|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:56 | 04.18.2024

Демпфер знову врятував життя

В Іванівці зафіксовано сліди зіткнення автівки з демпферним відбійником на Південному під'їзді до Чернігова.

Ось так він виглядає після лобового наїзду. Конструкція спрацювала належним чином, склалася телескопічно і врятувала тих, хто був в автівці.

dempfer1

А ось так могло бути, якби демпфер тут не стояв. При наїзді на високій швидкості металевий бар'єр протинає авто наскрізь.

dempfe2

Демпферна система - спеціальний амортизаційний пристрій, що слугує для мінімізації наслідків ДТП та збереження життя людей. Під час лобового зіткнення демпферна система поглинає енергію удару, утримуючи авто контрольованим чином, і складається телескопічно. Таким чином, конструкція не прошиває машину наскрізь. Можливість травмування водія та пасажирів під час зіткнення зводиться до мінімуму. При бічних наїздах система функціонує, як стандартне дорожнє бар'єрне огородження.

Чернігівська область є флагманом з впровадження даної новації в галузі безпеки дорожнього руху. Чернігівщина стала однією з перших, де почали використовувати «м’які» безпечні відбійники, сертифіковані за стандартом ЄС. Перша демпферна система була встановлена наприкінці 2018 року на виїзді з Іванівки Чернігівського району на трасі М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі. Підрядна організація - ТОВ "Спецдормонтаж". Вже навесні 2019 року конструкція на практиці доказала свою необхідність - перше випробування дорожньо-транспортною пригодою. Наразі на дорогах Чернігівської області встановлено 30 демпферних пристроїв, найбільше в Україні. Це дороги М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі, М-02 Кіпті - Глухів - Бачівськ, Н-27 Чернігів - Мена - Сосниця - Грем'яч.

Схожі матеріали (за тегом)