|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:25 | 03.19.2024

170 дітей потерпіли від злочинів

Упродовж 2020 року понад 170 дітей в області потерпіли від злочинів різної категорії: 93 неповнолітніх та 78 малолітніх дітей. Загалом, від тяжких та особливо тяжких злочинів постраждало 46 дітей.

zlochynПотерпілими від злочинів, пов’язаних з насильством в сім’ї визнано 5 дітей, від зґвалтувань (замахів на зґвалтування) – 23, дорожньо-транспортних пригод – 24.

Переважна більшість потерпілих дітей стали жертвами сексуального насильства осіб, які проживали з ними однією сім’єю або сусідів. Ці сім’ї відносяться до категорії сімей із складними життєвими обставинами через зловживання алкогольними напоями батьків або одного з них, малозабезпеченість, неповні та багатодітні сім’ї, у яких не створено належних умов для проживання та виховання дітей.

З метою захисту дітей, які стали жертвами кримінальних правопорушень, недопущення будь-якого насильства над іншими дітьми, обласною прокуратурою налагоджена тісна співпраця з органами поліції, пробації, спеціальними органами та службами.
За вказаний період проведено 3 координаційні наради, у ході яких вироблено єдині для правоохоронних органів області підходи до протидії злочинності серед неповнолітніх та насильству проти дітей.
Стан досудового розслідування, підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях цієї категорії обговорено на 8 оперативних нарадах у керівництва обласної прокуратури.
У 2020 році завдяки злагодженій роботі ювенальних прокурорів забезпечено ухвалення 4 вироків стосовно 4 осіб, які обвинувачувались у зґвалтуванні, вчиненні злочинів, пов’язаних з насильством та розбещенням дітей.
Зокрема, у вересні цього року, Чернігівським районним судом до 11 років позбавлення волі засуджено чоловіка за вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 152 КК України. Прокурором у суді доведено зґвалтування ним малолітньої дитини.

У жовтні цього року, за принципової позиції прокурора у кримінальному провадженні, Чернігівським районним судом до 13 років позбавлення волі засуджено 37-річного чоловіка, який зґвалтував свою падчерку.

У січні, одним з районних судів області 26-річного місцевого жителя, який обвинувачувався у вчиненні сексуального насильства стосовно 15-річної дівчини засуджено до 6 років позбавлення волі.

Іншим судом ухвалено вирок стосовно 51-річного жителя області, раніше судимого за розбещення неповнолітніх, якого засуджено за повторне розбещення трьох дівчат молодшого шкільного віку. За такі дії, які кваліфіковано органом досудового розслідування за ч. 2 ст. 156 КК України, обвинуваченому призначено покарання у виді 7 років позбавлення волі.

Вказані вироки підтверджують, що будь-яке насильство над дитиною переслідується законом, а винуваті особи у вчиненні злочинів стосовно дітей неодмінно будуть притягнуті до відповідальності та понесуть покарання.

Ще 5 кримінальних проваджень зазначеної категорії перебувають на розгляді в судах першої інстанції.

Схожі матеріали (за тегом)