|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:50 | 03.28.2024

У Борзну повернулися 90-ті

Схоже на те, що провінційна Борзна ризикує отримати негласну славу кримінального містечка.

Нещодавно невідомий вночі скоїв напад на державного реєстратора. Жінку, яка, до речі, є тіткою загиблого в Донецькому аеропорту десантника, нападник «відключив» одним ударом. А перед тим попередив, що в неї на розгляді лежать документи, через які «хвилюються люди». Кількома тижнями раніше невідомі намагалися проникнути в будинок до голови громади Лариси Осадчук. І якби не щасливий випадок, то цілком ймовірно, що Лариса Анатоліївна з її чоловіком могли б повторити долю колишнього керівника борзнянського лісгоспу Леоніда Стахорського. Нагадаю: на будинок заслуженого лісівника України кілька років тому вчинили розбійний напад, його та дружину зв’язували та били. Бандитів досі так і не знайшли.

 

«Відключив» одним ударом

 

pobyttaУ Борзні побили державного реєстратора Тетяну Лєдяєву. Подія трапилася у ніч з 27 на 28 травня. Жінка поверталася додому після святкування дня народження сестри.

«Додому я йшла сама. Це дорога, якою я завжди ходжу, – пригадує події тієї ночі Тетяна Лєдяєва. – Коли дійшла до вулиці Олійника, то побачила, що в когось під двором стоїть машина. Подумала, що хтось із людей поставив. Коли ж порівнялась, відкрились пасажирські дверцята і мені отак з машини: «Таня?». Я кажу – «Таня!». Коли я дала ствердну відповідь, людина вийшла, закрила дверцята і стала навпроти мене».

«Там у тебе заяви, так треба ж нормальне рішення», – звернувся до державного реєстратора кремезний незнайомець.

Міцної статури, зростом 1,8 метра, круглолиций, світлий, коротко стрижений і в спортивному костюмі – Тетяна Лєдяєва добре запам’ятала чоловіка. Але разом із тим не злякалась і відповіла: «Які заяви? Третя година ночі».

«Люди хвилюються. Треба нормальне рішення, – пропалив той. – А щоб доходчиво було….»

І тут Тетяна отримала удар в обличчя. Кулак влучив у щелепу і звалив тендітну жінку з ніг. Вона впала і втратила свідомість. Коли отямилася, навколо вже не було нікого. З перенісся юшила кров. Жінка впала обличчям на асфальт і розбила носа.

Пізніше, вже в поліції, з’ясувалося, що нападників було двоє: один сидів за кермом автівки, інший безпосередньо бив. Під час допиту зійшлись на тому, що автомобіль схожий на «дев’ятку» білого кольору.

За словами Тетяни Лєдяєвої, спочатку поліція не поспішала вносити заяву про напад на неї до Єдиного реєстру досудових рішень. Тільки після того, як її подруга-адвокат зателефонувала на «гарячу лінію», все виправили. Начальник поліції просив нікуди не дзвонити і гарантував усе зробити по закону.

Дещо згодом постраждалій дали направлення до експерта.

«Зняли побої. Там будуть однозначно легкі. У карточці написали «струс мозку» і поставили знак питання, – каже реєстратор. – Ніхто мене не опитував. Дали направлення і все».

 

Справа на контролі

 

Ситуація змінилася після того, як до Тетяни Лєдяєвої зателефонував голова Ніжинської райдержадміністрації Григорій Ковтун, повідомивши, що йому по цьому випадку треба доповідати голові Чернігівської ОДА Анні Коваленко, і попросив коротко описати події юристу. Тоді державний реєстратор зрозуміла, що її справа перебуває на особливому контролі.

