|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 20:31 | 04.18.2024

Шахраї заробляють на довірливих людях

У поліції постійно розповідають про різноманітні шахрайські схеми та попереджають людей, аби не довіряли сумнівним телефонним дзвінкам. Проте українці чомусь і досі не можуть зрозуміти небезпеки.

Тому не дивно, що останнім часом випадки телефонного шахрайства почастішали, а жертвами аферистів стають не лише люди похилого віку, але і молодь. Зловмисники дуже винахідливі та постійно придумують нові схеми обману. Вмить визначити шахрая буває складно. Найчастіше вони працюють групами, нерідко серед них є люди, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Наразі схем по виманюванню у людей грошей дуже багато, тому поговоримо про найпопулярніші з них.

 

«Ваш родич у біді»

 

Дзвінки від зловмисників, що ваш родич нібито потрапив в лікарню, поліцію чи скоїв ДТП, найчастіше надходять пізно увечері, вночі або рано вранці. Шахраї нерозбірливим голосом імітують мову потерпілого, використовують при цьому стандартні фрази: «Мама, мене збила машина, допоможи», «Я в лікарні, мені дуже погано, потрібні гроші»… Дзвінок з чужого номера телефону пояснюють тим, що свій розбився або загубився. Якщо жертва купилася, зловмисники відправляють до неї кур'єра по гроші. Зрідка аферисти повідомляють номер картки, на яку можна їх переказати. Саме цей вид шахрайства приносить аферистам найбільший зиск, оскільки багато людей, навіть якщо і чули про такі випадки, під умілою дією зловмисників віддають усі свої заощадження.

shaxer

У таку аферу нещодавно потрапила чернігівка – 84-річна Ніна Ковтун. Шахрай подзвонив на стаціонарний телефон о другій ночі і представився сином, який терміново потребує грошей.

«Я підняла слухавку і почула: “Матусю! Я переходив на червоне світло, сталася аварія, мене забрали в поліцію. Допоможи!”, – розповідає Ніна Ковтун. – Голос у трубці був не схожий на синів, тому я перепитала: “Вово, це ти? Що з тобою?”. Він сказав, що це дійсно мій син Володя і після аварії в нього розсічена губа. Голос у трубці сказав, що скоро прийде людина, якій я повинна віддати гроші. Нібито їх мали переказати синові». Так жінка втратила усі заощадження – 26 тисяч гривень і 1400 євро.

І такі ситуації непоодинокі. Саме для цієї схеми обирають людей похилого віку, контролюють психологічний стан жертви, змушують нервувати, не дають часу подумати. Тож аби уникнути подібних ситуацій у вашій родині, в поліції рекомендують скласти покроковий план дій для своїх батьків чи родичів: що робити, якщо незнайомець телефонує або приходить додому та лякає нещастями. Головне – варто запам’ятати, що в таких випадках потрібно не панікувати, зателефонувати на 102 та пересвідчитись, чи справді сталась така ситуація. Або ж набрати мобільний родича, з яким буцімто трапилась біда.

 

Передоплата за товар

 

У кіберполіції осередком онлайн-шахраїв називають місця позбавлення волі. Ув’язнені мають мобільні телефони і цілу купу схем, як заробити на вас. Найпоширеніші – торгівля у соцмережах та на сайтах оголошень. У таких випадках шахраї намагаються отримати доступ до банківських рахунків, кодів або аванс за товар, який вони нібито продають. Наприклад, на сайті оголошень людина хоче отримати аванс, мовляв, зараз до мене прийде інший клієнт, і я хочу бути впевнений у тому, що ви не відмовитесь від покупки.

Одного з таких шахраїв правоохоронці Чернігівщини викрили на початку січня. Так 30-річний чоловік на платформі оголошень ошукав сімох громадян. Фігурант, відбуваючи у колонії покарання за вчинення майнових злочинів, продавав неіснуючу сільськогосподарську техніку. Головною умовою купівлі була передоплата, однак після отримання грошей зловмисник блокував покупців та не виконував жодних зобов’язань. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, становить майже 150 тисяч гривень.

 

Псевдослужби

 

Люди похилого віку часто стають жертвами нібито працівників соцслужб чи інших послуг, які приходять до них додому, вводять в оману та заволодівають грошима.

