|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:46 | 04.16.2024

Фарс і кумівство: на Сосниччині обурені «виборами» старост

Сосницька громада могла показати хороший приклад становлення демократії для всіх інших ОТГ.

Принаймні анонсовані її керівництвом вибори старост виглядали не інакше як пряма демократія і повернення до звичаєвого права людей обрати господарників на місцях. Натомість вже перші так звані консультації в так званих комісіях засвідчили те, що всі оголошені наміри керівництва громади є не що інше, ніж фарс.

 

Більшість людей у Великому Усті та Долинському, м’яко кажучи, здивовані відбором кандидатів на посаду старости. Ці села разом із Бутівкою, Бондарівкою, Малою Бондарівкою та Польовим увійшли у Задесенський старостинський округ – один із шести старостинських округів великої Сосницької громади. Згідно з задумом керівництва ОТГ, усі кандидати на посади старост мали бути запрошені на слухання перед конкурсною комісією для співбесіди, де б запропонували власні бачення розвитку населених пунктів. Далі двох кандидатів, що пройшли відбір, запрошують на зустріч із депутатами Сосницької селищної ради, які шляхом голосування і обирають старосту кожного округу. Чому керівник громади не обрав іншої форми виборів, як-от безпосередні вибори на місцях, – незрозуміло, однак запропонований відбір де-факто обурив багатьох мешканців ОТГ.

komisia

Засідання комісії з відбору старост

 

Одна із кандидатів на посаду Задесенського старостинського округу, багаторічний Великоустівський сільський голова Валентина Циганок не пройшла відбору так званого конкурсу. Це попри те, що цю жінку підтримує абсолютна більшість людей і вона чимало зробила для Великого Устя та Долинського. Це й освітлення, і молочний кооператив, і лобізм рішень на найвищому рівні як-от минулорічне укріплення берега Десни, що заледве не відрізала міст та не забрала частину пасовищ. Натомість так звана комісія віддає перевагу підприємцю, котрий, як кажуть місцеві, не лише не проживає в селі, але і є кумом голови громади Андрія Портного.

vtsyganok2Ось що з цього приводу думає сама Валентина Циганок: «Вважаю підхід комісії несправедливим. Вони поставили мене на такий низький щабель, що мені соромно. Всі люди побачили цей фарс із комісією. Мій виступ був на порядок вищий за інших, а мою кандидатуру відкинули. Комісія ж визначила кума голови ОТГ і когось із Бутівки – також не ділового. Мене відкинули зовсім, хоч мій виступ з усіх був самий діловитіший».

Що ж? Якщо вірити словам людей, то, окрім незрозумілого відбору, варто говорити також і про своєрідне кумівство у громаді. Чи так це є насправді? Ось що про це думають самі люди.

«Вся Бутівка обурена тим, що на передвиборчій зустрічі Андрій Портний на запитання Галини Дмитрівни Штакал: «Чи не буде такого, коли Ви, прийшовши до влади, захочете поставити старостою у нас свого кума?!» – він відповів, що це конфлікт інтересів! А що ми маємо зараз, як це називається? Де передвиборчі обіцянки, де слово честі, в яке ми повірили?! – обурюється Валентина Біжовець. – Навіщо нам «підсунули» немісцевого Дроб’язка, якщо у нас є свій гідний кандидат? Для чого нам, скажіть, його кум? Якщо він такий розумний – можливо, воно так і є, – то візьміть та й працевлаштуйте його десь у Сосниці, дайте йому якусь посаду, пов'язану з його колишньою діяльністю в «зеленому» бізнесі чи ще якусь... А навіщо нам така морока?! Та і йому теж. Він ще занадто молодий і недосвідчений, щоб займатися тим, про що, я впевнена, навіть не має уявлення. От наприклад, сьогодні увесь день у нас немає води, зранку ледь бігла, а зараз навіть крапля не капає. До кого нам звертатися в цій ситуації?! До некомпетентного діловода, яку нам нав'язали і все село знає «як та чому», чи, не доведи Господи, до Дроб’язка, якого ми будемо бачити хіба що уві сні, бо він зовсім далеко і далекий від усього цього?...».

Подібні обурення та нерозуміння виникають і в людей із Західного старостинського округу, куди входять села Волинка, Вільшане, Гай, Полісся, Матвіївка, Лави та Лозова.

«Для чого був той перший конкурс? Деякі кандидати, які не могли нічого розумного відповісти на запитання комісії, пройшли у другий тур. Про які професійні якості цих людей може йти мова? Владу не турбує, як буде жити село, – коментує Ніна Білик із села Лави. – У котрий раз переконуюсь, що зі зміною влади нічого в нашому житті не змінюється на краще, а тільки гіршає, бо нашим можновладцям не потрібні фахівці. Вони дбають не про людей, а лише про себе. Інакше такого фахівця, як Надія Федорівна Пантелієнко, не втратили б. Не віриться в краще життя. І дуже соромно за цей конкурс».

До речі, Надія Пантелієнко, як і її колега з Малого Устя Валентина Циганок, маючи абсолютну підтримку односельців, так само не пройшла конкурсного відбору. Надію Федорівну хвалять за освітлення вулиць, дитячий майданчик, ремонт доріг та багато інших корисних для села Лави речей.

Втім, попри обурення людей у п’яти із шести старостинських округів Сосницької ОТГ все ж призначили старост – саме за принципом, визначеним головою громади Андрієм Портним.

Сам керівник громади так коментує ситуацію: «Конкурсу на посаду старости законодавством не передбачено, тому фактично я маю право як голова громади подати будь-яку кандидатуру, яку вважаю за потрібне, на розгляд ради. Я цього не роблю, а проводжу публічний та відкритий конкурс на ці посади. Серед членів комісії – представники всіх політичних сил, яким жителі громади довірили представляти їхні інтереси. Щодо умов конкурсу, то можете ознайомитись на сторінці громади. Проживання на території округу – це перевага кандидата, але не основна вимога до нього… Заборонити своїм кумам, рідним, сусідам, друзям претендувати на будь-які позиції у громаді я не можу!».

Після публічного скандалу в громаді поповзли чутки про те, що кум голови ОТГ начебто зняв свою кандидатуру. Задесенський старостинський округ досі залишається без старости. Наразі зарано говорити про рівень відібраних кандидатів, однак те, що у відбір не потрапили такі, як Валентина Циганок і Надія Пантелієнко, свідчить про те, що наступні п’ять років селам довженківської Сосниччини буде ой як нелегко.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)