«Не встигла я договорити з юристом, як телефонує начальник Борзнянської поліції і просить підійти у відділок. Під’їхав також бахмацький начальник. Ми пішли в кабінет, де я розказала все як є, – розповідає постраждала. – Звісно, напад на мене я пов’язую зі своєю професійною діяльністю. Неприємності почалися за тиждень до цього. Дев’ятнадцятого травня я внесла в реєстр заяви ТОВ «Плиски Агро». Специфіка нашої роботи така, що нам подають документи, сплачують адміністративний збір і ми не маємо права не внести ці заяви до реєстру. Навіть якщо ми відмовимо в майбутньому, то ми повинні їх зареєструвати. Заяви стосувалися оренди невитребуваних паїв, за які вони воюють із керівництвом громади».

Як пояснила Тетяна Лєдяєва, непорозуміння виникли через помилки в реєстрі. Так, у 2013 році райдержадміністрація передала в оренду ТОВ «Плиски Агро» невитребувані паї на 10 років. Механізму реєстрації на той час не було, тож аграрії просто ходили з тим договором, обробляючи землю і сплачуючи обумовлені в договорі податки. У 2016 році підприємство вкотре звертається до РДА з чинним договором і просить уточнити список. Необхідність уточнення викликана тим, що деякі люди витребували паї. Борзнянська РДА знову ж таки видає розпорядження і пише новий договір на той, що є, хоча повинна була укласти додаткову угоду до чинного договору. Відтак, у 2016 році реєстратори РДА реєструють підприємству «невитребовку» і технічно неправильно проводять реєстрацію. Все це видно в реєстрі. Виходить, що датою виникнення права ставлять 2013 рік, але строк прописують не 10 років, як було зазначено, а 7 років.

«І от Марина Вірко вирішила, що оренда закінчилась, а «Плиски Агро» прийшли до нас з тим, щоб упорядкували реєстрацію. Я казала, що тут нестиковка з датами, технічна сторона, реєструвати не можна, тут тільки через суд», – пояснює державний реєстратор.

 

Вірко говорила на підвищених тонах

 

Того ж дня до неї телефонує голова Плисківської громади Марина Вірко.

«Тому є свідки, – каже пані Тетяна. – Вона говорила зі мною на підвищених тонах. «Що ви відмовляєте мого реєстратора реєструвати заяви? Ви там вже нареєстрували. Ви допомагаєте «Плискам Агро» займатись рейдерством і в тому ж дусі»… Після обіду мені зателефонувала Лариса Осадчук(голова Борзнянської тергромади, – Авт.) і запитала, що у мене не так із Вірко. Я відповіла, що отак і отак. Лариса Анатоліївна сказала, що Вірко каже, що, мовляв, помагаєте рейдерству. Я сказала, що ми діємо в межах правового поля».

Того ж дня Плисківський реєстратор реєструє заяву про заборону вчинення реєстраційних дій. А вже наступного Тетяна Лєдяєва дізнається, що на неї вже є скарга в Міністерство, в якій просять заблокувати її як реєстратора.

skarga

Тетяна Лєдяєва тримає в руках скаргу, яку на неї накатала Марина Вірко

 

Як бачимо, нападу на жінку передували певні події, пов’язані з її роботою. Зрештою, і висловлювання нападника про документи і «правильне рішення» – тому підтвердження.

Напад на реєстратора – не єдиний гучний кримінальний випадок у Борзні. Кількома тижнями раніше в житло голови Борзнянської тергромади Лариси Осадчук намагалися проникнути невідомі. Врятував щасливий випадок – посеред ночі прокинувся чоловік і злякав зловмисників.

«З цього приводу я написала заяву до поліції. Я, думаю, що лізли не по гроші чи статки, бо я 25 років займалась підприємницькою діяльністю, і за півроку мої статки на посаді голови громади не змінились, – коментує випадок Лариса Осадчук. – Якби дійсно хотіли нас обікрасти, то вже давно б це зробили. Тут інша причина. Зараз будинок, звісно, ми поставили під охорону. Я, думаю, що лізли не по гроші. Це лізли або налякати, або, як то кажуть, зробити щось гірше, ніж зробили реєстратору Тетяні Лєдяєвій. Тим паче, що випадок трапився напередодні засідання земельної комісії, на якій також гостро стояли земельні питання».

