|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 17:34 | 03.29.2024

Створюємо ліси разом!

Днями на прес-конференції начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко розповів про реалізацію програми Президента України «Зелена країна» та Всеукраїнської акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом!».

У рамках програми Президента за три роки в Україні буде висаджено один мільярд нових дерев, а за десять років планується збільшення площ нових лісів на один мільйон гектарів. Тож на цій прес-конференції оголосили про старт програми «Зелена країна» на Чернігівщині, яка триватиме з 1 жовтня по 31 листопада.

 

З 28 вересня по 1 жовтня відбулися прес-тури для місцевих видань та Суспільного телебачення у Ніжинському та Новгород-Сіверському лісгоспах.

lisy1

1 жовтня, у день старту Всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом!», журналісти та голови ОТГ побували у Мринському паркетному цеху, Носівському лісництві й на рекреаційному пункті «Клепали», оглянули лісовий розсадник у Кобижчанському лісництві. Побували також на лісовій дорозі, збудованій у 2014 році, яку капітально відремонтували нинішнього року. Оглянули огородження лісових культур сосни від потрави дикими тваринами. У Кобижчанському лісництві побували на місці пожежі на землях, що межують із державними лісами. Далі шлях учасників прес-туру проліг до садиби Іржавського лісництва, де вони оглянули новітній комплекс із переробки шишок.

1shyshku

Демонструють роботу шишкосушарки

 

Журналістів та голів громад зацікавило те, що комплекс здатен переробляти до ста кілограмів шишок за добу, обслуговуючись при цьому лише двома робітниками. Таким чином лісівники можуть отримувати чисте, відбірне насіння для посіву в своїх розсадниках, коробах і теплицях, щоб надалі отримувати стандартний посадковий матеріал для відновлення майбутніх лісових насаджень. У цьому лісництві оглянули культури модрини, створені у далекому 1908 році. А у міні-дендропарку висадили дерева пам’яті на честь старту акції «Створюємо ліси разом».

Лісівники виступили з ініціативою, щоб землі, а саме 400 гектарів, які межують із Кобижчанським та Іржавським лісництвами, були передані Ніжинському лісгоспу. Адже на цих землях будуть створені нові ліси.

На прес-тур були запрошені голови громад: Федір Лозян (Вертіївська ОТГ), Володимир Ігнатченко (Носівська), Людмила Борисова (Мринська), Юлія Постернак (Куликівська), Микола Бузина (Макіївська), Тетяна Ковчежнюк (Бобровицька), Микола Дяченко (Новобасанська) та Анатолій Стрілець (Лосинівська ОТГ).

1parketcrx

У паркетному цеху

 

Вели прес-тур заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Вадим Фесюн, директор ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко, головний лісничий Олександр Марахонько та голова профспілки підприємства Юлія Стрілець.

Як розповів Вадим Фесюн, восени лісівниками та громадськістю Чернігівщини планується провести відтворення лісів на площі 340 гектарів, з них лісовідновлення складає 268 гектарів, лісорозведення (нові площі) – 80 гектарів, а природне поновлення – 68 гектарів. Головні лісоутворювальні породи, що висаджують у держлісгоспах, – це сосна звичайна, дуб, береза, липа, ялина і модрина.

А обласна акція «Створюємо ліси разом!» відбудеться 8 жовтня у ДП «Городнянське лісове господарство» за участю голови Чернігівської обласної державної адміністрації В’ячеслава Чауса та голови Чернігівської обласної ради Олени Дмитренко, голови Городнянської ОТГ Андрія Богдана, а також вихованців Городнянського учнівського лісництва, громадськості міста і молоді.

Лісівники звертаються до всіх небайдужих мешканців нашої області з проханням долучитися до цієї важливої державної справи в усіх дванадцяти лісогосподарських підприємствах. Давайте разом створювати нові ліси!

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Схожі матеріали (за тегом)