У такій схемі, як правило, працюють двоє-троє людей: один говорить, відволікає увагу, інший – заволодіває грошима. Щоб не стати жертвами таких шахраїв, у поліції радять звернути увагу, що у кожного працівника у сфері надання послуг має бути документ, який підтверджує те, що ця особа дійсно є працівником цієї структури і вона може надавати будь-які послуги, чи питати рахунки, показники лічильників. А ще краще зателефонувати до відповідної служби запитати, чи є такий працівник і чи має він сьогодні виконувати цю роботу.

 

«Вашу банківську картку заблоковано»

 

Пластикові банківські картки значно спростили наше життя. Проте, якщо дані вашої банківської картки потрапляють до рук шахрая, – ви можете втратити усю суму, яка зберігалася на рахунку, і навіть влізти в кредит.

Дзвінки від «банківських» шахраїв найчастіше надходять удень. Зазвичай зловмисник представляється співробітником банку і повідомляє про блокування вашої картки. Іноді шахраї говорять, що службою безпеки банку нібито проводиться звіряння особистих даних клієнтів з метою убезпечити їх від шахрайства. Або ж про те, що з вашої картки щойно намагалися зняти кошти. З цих причин вас просять вказати номер картки та конфіденційну інформацію, як-от термін дії картки, CVV-код або пароль із смс, відправленого банком, який насправді не можна повідомляти нікому. За допомогою цих даних аферист може самостійно переказати гроші з вашого рахунку.

Також популярним сьогодні є виманювання грошей за допомогою смс-повідомлення або телефонного дзвінка про нібито заблоковану банківську картку. Шахраї можуть попросити назвати код із смс, яке «зараз прийде на Ваш телефон». Найчастіше абоненту приходить повідомлення на кшталт: «Ваша банківська карта заблокована. Інформація за таким-то телефоном». Зворотній номер може починатися на 800, 044, 091 або звичайним кодом мобільних операторів.

Найголовніше – ніколи і нікому не повідомляти дані вашої картки! Якщо комусь потрібно перевести гроші вам, достатньо просто номера карти. Якщо вам кажуть, що картка заблокована, перевірте це в найближчому банкоматі або відділенні банку.

Якщо все ж шахраям вдалося вас ошукати, якнайшвидше зателефонуйте на гарячу лінію свого банку і заблокуйте всі карти.

sxemas

 

«Ви виграли приз»

 

Не вірте смс-повідомленням або дзвінкам про виграш. Особливо, якщо ви не брали участь у жодних розіграшах. Наступний крок шахраїв – вмовити вас сплатити «заставу» за вигаданий приз.

Зловмисник дзвонить вам із радісною новиною, що ви виграли цінний приз (холодильник, домашній кінотеатр або навіть автомобіль). Проте для того, щоб оформити ваш виграш, необхідно сплатити певну суму податку, після чого ви зможете забрати свій приз. Після цього жертві повідомляють банківські реквізити, на які треба переказати гроші. Іноді зловмисник пропонує жертві забрати приз у грошовому еквіваленті, повідомляючи, що в цьому випадку можна відняти суму податку з суми виграшу автоматично. При цьому шахрай запитує номер вашої картки, термін її дії та CVV-код нібито для зарахування виграшу. Але отримавши від вас цю інформацію, він матиме повний доступ до вашого карткового рахунку і виведе гроші на свою картку.

 

Схеми з мобільним оператором

 

Сьогодні почастішали випадки, коли люди втрачають гроші після розмови з псевдо-мобільним оператором. Так, на Прилуччині жінка постраждала від дій такого фальшивого «представника мобільного оператора». Шахрай запропонував потерпілій змінити параметри мобільного Інтернету на більш якісні. Щоб операція відбулася, співрозмовник попросив співрозмовницю продиктувати код з SMS-повідомлення, яке вона отримає. Виконавши вимоги шахрая, жінка втратила усі гроші, що залишалися на рахунку її банківської картки. Жінка не врахувала, що номер мобільного телефону «прив’язаний» до рахунку для здійснення банківських операцій. SMS-пароль – це ключ для входу в персональний кабінет жертви.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)