Лариса Осадчук також підтвердила слова державного реєстратора про те, що до неї телефонувала Марина Вірко.

virkop

Якому депутату скаржиться Вірко. На фото - сертифікат від нардепа Бориса Приходька

 

«Подзвонила мені з тим, що моя реєстратор вчиняє незаконні дії, що вона мене попередила про те, що її звільнять, не дадуть вчиняти певні дії, щоб я була готова до проблем. Я їй сказала: «Добре. Якщо вона вчиняє незаконні дії і це підтвердять компетентні органи, то її буде покарано». Наразі у мене немає до реєстратора жодних питань, і за увесь час ніколи не виникало, – каже голова Борзнянської міськради. – Наші реєстратори – це професіонали, до яких їдуть із усього колишнього Борзнянського району. Це – люди, які наповнюють наш бюджет. Своїми реєстраторами я задоволена, ніхто в їхньому професіоналізмі та компетентності не сумнівався. Марина Олександрівна сказала, що там у неї працює вже купа юристів і що вона поскаржиться на мене народному депутату. Я не розумію, до чого тут я і народний депутат. Я не можу перевірити реєстратора, бо я в цьому не компетентна. Для цього існують відповідні органи».

 

«Звичайне рейдерство»

 

Невитребувані паї, про які йде мова, це – не багато і не мало, а майже 200 гектарів.

Незважаючи на те, що договір на їх оренду в ТОВ «Плиски Агро» діє до 2023 року, 27 травня сесія Плисківської сільради своїм рішенням передає ці землі чоловікові секретарки сільради і за сумісництвом голові земельної комісії, фермеру Миколі Ілляшенку.

Співзасновник ТОВ «Плиски Агро» Валерій Новицький характеризує дії голови громади та депутатів не інакше як рейдерство.

novycki

«Наш договір не закритий і підстави для його закриття немає, бо треба оригінал договору, а в оригіналі написано до 2023 року включно, – пояснює власник підприємства. – Було рішення сесії, яким ці землі передали в оренду фермеру Ілляшенку. Мені відомо, що зараз ці договори знаходяться в Чернігові. Якщо їх зареєструють, то реєстратор порушить закон. Навіть їхня реєстратор Світлана Андріївна відмовилась це робити».

Валерій Новицький впевнений, що Закон на його боці і готовий доводити це в суді.

«Наразі нам немає чого оскаржувати, бо немає рішення реєстратора. Як тільки це рішення буде, то ми оскаржимо і рішення ради, і рішення реєстратора, – каже він. – Дії голови громади – це рейдерство. Бо що таке рейдерство? Це коли є якісь нестиковки в реєстрі і ними користуються. Ми запропонували 12 відсотків – це «стеля», яка дозволена законом. Нам у сільраді сказали, що Ілляшенко запропонував першим, тому першим отримає землі, які ми офіційно обробляємо».

Таке рішення виглядає щонайменше дивним з огляду навіть на здоровий глузд, адже підприємство – найбільший платник податків у громаді. Ба, більше – платить найбільший відсоток за оренду комунальної землі.

«В середньому наше господарство платить 2500 гривень за один гектар орендованої комунальної землі. Це – найвища орендна плата в громаді. У фермера Ілляшенка ця сума удвічі менша – всього 1200 гривень за гектар», – пояснює Новицький. – Фактично таке рішення означає узаконене рейдерство. Це робиться для того, щоб отримати прибуток, не вклавшись у виробництво. Якщо порахувати, то без витрат на 200 гектарах землі голова земельної комісії може заробити до 200 тисяч євро. Оце і є ціна питання».

За словами Валерія Новицького, найцікавіше те, що у нього вже є судове рішення з іншої судової справи, яким встановлено, що договір діє до 2023 року.

Директор підприємства Валентин Бідний каже, що це не вперше у них намагаються відібрати урожай таким способом. Подібна ситуація була у 2017 році. Тоді суд став на бік аграріїв і дозволив зібрати вирощене збіжжя.

bidny

Валентин Бідний у полі зі збіжжям, яке хочуть забрати

 

«Ми будемо захищати кожен посіяний нами колосок. Хто не сіяв – тому й не жати», – говорить Валентин Бідний.

