|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:36 | 03.29.2024

Всі мають пити якісну воду

Терміново приступити до розробки обласної програми забезпечення жителів Чернігівщини якісною питною водою. Такий підсумок наради заступника голови обласної ради Дмитра Блауша з директором Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації Володимиром Кривенком.

vody1За словами Дмитра Блауша, якість питної води, а особливо у сільській місцевості, погіршується з кожним роком. У результаті кліматичних змін, неналежного поводження зі стічними водами та інших факторів знижується загальний рівень води, міліють водойми та пересихають колодязі. У селах, де ще кілька років тому люди не відчували проблем з водою, зараз вичерпуються ресурси підземних вод і ситуація катастрофічна.

В той же час, виконання заходів державної програми «Питна вода України на 2006-2020 роки» призупинено, через відсутність фінансування, а обласної комплексної програми немає взагалі, зауважив заступник начальника аналітичного відділу виконавчого апарату обласної ради Сергій Кравченко, інформуючи присутніх про нинішній стан забезпечення населення області якісною питною водою та основні проблемні питання водопостачання населених пунктів.

– Люди мають пити якісну воду в кожному населеному пункті Чернігівщини, незалежно від місця їхнього проживання, – сказав Дмитро Блауш та доручив профільному Департаменту облдержадміністрації терміново приступити до процесу підготовки та розробки обласної програми забезпечення жителів Чернігівщини питною водою.

Фахові роз'яснення щодо необхідних етапів формування та складових регіональної програми надала начальник юридичного відділу обласної ради Поліна Богуш.

Під час наради зазначалося, що з огляду на масштабність критичної ситуації, для вирішення проблеми забезпечення людей питною водою потрібен системний підхід із залученням народних депутатів України, представників місцевих рад, керівників новостворених громад та обов'язковим врахуванням даних геодезії та статистики.

Також відмічалося, що реалізація цього вкрай важливого та актуального завдання можлива за принципом співфінансування з різних джерел: за рахунок коштів державного та обласного бюджетів, а також шляхом залучення ресурсів кошторисів місцевих громад.

За підсумками наради будуть направлені листи місцевим радам та територіальним громадам із закликами долучатися до ініціативи.

Схожі матеріали (за тегом)