|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:10 | 03.19.2024

Пенсії скорочують?

Останнім часом в деяких електронних ЗМІ поширюється інформація про те, що багатьом українцям заднім числом скорочують пенсії. Чи відповідає це дійсності?

З цим запитанням ми звернулися до начальника Управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Любові Кислої.

 

– Любове Іванівно, чи насправді громадянам починають скорочувати пенсії?

 

– Це фейкові новини (від англ. fake news — підроблені новини, маніпулятивне спотворення фактів, дезінформація, яка не витримує жодних перевірок на відповідність, – Ред.) Лише за минулий рік вісім разів в Україні підвищували пенсії для різних категорій громадян. Середня пенсія по області зросла за 2020 рік на 411 грн, із 2764 до 3175 грн.На 2021 рік заплановано шість етапів підвищення пенсій для різних категорій пенсіонерів – у січні, березні, квітні, липні, жовтні та грудні.

 

– Чи можуть громадянам зменшити призначену пенсію?

 

– Дійсно, деяким недобросовісним пенсіонерам пенсію можуть перерахувати. Згідно з ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

1pencionВідповідно до ч.3. ст.. 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) органи Пенсійного фонду мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, умови їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством для визначення права на пенсію.

Згідно з частиною першою статті 40 Закону, зокрема, заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами.

Відповідно до пункту 5 розділу ІІ Порядку проведення у 2018-2019 роках інвентаризації пенсійних справ, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 03 вересня 2018 року №19-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2018 року за №1077/32529 (далі – Порядок) за наявності в пенсійній справі документів, які містять неточності, виправлення та/або у яких відсутні відповідні записи (відбитки печаток, штампів, підписи), з’ясовується наявність документів, що уточнюють ці обставини, або є потреба у проведенні їх перевірки.

Згідно з пунктом 6 розділу ІІ цього Порядку за довідками, виданими з 01 січня 1992 року, за якими в помісячному розрахунку розмір заробітної плати або сума доходу перевищує 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум, проводиться перевірка обґрунтованості їх видачі та відповідності зазначених у них сум заробітної плати (доходу) первинним документам, якщо в пенсійній справі відсутні матеріали такої перевірки.

Відповідно до статті 36 Закону пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника. Непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема, діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Згідно зі статтею 38 Закону пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною другою статті 36 цього Закону.

Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім'ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

При прийманні документів орган, що призначає пенсію, видає пам’ятку, відповідно до якої пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати.

 

За матеріалами пресслужби Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській обл.

Схожі матеріали (за тегом)