|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:36 | 03.28.2024

Чому закривають заклад, або "Подарунок" до 30-річчя Незалежності

Як директор закладу, я вправі пояснити громадськості колишнього Бобровицького району, про ситуацію, яка склалася, щодо закриття нашого закладу.

44719697Перебуваючи на посаді директора 20 років, я намагалася працювати так, щоб зберегти заклад у селі, щоб прийдешні покоління не звинуватили мене і колектив. Ініціатором закриття стає староста села Лук’яненко Т.М. Чому? В чому її інтерес? Це майже унікальний випадок: відомі десятки прикладів, коли старости сіл запрошували родини з дітьми, створювали умови для проживання, тільки б не закривати школи. Забравши особові справи своїх дітей, батьки прямували в адмінбудинок до старости. Тамара Миколаївна гордо, з піднятою головою, не приховуючи того, заявляла, що заклад у селі не потрібний. Ініціативу закриття школи швидко підхопив голова Новобасанської сільської ради Дяченко М.І. Доказом того є стаття в газеті «Наше життя», і таємно зібрані збори. Микола Іванович сам постійно виділяв свій службовий автомобіль для поїздки на олімпіади та конкурси для здобувачів освіти нашого закладу, і – раптом!? Чому?
На час проведення зборів у закладі було 20 учнів, а в статті зазначалось – 17. Прикро, що начальник відділу освіти Ралко В.М. та спеціаліст Руденко О.В. не сказали жодного слова на захист. З їхніх виступів випливає, що якість освіти у громаді не відіграє ніякої ролі, нічого не варта, що долю закладів у Новобасанській громаді вирішує не економія бюджетних коштів, не кількість здобувачів освіти (в селі проживає 30 дітей шкільного віку), а політичні погляди директора та вчителя, які є депутатами Новобасанської сільської ради. Неодноразово ми не підтримували позицію голови на сесіях сільської ради, за що і поплатилися. За прогнозами, у 2021-2022 році у закладі повинно б навчатися 28 учнів, 3 повних класи : 1 клас – 5 учнів, 6 клас – 7 учнів, 9 клас – 6 учнів. Загадкою стало й те, що дітей забрали з повних класів і САМЕ у Вороньківський ЗЗСО І-ІІ ступенів, адже між селами Вороньки та Білоцерківці відсутня дорога з твердим покриттям.
Хочу повідомити, що у закладі залишилися обдаровані і талановиті учні, стипендіати Новобасанської сільської ради (всього – 5, нашого закладу – 4). Чому начальник відділу освіти, який вручав Грамоти Управління освіти мені і вчителю, і який знав, що роботи наших учнів відомі не лише в області, а й в Україні, не став на захист. Здобувачі освіти мають такі досягнення: ІІІ місце у ІІ (обласному) етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України (секція «Українська мова») з роботою «Концепт ВІЙНА: особливості вербальної об'єктивації в мові повісті Григора Тютюнника «Климко» (науковий керівник – Самборин Вікторія Леонідівна, вчитель української мови та літератури); ІІ місце у ІІІ етапі ІХ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Іван Кияшко, учень 8 класу, зайняв ІІІ місце в Обласній олімпіаді з математики, ІІІ місце у ІІ етапі Всеукраїнських предметних олімпіад з української мови та літератури. Вакуленко Наталія, учениця 7 класу, зайняла І місце в фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт «Юний дослідник» з роботою: ««Весільні обряди в селі Білоцерківці Бобровицького району Чернігівської області» (вчитель Самборин Вікторія)Пастушенко Даша, учениця 9 класу зайняла ІІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячо-юнацької творчості «Безпека в житті – життя в безпеці». Брали участь:Вакуленко Наталія (7 кл.), та Вакуленко Софія (5 кл.) у Регіональному конкурсі учнівської творчості «Славні нащадки Тараса»; Іван Кияшко (8 кл.), Іван Самборин (8 кл.), Антоній Самборин (6 кл.) у Всеукраїнському відкритому марафоні з української мови імені Петра Яцика. Учениця 8 класу Крістіна Буяло взяла участь у Всеукраїнському інтерактивному конкурсі Малої академії наук України «МАН-Юніор Дослідник» де захищала дослідницьку роботу – екскурсійним маршрутом «Історичними стежками Новобасанської територіальної громади».
Закриття нашого закладу – це «подарунок» жителям села, вчителям та дітям до 30-ї річниці Незалежності. Закриття нашого закладу – злочин. Я як депутат Новобасанської сільської ради повинна скласти повноваження, адже через мої депутатські дії село залишається без закладу освіти, отже без майбутнього.

 

Віра ЖУРИБЕДА, директор Білоцерківського ЗЗСО І-ІІ ступенів

Схожі матеріали (за тегом)