|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:56 | 03.28.2024

У Добрянській ОТГ дороги чистять справно

Цьогоріч лютий вдався сніжним і добряче додав роботи комунальним службам області. Адже сніги засипали дороги швидше, ніж їх устигали чистити.

І попри те, що дорожники працювали день і ніч, дороги області, особливо місцевого значення, залишалися непроїзними. Набагато краща ситуація була в тих населених пунктах, де на допомогу приходили місцеві меценати, фермери чи підприємства, які працюють на території громади. У Добрянській ОТГ вже наступного дня після заметілі дороги розчистили трактори соціально відповідальних підприємств, в тому числі і ДП «Добрянське лісове господарство», яке завжди приходить на допомогу жителям громади і працює в тісній співпраці з громадою.

 1dorogidobr

Добрянська громада досить-таки велика. Вона об’єднала 21 населений пункт, де проживають 5 тисяч мешканців. Проте села розкидані, до деяких через ліс добиратися треба. Здавалося б, хто ж ті дороги в лісі чиститиме? Але ж ні – є кому!

1svbycko«Цього року боротися зі снігом на дорогах нам допомагають підприємства, які працюють на території громади, – розповідає голова Добрянської ОТГ Світлана Бицько. – Добрянське лісове господарство завжди підтримує нас у соціальній сфері. Воно не залишило нас в біді і долучилося до розчистки снігу по селах. 1agoroxЗавдяки в тому числі і лісівникам, ми змогли розчистити доїзди до всіх сіл і центральний проїзд до нашої громади. Напевно, завдяки їхній постійній підтримці і авторитет лісівників у нашій ОТГ високий – семеро працівників лісгоспу обрані депутатами рад різних рівнів. Це й свідчить про те, що люди поважають лісівників і довіряють їм захищати свої інтереси».

Добрянське лісове господарство ніколи не залишалось осторонь проблем віддалених сіл, засипаних глибокими снігами.

«Ми усвідомлюємо свою соціальну відповідальність перед жителями Добрянської ОТГ, а також інших сільських громад, на території яких функціонує лісгосп, – сказав директор ДП «Добрянський лісгосп», заслужений працівник лісового господарства України Іван Горохівський. – Тому завжди готові допомогти, щоб жителі завжди відчували себе захищеними від багатьох найпекучіших проблем».

 

«Дорога життя» у лісі

 

На території Добрянської ОТГ діє три школи: Олешнянська, Добрянська та Новояриловицька. І лише один день випав із їхнього графіку: всі інші дні дітей вчасно привозили до школи.

1natbochar«На нашому старостинському окрузі лісівники розчистили десятки кілометрів доріг: до шкіл, ФАПів, інших соціальних закладів, – говорить староста Олешні Наталія Бочарова. – Тож тепер шкільні автобуси безперешкодно можуть довезти дітей до школи, а торгівля забезпечує підвезення найнеобхідніших товарів і продуктів. Адже є села, де магазину взагалі немає, а до них лише приїздять так звані «продуктові крамнички» двічі-тричі на тиждень».

Окрім доріг у селах громади, лісівники самостійно утримують лісові дороги, які з’єднують віддалені села, як-от Ловинь, Опілля, Олександрівку із Олешнею та центром громади – Добрянкою. Її протяжність – понад 19 кілометрів. Вона повністю розчищена від снігу. Навіть доріжки до годівниць лісівники розчищають, щоб тваринам було легше пересуватися і дістатися до корму.

 

Проблема громади рейсовий автобус

 

І хоч дороги в селах чисті, але є проблеми, які ніяк не можуть вирішити на місцевому рівні. Одна з них – транспортне сполучення з обласним центром. І як би голова не намагалася залучити постійного перевізника, поки все марно.

«Транспортне сполучення – це проблема, яка існує не перший рік, – бідкається Світлана Бицько. – На території Добрянської ОТГ немає жодного офіційного перевізника, який би забезпечував постійне, безперебійне сполучення з обласним центром. Так, ми залучаємо приватних перевізників, але ж умови договору – то одне, а перевізник по домовленості на словах – то зовсім інше. Такі домовленості без договору виконують не завжди. І саме це питання ми намагаємося вирішити».

 

Магазин «на колесах» може доїхати

 

1amagaza

У село Ловинь Добрянської ОТГ два рази на тиждень – у понеділок і четвер – машина-крамниця привозить продукти, бо магазину в селі немає вже давно. Саме від неї залежить, буде хліб у людей чи ні. 1aostap1apeymachЛовинь складається із трьох хуторів, і на всі машина заїжджає у визначений час, і люди й у сніг, і в дощ поспішають скупитися.

«Хліб, крупа, печиво, цукерки… У нас є все необхідне, – говорить продавчиня пересувної крамниці Ольга Остапенко. – Стоїмо, поки люди йдуть, потім їдемо на хутори».

Люди не скаржаться на такі умови, бо вже звикли.

«Ми – лісові люди, і звикли до труднощів, – говорить Віталій Примаченко. – А що дорогу нам чистять, тракторець постійно «бігає», тож сніг не встигає засипати. Дрова в лісі є: бери, скільки треба, та й топи грубку. Магазин би не завадив, але й до автокрамниці звикли».

 

І дороги чистять, і тварин рахують

 

Окрім розчистки доріг у селах, лісівники справно виконують свої обов’язки, яких у цю пору немало. Так, нещодавно завершили облік диких тварин в лісах. Цьогоріч поголів’я трохи збільшилося, особливо радує динаміка приросту диких свиней і косуль.

«Площа Добрянського мисливського господарства складає 7 тисяч гектарів. Облік диких тварин на цій території уже завершився, – розповідає мисливствознавець Добрянського лісгоспу Сергій Горицький. – Ми маємо понад 100 голів косулі в господарстві, також радує і приріст кабана. Популяція його хоч і відновлюється, проте наразі вона не дуже велика. Через це в нас не проводиться і полювання на дикого кабана. Зайців багато стало».

Нині ж для диких звірів і птахів – нелегка пора, тому тутешні мисливці заздалегідь потурбувалися і заготували вдосталь кормів: кукурудзяного зерна, сіна, коренеплодів.

1agoricki

«У господарстві є 12 годівниць для косулі – до них, до речі, частенько й кабани приходять, – розповідає Сергій Горицький. – Вже побудований майданчик для підгодівлі дикого кабана, цьогоріч плануємо іще п’ять таких збудувати. Будуть такі собі годівничі комплекси. Щодня закладаємо в годівниці сіно, встановлюємо солонці і проводимо підгодівлю кукурудзою – господарство близько п’яти тонн її на сезон використовує. Все залежить від поголів’я».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Олексія Миколаєнка

Схожі матеріали (за тегом)