|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:45 | 03.28.2024

Наступили на ті ж граблі…

Чернігівська «Десна» в гостях грала з чемпіоном України «Шахтарем». І вперше за два сезони поступилася з розгромним рахунком – 0:4.

1futbool21Чернігівці непогано трималися в першому таймі – нейтралізували грізних форвардів «Шахтаря» та шукали удачі в контратаках. Однак усе зіпсував пенальті, який невідпорно пробив бразильський легіонер гірників Тете… Гол нашу команду не зламав, проте ентузіазму в діях підопічних Рябоконя наразі поменшало.

Та «Десна» все ж вийшла на другий тайм із надією сквитати рахунок. Тож тривалий час на полі точилася напружена, досить рівна боротьба. Однак все змінилося на 74 хвилині, коли пані фортуна враз всміхнулася Соломону – футболіст «Шахтаря» вдруге засмутив чернігівців, продемонструвавши свою блискучу майстерність. На жаль, «Десна» не змогла швидко прийти до тями від пропущеного м’яча, й невтомний Соломон за лічені хвилини оформив дубль… Гірники, як то кажуть, впіймали кайф, і Тете вчетверте вразив ворота чернігівців. Отож гра завершилася негостинною перемогою «Шахтаря».

Як на мене, нічого страшного не трапилося. «Зоря» також поступилася київському «Динамо» – 0:2, тому випереджає «Десну» тільки на два очки. Чернігівці, як і раніше, посідають четверте місце. Тож головне – зробити тепер правильні висновки з цієї поразки, яка окреслила всі недоліки нашої команди – по суті, «Десна» наступила на ті ж граблі… Бо претензії навіть не стільки до нашої оборони, як до нереалізованих моментів в атаці. Втім, не страшно програти «Шахтарю», навіть із таким неприємним рахунком. Основне тепер – перемогти «Дніпро», що завдав «Десні» у першому колі дошкульної поразки!

Провідні українські футбольні клуби «Шахтар» та «Динамо» провели свої матчі в Лізі Європи. «Шахтар» на виїзді грав з італійською «Ромою». Безперечно, ця команда – потужна, постійний та багатолітній учасник Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Взагалі ж, англійський, іспанський, італійський та німецький чемпіонати – дуже сильні, тому практично будь-яка з цих команд заслуговує на повагу. Втім, «Шахтар» уже не раз раніше перемагав «Рому». Тож, можливо, гірники поставилися до цього двобою надто самовпевнено…

Аналізуючи нещодавню домашню гру «Шахтаря» з ізраїльською командою «Маккабі», я вже говорив про недбалість гірників в обороні, адже враження було таке, що вони про неї взагалі забули! Втім, тоді надійно зіграв воротар гірників Трубін, та й клуб «Маккабі» – відверто кажучи, слабший за італійську «Рому», з якою так грати – просто неприпустимо. Бо й цього разу в матчі з італійським грандом оборона гірників нагадувала діряве решето!

Авжеж, практично після кожної атаки нападників «Роми» в штрафному майданчику «Шахтаря» було «спекотно». Воротар крутився, немов дзиґа; і я вкотре наголошую, що молодий Трубін – це чудовий, дуже перспективний голкіпер, майбутнє українського футболу. Однак що може вдіяти найкращий воротар, коли його команда, граючи з таким потужним суперником, нехтує елементарними правилами захисту власних воріт!

У підсумку – прикра поразка гірників із розгромним рахунком 0:3. Тож зрозуміло, що шанси на вихід у наступне коло цих змагань у «Шахтаря» нині – суто теоретичні. Бо навіть вдома забити «Ромі» три голи і при цьому ще й втримати «сухими» власні ворота – суперскладно. Однак гірники – команда з характером, тож, думаю, правильні висновки зі своєї гучної поразки зробить і постарається принаймні просто перемогти у матчі-відповіді, що важливо для загальної кваліфікації українських команд в євротурнірах.

Натомість у київського «Динамо» – шанси тепер ще примарніші. Адже кияни вдома поступилися іспанському «Вільярреалу» – 0:2. І якщо «Шахтар» хоча б намагався грати у відкритий футбол, видовищно, то спостерігати за кволими потугами «Динамо» було доволі нудно й нецікаво. Бо у киян зовсім нічого не виходило в атаці. Та виправдовуватися травмами кількох провідних футболістів – не варто й несолідно для команди такого європейського рівня. Тому зараз потрібно зробити все можливе, щоб достойно виглядіти у матчі-відповіді в Іспанії.

Власне, наставник «динамівців» Мірча Луческу – тренер досвідчений, недаремно ж кияни у попередній зустрічі перемогли на виїзді «Брюгге» – найсильнішу команду Бельгії. Створили таки диво, хоча мало хто в це вірив. Побачимо, що станеться цього разу.

 

Сергій КВІТНИЦЬКИЙ

Схожі матеріали (за тегом)