|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:02 | 03.29.2024

Кадри вирішують: голова ОДА демонстративно покинула залу, а депутати помахали руками

Останню 25-ту сесію Чернігівської обласної ради VII-го скликання можна сміливо назвати історичною, як, власне, і саму обласну раду цього скликання.

Попри мінімальну присутність депутатського корпусу ухвалено максимальну кількість кадрових рішень. Останнє, вочевидь, не надто сподобалося новопризначеній голові Чернігівської ОДА Анні Коваленко. Спочатку вона намагалася переконати депутатський корпус відкласти, як кажуть, на поличку кадрові питання, а після перепалки щодо доріг взагалі покинула залу. Такий публічний демарш, за оцінкою деяких депутатів, свідчить про те, що в новому скликанні очільниці виконавчої гілки влади в області буде непросто.

 

На порядку денному останньої, 25-тої сесії Чернігівської облради сьомого скликання – 106 питань! Серед головних: питання передачі комунального майна на баланс громад, зміни статутних капіталів комунальних підприємств, списання основних засобів тощо. Каменем спотикання мали стати кадрові питання. Ще до скликання ради кулуарами ходили розмови про те, що саме вони стануть найгострішими. І таки збулося!

Анна Коваленко – перша в Україні «жінка-губернатор» виступила з різкою заявою: «Я хочу вас попередити або упередити… Знаєте, чого очікують від поганої ради в останню сесію…. Очікують непрозорості рішень, дивних призначень, очікують туманних рішень щодо комунального майна або земельних питань».

Надовго новопризначеної голови Чернігівської ОДА не вистачило. За півгодини після початку сесії, яка традиційно розпочалась із перепалок та емоцій, Анна Коваленко покинула почесне місце в Президії, так і не пояснивши причину свого демаршу. Вочевидь, їй не сподобались вимоги депутата від «Батьківщини» Сергія Пащенка звільнити з посади начальника Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА, якому власник представницького мандату закидав звинувачення у гальмуванні дорожніх робіт. Втім, скоріше за все, представницю Президента в області не вдовольнили саме кадрові питання, а саме – призначення генеральних директорів медичних установ області, які, попри її наполягання, все ж винесли на розгляд сесійної зали.

1apuste

Пустує крісло голови ОДА

 

«Давайте не грати тут у якісь карти, доміно. Давайте підтримаємо наших лікарів», – закликав Сергій Пащенко.

Взагалі ставлення депутатів до своїх прямих обов'язків на цій сесії не могло не вразити негативно. В залі зареєструвалося 38 із 64-ох депутатів, а голосувало всього 36! Були моменти, коли після того, як деякі депутати виходили з зали, не вистачало кворуму для голосування. Тому із зали доносились напівжартівливі заклики поставити на голосування питання заборони відвідувати буфет.

Та все ж рада розглянула всі кадрові призначення – такий собі публічний камінь в город Чернігівської облдержадміністрації. Проголосували і цілий блок питань, присвячений діяльності закладів сфери охорони здоров’я Чернігівщини, які зокрема передбачали затвердження тимчасових тарифів на платні медичні послуги, врегулювання земельних, фінансових та майнових питань деяких медичних установ, а також поновлення діяльності стаціонарного відділення для лікування та санаторно-курортного оздоровлення дітей КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб».

Чернігівська обласна рада проголосувала за зміну меж природно-заповідного фонду в Регіональному ландшафтному парку «Ялівщина». Проект підтримав профільний департамент ОДА за поданням Катерини Сахневич (Тканко) на прохання Чернігівської міськради. Місто отримало ділянку під гаражами і кафе, а до природно-заповідного фонду перейшла така ж частина землі під Стрижнем. Хотілося б помилитись, але, мабуть, це і є перші тривожна дзвіночки з забудови «легенів Чернігова» – Ялівщини.

Чи то через небажання затягувати сесію, чи через перманентну відсутність кворуму деякі питання з порядку денному депутати залишили своїм «наступникам», завершивши скликання спільними поздоровленнями та фото.

1adepy

Не всі в зборі - фото на згадку

 

«Будемо вважати, що ми сьогодні розглянули всі питання порядку денного, хоч і не до кінця», – резюмував голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко.

Чернігівська обласна рада сьомого скликання за свою каденцію ухвалила близько однієї тисячі рішень. Цю каденцію, по-справедливості, можна назвати історичною. На плечі депутатського корпусу та Президії лягли важливі питання впровадження адміністративно-територіальної реформи. Треба визнати, що, попри доленосність рішень, з цим обласна рада справилась поганенько. Адже 90 відсотків громад створені не в межах одного району, що робить їх малоспроможними і в кінцевому результаті все одно приведе до укрупнення ОТГ. У зв’язку з цим напрошується висновок, що більшість громад нарізали в чиїхось інтересах, а більшість в обласній раді була таким собі лобістом рішень місцевих князьків.

