|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:13 | 04.18.2024

Прокурор, який тримає слово

На моїй пам'яті прокурор Чернігівської області Сергій Василина – мабуть, перший прокурор, який тримає слово. Наприкінці грудня, звітуючи про 100 днів на посаді, він публічно пообіцяв повідомити про справу розорювання витоків річки Остер на Бахмаччині та курганного некрополю між Прохорами, Пам'ятним та Хорошим Озером на Борзнянщині. Дедлайн – 15 січня. Пообіцяв - виконав!

 

Кургани

 

1asvasНа жаль, справу курганів закрили за терміном давності. Основна проблема полягає в тому, що кургани, хоч і обліковані, але не мають виведених меж в натурі. Фактично складу злочину, як такого, немає. Звісно, це вина не прокуратури, а відпрацьована «схема», основним винуватцем якої є Держгеокадастр – одна з найкорумпованіших структур у нашій державі. Виведення меж пам’яток археології є їхнім безпосереднім обов'язком, який вони, на мою думку, зумисне проігнорували на користь великих землевласників. І така ситуація – по всій країні. Кургани безкарно розорюють та знищують, а органи правопорядку та охорони культурної спадщини – безсилі. Який вихід? Виводити межі на курганах! Із завершенням формування об’єднаних територіальних громад функції охорони культурної спадщини лягають на їхні плечі. Чи є це проблемою? Загалом – так, зважаючи на корумпованість та свавілля, яке чиниться в деяких громадах. Однак щодо конкретного випадку, то ми домовились з головою Крутівської ОТГ Олегом Бузуном про те, що цього року почнемо з одного великого кургану і так поступово упорядкуємо некрополь. Благо, половину з розораних курганів ще можна відновити і зберегти для нащадків. Є сподівання на те, що до цієї справи долучиться і сусідня Комарівська громада.

 

Остер

 

Що стосується розораних витоків Остра, то тут Сергій Василина поінформував про те, що змінено групу прокурорів і кримінальна справа перебуває під його особистим наглядом. Підозри конкретним особам ще немає, але вона не за горами.

 

Екологозахисні рейди

 

У свою чергу я розповів Сергію Олександровичу про наш нещодавній рейд Приостер'ям разом із колегою Сергієм Кордиком та депутатом обласної ради Галиною Логвиненко. Говорити про масові порушення ще зарано, але ми сподіваємось потішити прокуратуру новими кримінальними провадженнями щодо незаконного знищення молодого лісу, розорювання торфовищ і самозахвату землі. Пригадую постмайданівську прокуратуру, яка дійсно реагувала на журналістські розслідування. Думаю, Сергій Василина – саме з когорти чесних прокурорів, тому особисто я плекаю надію на відновлення порядку та притягнення до відповідальності корупціонерів, нуворишів-скоробагатьків і свавільних чинуш.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)