|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:34 | 03.29.2024

Посилити боротьбу із незаконними рубками

Голова ОДА вимагає налагодити якість інформаційного обміну правоохоронних та контролюючих органів у боротьбі з нелегальними рубками лісів

1lisok5Днями голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко підписала розпорядження про внесення змін до штабу з координації роботи з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області. Дієвість штабу підсилена представниками правоохоронних органів, включених до його складу.

10 грудня Анна Коваленко провела перше засідання оновленого штабу, в ході якого розглянуті звіти контролюючих органів щодо боротьби з нелегальним обігом деревини та порушеннями законодавства у сфері лісокористування за підсумками року.

Так, за результатами проведених перевірок Державною екологічною інспекцією в області цьогоріч до правоохоронних органів передано 30 справ щодо виявлених правопорушень з незаконної порубки лісу. За 17 з них відкрито кримінальні провадження. Розраховані збитки становлять понад 18,6 мільйонів гривень.

Державною лісовою охороною Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства упродовж року виявлено 25 випадків незаконних рубок загальним об’ємом 84,7 кубічних метрів. Шкода, завдана лісовому господарству, склала більше 438 тисяч гривень, з яких 6,6 тисяч гривень сплачено добровільно. Крім того, складено 15 протоколів про порушення лісового законодавства на суму понад 7 тисяч гривень. У 16 випадках матеріали передано до правоохоронних органів.

Працівниками комунального підприємства «Чернігіоблагроліс» Чернігівської обласної ради виявлено 27 випадків незаконних рубок загальним об’ємом 428,43 кубічних метрів. При цьому завдана шкода становить майже 5 мільйонів гривень. За всіма правопорушеннями справи передані до правоохоронних органів.

За 10 місяців підрозділами Головного управління Національної поліції в області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості та розпочато досудове розслідування по 109 кримінальним провадженням за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу», за якими двом особам повідомлено про підозру; 2 кримінальні провадження з угодою про визнання винуватості направлено до суду; закрито 18 кримінальних провадження (за відсутністю складу або події злочину); по інших – досудове розслідування триває.

Підсумовуючи результати обговорення проведеної в області роботи щодо боротьби з нелегальним обігом деревини, Анна Коваленко наголосила на необхідності посилення співпраці та консолідації зусиль правоохоронних і контролюючих органів, зокрема для підвищення рівня виявлення порушень у сфері лісокористування та притягнення до відповідальності винних осіб.

Схожі матеріали (за тегом)