|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:22 | 04.19.2024

Карантин – не привід для незаконної рубки

На годиннику одинадцята дня 14 грудня. Державна лісова охорона ДП «Чернігівський лісгосп» здійснювала черговий рейд в лісових масивах на території Пакульського лісництва, поблизу с.Рудня Чернігівського району. Майстра лісу привернув увагу звук бензопил у лісі.

1arubkalisivОтримавши інформацію про ймовірне скоєння правопорушення – самовільної рубки дерев – на місце події виїхав помічник лісничого Пакульського лісництва Микола Горілко. Свій приїзд представник державної лісової охорони зняв на відео, на якому зафіксовані два порушники та їхній транспорт – автомобіль УАЗ із незаконно навантаженою лісопродукцією.

Ласим шматком виявилися 4 дерева сосни звичайної (сухостійної) у заповідному урочищі місцевого значення «Руднянське» Пакульської сільської ради. Вік дерев – по 65 років. Діаметр – 23 см, 31 см, 32 см, 35 см. Загальний об’єм незаконно зрубаних дерев – 2 м3.

На місце незаконної рубки дерев за викликом лісничого Пакульського лісництва Олега Міщенка прибула слідчо-оперативна група Чернігівського районного відділу поліції ЧВП ГУНП в Чернігівській області.

Закон про природно-заповідний фонд забороняє проведення рубок у заповідних урочищах усіх видів і забороняє рубки суцільного користування у заказниках. У результаті цього порушення заподіяно шкоду лісовому господарству на суму 5 301 грн. Розмір штрафу був розрахований відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 №541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконної рубки або пошкодження дерев та рослин, що мають здерев’яніле стебло, до ступеня припинення росту».

Державним підприємством «Чернігівське лісове господарство» направлені матеріали щодо незаконної рубки дерев та заяву про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до Чернігівського РВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області.

Нагадуємо, що по факту незаконно добутої деревини у природо-заповідному фонді настає кримінальна відповідальність відповідно до пункту 3, статті 246 Кримінального кодексу України. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, – караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Чернігівські лісівники наголошують: щоб уникнути відповідальності, не здійснюйте протиправних дій у лісових масивах. Під час карантину, зокрема напередодні новорічних свят, державна лісова охорона працює у посиленому режимі. Щоб придбати дров’яну деревину чи молоду ялинку до свят, звертайтеся до лісового господарства. Закликаємо громадян дотримуватися законодавства та берегти природу!

 

Прес-служба ДП «Чернігівський лісгосп»

Схожі матеріали (за тегом)