|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:30 | 03.29.2024

У Десні - харчування по-домашньому

У 2018 році, одним з перших 169 навчальний центр Сухопутних військ ЗСУ, що дислокується у селищі Десна, перейшов на нову систему харчування за каталогом і вже більше трьох років тут харчуються за сучасними стандартами.

xarchi221Загалом продукти у центр потрапляють відповідно до договору від концерну Головного управління майна та ресурсів Міноборони “Військторгсервіс” один раз на тиждень на армійські склади.
- Начальник  продовольчого складу отримує продукти відповідно до  накладних і перевіряє їх якість. В разі постачання неякісних продуктів він має повне право не приймати і відправляє їх до постачальника, який негайно повинен їх замінити. Коли прибувають продукти,  вони обов'язково переважуються і розміщуютьсяпо відповідних цехах, - розповів начальник продовольчої служби однієї з військових частин центру капітан Вадим Білошин.
Для м'ясних продуктів обладнані склади з холодильними камерами, де вони зберігаються по категоріях, зокрема це свинина, яловичина, куряче філе, м’ясні вироби тощо. Все завжди свіже і випадків щодо постачання неякісних продуктів не було.
Поряд з м’ясними продуктами на складах в іншому місці зберігаються і так звані сипучі: різні крупи, цукор, сіль та інші продукти. Водночас, по сезону на склад доставляють дуже багато фруктів та овочів. Зараз є кавуни, яблука, цілорічно замовляють зелень.
Нині у нас є дві іноземні страви: салат “Ачік Чукчук” узбецької кухні, а також суп “Тхукпа” тибетської кухні. Також на другу страву є картопля по-домашньому і м'ясо - куряче стегно зі спеціями. На сніданок була  морква по-корейські з  маринованими грибами, - зазначив Вадим Білошин.
xarchi21Також у їдальні навчального центру є пароконвектомати  в яких готується м'ясна група. Гордістю армійських кухарів з Десни є власна домашня випічка, зокрема булочки з родзинками та корицею.
На думку військових, нова система харчування передбачає собою великий обсяг та асортимент продуктів, що відрізняються від старої. Система за каталогом набагато цікавіша і перевірена вже роками.
- Коли я був на строковій службі, була ще стара система харчування, не було такого різноманіття як зараз - з'явилися різні фрукти, овочів набагато стало більше. І по м'ясу набагато краще вже почали харчуватися, - зазначив військовослужбовець служби за контрактом Олексій.
Самі працівники їдальні дуже пишаються таким різноманіттям, а деякі військовослужбовці, навіть вдома так не харчуються як тут.
 - М'ясо по-грузинські, сирні супи і розсольники, борщ український дають. Їмо м'ясо куряче, свинину і яловичину, філе. Немає дня, щоб не було свіжих овочей. Також є на вибір майонезні салати,  риба, котлета м'ясна. Раніше робили ще ліниві голубці, тефтелі. Також є різні каші і спагеті по-італійські, картопля тушкована і картопля-пюрешка, - повідомила кухар-інструктор їдальні Наталія Шутенко.
На думку працівників їдальні і самих військових навчального центру наїстися тут можна в повній мірі. І саме якісні продукти та наполегливість кухарів щодо приготуванні їжі є запорукою успіху. Така їжа не поступається навіть домашній.

 

Ігор Березинський

Схожі матеріали (за тегом)