|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:44 | 03.28.2024

Триває сертифікація вчителів

Днями проведено онлайн-конференцію з питання «Сертифікація педагогічних працівників – 2020: реалії та перспективи». Підведено підсумки другого етапу сертифікації.

sertifo- Минулий рік був роком напруженої праці, нових можливостей та серйозних викликів, - зазначив начальник Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації Микола Конопацький, - Вдалося досягти певних результатів в освітній галузі. Запорукою успіху стали спільні зусилля працівників освіти, які своєю працею та власним прикладом показали готовність до серйозних викликів та напруженої праці.
Вперше сертифікацію вчителів початкових класів було проведено у 2019 році. Тоді з 21 зареєстрованого учасника сертифікат отримали 17 вчителів.
Не став винятком і 2020 рік. Спробувати власні сили вирішили 49 учителів-початківців Чернігівщини. У завершальному етапі взяли участь 39 педагогів. Успішно пройшли сертифікацію та отримали сертифікати 34 педагоги. Це вчителі з міст Чернігова, Ніжина, Прилук, Мени, Городні, Новгород-Сіверського, Корюківки та з Бахмацької, Бобровицької, Борзнянської, Іванівської, Коропської, Куликівської та Ріпкинської територіальних громад..
Результати другого етапу сертифікації є підтвердженням того, що в області працюють висококваліфіковані фахівці. Особливо радує те, що це педагоги Нової української школи.
Сертифікація 2021 року розпочнеться 27 лютого.
Зараз широко обговорюється питання поширення сертифікації на вчителів – предметників. Адже сертифікація виявилася справою корисною – успішне її складання зараховується як проходження чергової або позачергової атестації, а також є підставою для присвоєння вчителю відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання. Окрім того, педагоги, які подолали цей рубіж, мають право на двадцятивідсоткову надбавку до заробітної плати. Тому й кількість учителів початкових класів, охочих узяти участь у пілотуванні, відчутно зростає, як і зацікавленість цією темою серед представників інших ланок шкільної освіти.

Довідково:

Сертифікація педагогічних працівників – це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей учителя, що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи. Метою є виявлення та заохочення педагогічних працівників з високим рівнем педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

Сертифікація відбувається виключно на добровільних засадах і передбачає три етапи:
- експертне оцінювання професійних компетентностей учасників шліхом вивчення практичного досвіду їх роботи, що організовується Державною службою якості освіти та її територіальними органами;
- самооцінювання учасником сертифікації власної педагогічної майстерності;
- оцінювання фахових знань та умінь учасників сертифікації шляхом їх незалежного тестування, що організовується Українським центром оцінювання якості освіти та регіональними центрами.
Результати сертифікації педагогічних працівників визначає комісія, створена при Міністерстві освіти і науки України.

Схожі матеріали (за тегом)