|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:15 | 04.17.2024

Яка доля гуртожитку на Попудренка?

Вже пішов п’ятий рік відтоді, коли в Чернігові обвалилися стіна гуртожитку на Попудренка, 16.

Усіх його мешканців відселили, і відтоді вони оббивають пороги міської ради з проханням вирішити питання з житлом. Про їхню проблему вже вийшла не одна стаття і телесюжет у засобах масової інформації, проте, як кажуть в народі, віз і нині там.

Цього року в міській раді вирішили раз і назавжди покінчити з цим питанням. Поки що є два плани: це домовленість із забудовником на зведення багатоповерхівки і видачі в ній квартири постраждалим мешканцям гуртожитку, або ж за кошти міського бюджету відновити будівлю (цей варіант розглядатимуть у крайньому випадку). До речі, вже декілька разів людей обнадіяли тим, що на місці гуртожитку зведуть багатоповерхівку і їм дадуть там квартири. Та гуртожиток увесь цей час перебував під арештом і цю програму не могли запустити. Що буде цього разу – покаже час.

1gurtok

Нагадаємо, трагедія з цим чотириповерховим гуртожитком на Попудренка сталася ще у грудні 2016 року. Там обвалилася стіна, і внаслідок цього впали плити перекриття з першого по четвертий поверхи, було зруйновано зовнішню фасадну стіну. У результаті обвалу загинула 25-річна мешканка, семеро людей отримали травми і десятки сімей втратили житло. Адже жити у напівзруйнованій будівлі стало неможливо.

Тоді у службовій недбалості звинувачували тодішнього начальника комунального підприємства «Новозаводське» В’ячеслава Ніколенка – до речі, нині він очолює інше КП – «Міськсвітло», – а на саму будівлю гуртожитку був накладений арешт. Судові процеси тривали і у грудні 2020 року. Чернігівський апеляційний суд переглянув рішення першої інстанції та засудив В’ячеслава Ніколенка до 4 років без відбування покарання з іспитовим терміном у 2 роки. Окрім цього, чиновник має сплатити по 50 тисяч гривень усім 33-м потерпілим внаслідок обвалу стіни гуртожитку. Також апеляційним судом був скасований арешт, накладений на гуртожиток. І саме це рішення стало поштовхом до подальших дій. Оскільки гуртожиток більше не перебуває під арештом, можна починати його зносити чи відбудовувати.

Так, 4 лютого 2021 року виконком Чернігівської міськради за висновком профільної комісії визнав цей гуртожиток аварійним і непридатним для проживання. Також на виконкомі цей гуртожиток затвердили як об’єкт конкурсу програми оновлення застарілого житла, щоб залучити інвесторів для зведення на його місці сучасного житлового будинку.

«Гуртожиток на Попудренка, 16 – це крайній випадок, коли ми за кошти бюджету щось робимо на об’єкті приватної власності, – наголосив міський голова Владислав Атрошенко. – Надалі ми діятимемо відповідно до регламенту. Тобто комісійно оцінюємо стан будинку, попереджаємо людей – і далі це їх рішення, як і що вони роблять. Так само я публічно даю доручення: якщо в нас по Попудренка, 16 у забудовника є бажання за Програмою оновлення застарілого житла працювати – добре. Але з чіткими термінами, що, де, коли і як буде відбуватися. Краще, щоб письмово були дані зобов’язання. А якщо немає цього бажання – значить, ми тоді добудовуємо цю стіну, здаємо будинок, заселяємо людей і хай дивляться далі по ситуації. Щоб ми не тягнули час».

У міськраді вже оголосили про проведення конкурсу на обрання інвестора, який збудує новий будинок на місці зруйнованого та надасть постраждалим нове житло. Конкурс триватиме 30 днів. Потім з кандидатів, які подаватимуться на конкурс, буде обраний один. Забудовник-переможець працюватиме на місці цього гуртожитку за міською програмою оновлення застарілого житла. Це означає, що місто компенсує інвестору 40% середньої вартості житла, з якого мешканці були відселені. Цього року на ці потреби в міському бюджеті передбачили 15 мільйонів гривень.Інвестор матиме три варіанти: чи компенсує вартість житла, чи відселить, за бажанням людей, на вторинний ринок чи виділить житло у новозбудованій будівлі.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)