Деяких депутатів ми вже не побачимо в новому скликанні обласної ради. Ось що думають, власне, про сьому каденцію самі депутати.

 

Арсен Дідур, заступник голови Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання: «Заключна, 25-та сесія обласної ради сьомого скликання, виявилася доволі конструктивною – серед іншого, депутатський корпус погодив призначення низки очільників медичних установ, ухвалив рішення зберегти Чернігівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Зелений Гай» та віднайти кошти на його подальше фінансування.

Вдячний колегам-депутатам за 5 років плідної співпраці: за палкі суперечки у сесійній залі, в яких врешті-решт народжувалася істина, за конструктивні поради та виважені рішення на благо розвитку Чернігівщини. Щиро дякую кожному з вас і сподіваюся на подальшу спільну роботу».

 

Анатолій Хавило, депутат Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання: «Найбільшим недоліком цього складу облради є те, що роздерибанили КП «Чернігівоблагроліс». Дивлячись на сьогоднішній демарш голови Чернігівської ОДА Анни Коваленко, прогнозую, що з наступним скликанням їй легше не буде».

 

1amelnichВалентин Мельничук, заступник голови Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання: «Діяльність скликання обласної ради оцінюю дуже позитивно. Люди працювали. Було багато професіоналів. Думаю, що нова влада прийде і покаже, як вона буде працювати краще, ніж ми. З цими людьми, які зараз приходять до влади, – це вискочки, які не думають про майбутнє, живуть сьогоднішнім днем. Це найстрашніше, що є у нас в державі. Тому ми так живемо – через те, що так думаємо».

 

1avasleonВасиль Леоненко, депутат Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання: «Я б назвав роботу обласної ради сьомого скликання неефективною. Прокопенко щось почав було робити, але потім, як сказати, інші керували. Ми з ним спілкувались, у нього було багато пропозицій, але він пішов не в ту команду. Прокопенко потрапив не в ту політичну силу. ОДА працює дуже слабо, а зараз взагалі не бачимо роботи, заступники дуже слабкі. Наступне скликання теж не буде ефективним – буде просто боротьба за крісло та владу, перерозподіл ресурсів, який вже почався. Сьогодні пропонували не затверджувати керівників закладів охорони здоров’я та інших керівників. Криза буде поглиблюватись. Прогнозую поглиблення протистояння між «Зе-командою» та «Рідним домом». Все це, звісно, не на користь виборців, а ми прийшли сюди працювати в їхніх інтересах. Ми маємо об’єднатись і працювати для людей, а не за гроші, крісла, посади…».

 

1serchub9Сергій Чубовський, депутат Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання: «Багато було зроблено доброго. Щось десь недопрацювали, не встигли, десь, можливо, не вдалося дійти спільного знаменника, але загалом рада була діючою та плідною. Дай Бог, щоб наступне скликання відрізнялося ще більшою плідністю роботи. Ця рада буде мати більші повноваження, і першим ділом треба буде в усьому цьому розібратись. Серед головного – створити в раді діючу коаліцію, щоб не було протистояння. Я буду домагатись того, щоб після відкриття роботи обласної ради у нас була єдина політична сила – це Чернігівщина. Всі політичні амбіції треба відкинути на другий план і працювати для людей».

 

1ayuboloxЮрій Болоховець, депутат Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів: «Ефективність цієї ради оцінять жителі області. Звичайно, скажу від себе, що є низка питань, які не вдалося вирішити, але планувалось і в частині округу, і глобально. Але є низка успіхів, за які не соромно. Наша фракція активно відстоювала інтереси комунального майна – і по агролісах, і по «Ліках України». В цьому плані всі позиції збережені, тому наступній обласній раді бажаю продовжувати працювати в такому ж руслі. Якщо оцінювати роботу обласної ради за п’ятибальною шкалою, то я б поставив слабеньку четвірочку».

 

1akolosha2Валерій Колоша, депутат Чернігівської обласної ради VІІ-го скликання: «Як я оцінюю роботу ради попереднього скликання? Давайте я краще промовчу. Наступному складу ради бажаю тільки творення, творення і ще раз творення. Працювати на український народ, економіку, зберегти українську територію за українцями. Неважливо, бути депутатом чи ні, головне – не бути інертним і не стояти осторонь. Хто, як не ми, це може зробити? Треба працювати, доки можемо, бо наступні покоління вже цього не зроблять, часу нам відведено не так вже і багато. Тому головне – зберегти Україну і українську землю за українцями. Наступні роки гостро стоятиме земельне питання, і тут головне – ефективне використання земель громад. Земля нас збереже і нагодує, якщо правильно з нею працювати».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)