|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:51 | 03.28.2024

Незручний суперник (футбольний огляд)

У Прем’єр-лізі чернігівська «Десна» приймала вдома ФК «Львів». Гості вважаються незручним суперником для нашої команди… Судіть самі.

Так, у першому сезоні виступів «Десни» в чемпіонаті України чернігівці на виїзді обіграли львів’ян, однак у вирішальній тоді грі поступилися їм у себе вдома й саме через це наразі не потрапили до шістки найсильніших команд, які далі боролися за призові місця. Натомість шостим пробився ФК «Львів», однак потім львів’яни виступали вкрай невдало… А «Десна» у підсумку опинилася аж на восьмому місці.

 

1afut678Минулий сезон почався з того, що наша команда знову на домашньому стадіоні програла ФК «Львів»…. А далі чернігівці до останнього наполегливо боролися за «срібло» та «бронзу» чемпіонату України, і в підсумку посіли досить високе четверте місце. Львів’яни ж дуже прикро розчарували своїх уболівальників, опинившись аж унизу турнірної таблиці й ледь утрималися в Прем’єр-лізі, оскільки у «Карпат» був ще гірший, провальний результат… До речі, в другому колі «Десна» легко розгромила свого «кривдника» на виїзді.

І ось – нове протистояння цих команд, котрі посідали діаметрально протилежні місця в турнірній таблиці. «Десна» ділила з «Ворсклою» третє-четверте місця й знову налаштована змагатися принаймні за «бронзу». А ось львів’яни займали останнє місце лише з чотирма очками і вважалися цілком безнадійним аутсайдером чемпіонату…

Здавалося б, чернігівці мали без проблем впоратися з цим «незручним суперником». Проте «Десна» розпочала гру надто обережно, натомість гості вже на четвертій хвилині небезпечно били по воротах господарів, втім, м’яч вдалося заблокувати. Але поступово чернігівці нарощували свою перевагу – атакували, заробляли кутові. І на 15 хвилині мало не відкрили рахунок, та удар Хльобаса парирував воротар. А незабаром гостей виручила штанга… Здавалося, «Десна» ось-ось відкриє рахунок, проте захисники несподівано проґавили контратаку львів’ян, і Грисьо, отримавши чудовий пас від Сабіно, вразив ворота чернігівців.

Після цього вкрай розгнівана «Десна» створила «вагон» стовідсоткових гольових моментів. Проте чудово грав воротар гостей Костик, який невтомно «витягав» один удар за іншим. Зокрема, кілька разів він урятував команду від «гарматних пострілів» нашого Пилипа Будковського. Не поталанило також Мостовому, Дегтярьову та Гітченку. А наприкінці матчу львів’ян виручила штанга… Матч так і закінчився з рахунком 0:1 на користь ФК «Львів». Гості раділи, мов діти, наче щойно виграли «золото» чемпіонату. Натомість можна зрозуміти розпач футболістів «Десни», які повністю домінували в зустрічі, та не змогли бодай сквитати рахунок…

Що ж, звісно, прикро! Однак до закінчення чемпіонату ще достатньо часу, щоб належно реабілітуватися перед чернігівськими вболівальниками. Сподіваємося на це. Шанси «Десна» не втратила, але тепер чернігівцям конче потрібні перемоги. У наступному турі Прем’єр-ліги наша «Десна» на виїзді гратиме з «Колосом».

А чемпіон України «Шахтар» отримав престижну нагороду від УЄФА – Спілки європейських футбольних асоціацій. Нині підведені підсумки щодо лауреатів щорічної премії масового футболу «Grassroots Awards», і наша українська команда стала срібним призером у почесній номінації «Кращий професійний футбольний клуб».

Премію засновано в 2010-му. Нагороди вручаються клубам і проектам, що допомагають втілювати стратегію УЄФА, згідно з якою кожен, незалежно від здібностей, віку, статі та походження, може грати в футбол у безпечному середовищі.

У 2020 році за відзнаку змагалися 129 номінантів із 37 національних асоціацій. У підсумку – нагороджений «Шахтар», котрий успішно розвиває масовий футбол завдяки своєму резонансному проекту «Давай, грай», яким охоплено 36 населених пунктів. Цього року в ньому беруть участь 4500 дітей віком від семи до дванадцяти років. І це – дійсно чудовий приклад розвитку масового спорту в Україні!

Приємно, що УЄФА відзначила саме український футбольний клуб, який, потерпаючи від пандемії, достойно представляє свою державу в Європі та світі, й належно турбується про юних гравців – майбутнє вітчизняного футболу!

 

Сергій КВІТНИЦЬКИЙ

Схожі матеріали (за тегом)