 

Найбільший платник – це аферисти

 

Зв’язатися з головою Плисківської сільської ради Мариною Вірко у нас не вийшло, тож публікуємо її коментар з допису на сторінці в соцмережі, який вона написала в день відкриття ЦНАПу, на якому гуділо все районне начальство.

«Щодо даних земель договори оренди вже достатньо давно закінчились, однак «чесні» агробізнесмени продовжували тихенько користуватись землями без належних правовстановлюючих документів, імовірно, розраховуючи на те, що громада про це не дізнається. Проте недарма ми активно проводимо інвентаризацію земель громади, і даний факт був, зрозуміло, виявлений та задокументований, а матеріали передані до органів Національної поліції України. Маючи інформацію про спроби даного підприємства через лояльного державного реєстратора у м. Борзна внести неправомірні зміни щодо строку дії договорів оренди вищевказаних земель до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, нами також повідомлено про дані факти Департамент нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України. Розраховуємо на оперативну перевірку Міністерством юстиції України наданої інформації, і у випадку підтвердження наявності порушень – блокування подальшого доступу правопорушника до Державного реєстру речових прав. Анархії більше не буде, і земельна афера – не пройде», – написала Вірко.

Як бачимо, пані головиха вкотре обізвала найбільших платників податків аферистами. На що «аферисти» відреагували намірами про перереєстрацію підприємства з усіма 150 працівниками і платити податки туди, де їх цінуватимуть. Так, після 15-ти років діяльності ТОВ «Плиски-Агро» переходить з Плисок в іншу громаду, про що зробило вже офіційну заяву.

 

 Текст заяви ТОВ «Плиски Агро»

«Ми довго чекали і сподівались, що управління ТГ і депутатський корпус врешті-решт наберуться здорового глузду і почнуть не лише декларувати правильні речі, але і втілювати їх у життя. Остання сесія поставила крапку на цих очікуваннях!

Так відверто, цинічно і нахабно майже 150 працівників підприємства, які протягом 15-ти років приносили в громаду податки із своєї заробітної плати, що склало в 2020 році близько 3 мільйонів гривень, ще ніхто і ніколи не ганьбив!

Тому керівництвом підприємства прийняте рішення провести ряд дуже непопулярних, але вимушених при цих обставинах дій, одна з яких – перереєстрація підприємства в іншу громаду, де вклад наших працівників оцінять більш достойно! Це вже зробили більшість підприємств, які працюють у громаді, а ставлення до них було куди більш лояльне!

Наші спроби домогтися рівного ставлення до всіх орендарів сприймаються вороже, і тому фермер без жодного працівника і засобів обробітку в громаді в пріоритеті, порівняно з нашим підприємством. Інтереси наших орендодавців від цього не постраждають, договірні відносини залишаються в силі, але, підтримувати офіційні стосунки з управлінням «рейдерської ТГ» вважаємо неприйнятним!»

 

Післямова

Криміногенна ситуація в колишньому Борзнянському районі вказує на діяльність організованого злочинного угрупування, яке, очевидно, покривають «з верхів». Напад на реєстратора, спроба проникнення в житло голови громади, побиття та розбій щодо колишнього директора держлісгоспу, минулорічні підпали полів та спроба вчинення теракту (підриву вантажівки), яку чомусь кваліфікували як спробу підпалу – розслідування всіх цих справ «зависло» в повітрі. Не можна стверджувати, що всі ниточки ведуть до одних і тих самих осіб, проте можна впевнено сказати, що попри значний суспільний резонанс поліція та прокуратура не проводять належного розслідування. Скоріше за все, справа за статтею 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження) так і залишиться висіти в повітрі, а отже кримінал і далі розгулюватиме. Бо ж, як відомо, свавілля породжує беззаконня.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)