їх із села.

polovik

Попередній директор Микола Половік від коментарів відмовився

 

Вже наступного дня поліція та спортсмени перейшли до більш активної фази. Під прикриттям спецпризначенців КОРД комбайни розпочали збирати соняшник і вивозити збіжжя фурами у невідомому напрямку. Все це відбувалося, звісно, без спеціальної комісії Національної академії аграрних наук України. Кажуть, суд начебто зняв арешт з урожаю. Разом із тим невідомо, куди та в якій кількості попрямує збіжжя. Схоже, побоювання призначенця НААН таки справдились. Збіжжя вивезуть, борги залишаться, а питання банкротства постане найближчого року. Одним словом, анархія!

Комбайни заїхали на поле у супроводі поліції

1kombayny

 

Чому мовчить Чаус?

 

Як не прикро, але рейдерські атаки на підприємства стають звичним явищем для Чернігівщини.

Силовики або займають нейтральну позицію, як це було нещодавно в Семенівській громаді, і крадіжку врожаю забезпечують воєнізовані тітушки, або ж відкрито займають сторону рейдерів і забезпечують крадіжку врожаю та вивезення його в невідомому напрямку, як це відбувається на землях дослідного господарства «Іванівка» Національної Академії Аграрних наук. Або ж інкримінують абсурдні кримінальні провадження, щоб заблокувати роботу підприємства, як це ми спостерігаємо останнім часом з ДП «Чернігівторф».

1soecnaz

Ті ж самі люди командують спецназом

 

Складається стійке враження, що на Чернігівщині абсолютно відсутня будь-яка владна вертикаль. У кого сила – за тим і правда! Все, як при феодалах. Щоправда, новітні феодали не мають рабів, зате мають достатню кількість батраків і зв'язків у владі.

Голова Чернігівської ОДА – це представник Уряду та Президента, який уособлює центральну владу в регіоні, тому дуже прикро, коли пан Чаус допускає подібні конфліктні ситуації в прикордонній області.

Ще при Валерію Кулічу в Чернігівській облдержадміністрації діяв антирейдерський штаб, куди входили не корумповані силовики, а знані агровиробники та поважні представники фракцій з депутатського корпусу облради. Власне кажучи, цей антирейдерський штаб успішно погасив кілька значних конфліктів ще на стадії їх зародження і не допустив нагнітання та поширення конфліктних ситуацій. Що б мав зробити пан Чаус як голова ОДА?

1polna

Начальник поліції на мерседесі

 

По-перше, терміново скликати антирейдерський штаб, заборонивши будь-які дії зі збору та вивезення врожаю до врегулювання ситуації.

По-друге, у випадку з державними землями запросити представників Національної академії аграрних наук, аби остаточно поставити крапку з кадровими рокіровками, вивезенням врожаю тощо.

По-третє, дати доручення силовикам провести розслідування щодо природи походження боргів. Звідки в успішного держпідприємства 90 мільйонів боргу? З ким укладені договори на суборенду землі? Що на державному підприємстві роблять приватні ФОПи і ТОВи? Чому прокуратура і досі не вручила підозри колишньому директору, якого обвинувачують у завданні фіктивних збитків?

А найголовніше – Чаус мав би подати чіткий сигнал усім, хто так чи інакше думає у злочинний спосіб нажитися за рахунок інших. Наразі жодних сигналів немає. Рейдерство процвітає. Чаус інспектує «Велике будівництво», до якого не має жодного стосунку.

 

А де Гунько?

 

1gunkoПоказово мовчить і народний депутат України Анатолій Гунько, на окрузі якого розташоване підприємство. Анатолій Григорович показово дистанціювався від протистояння, вдаючи, що нічого не відбувається. Чому вдає? Все просто: наприкінці липня Гунько проводив зустріч із працівниками господарства й обурювався ситуацією, що склалася.

Ось дослівно те, про що він тоді говорив: «…фактично підприємство не функціонує, люди сидять без зарплат по півроку, а землю, яка йому належить, обробляють приватні особи за неправомірними договорами – адже землю Держпідприємства протизаконно здавали в оренду! Дослідна установа вже заборгувала Борзнянській громаді майже 2 млн грн податків і ще більше має боргів по зарплатах! Є працівники, які вийшли на пенсію, проте за них і досі не перерахували внески до Пенсійного фонду за 2014, 2019-2021 роки і вони отримують меншу пенсію. А деяким – зарплату взагалі видавали телятами!».

Отакої! Отже, нардеп в курсі всіх подій. Ба навіть більше – він звинувачує тодішнього керівника Миколу Половіка у злочинній діяльності. І ці звинувачення не є безпідставними. У лютому цього року слідче управління ГУНП у Чернігівській області відкрило кримінальне провадження щодо посадових осіб ДП «ДГ «Іванівка»» за фактом розтрати бюджетних коштів на загальну суму майже 2,7 мільйона гривень.

«Вони: укладали ряд договорів поставки з ознаками фіктивності; за змовою з приватними особами обробляли земельні ділянки підприємства без документів (хоча навіть із документами не мали права!); у результаті – занижували врожайність, – закидав тодішньому керівництву нардеп Гунько. – Що маємо? Люди сидять без зарплат, громада не отримує надходжень, страждає державний бюджет, доки керівництво установи наживається на неправомірних угодах! Я готую звернення до прокуратури щодо надання цих договорів оренди».

Гунько анонсував і навіть зареєстрував постанову про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України, і цю постанову підтримав профільний комітет. Утім, ТСК так і не запрацювала. Договорів оренди ніхто так і не побачив, як, власне, і нардепа, який обіцяв селянам врегулювати ситуацію та побороти корупцію на підприємстві.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)