|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:44 | 03.29.2024

Молодь братиме участь у розвитку громади

Молоді, активні та амбітні жителі Любецької громади взялися робити свою громаду комфортнішою та привабливішою для життя. Аби ініціативна молодь мала для цього більше можливостей, при Любецькій селищній раді створили Молодіжну раду. На сесії місцеві депутати затвердили її склад та погодили відповідне положення.

1amolodra

Молодіжна рада – це можливість для малих громад, як-от Любецька, активізувати молодь, та і себе разом з ними. Адже молодь – найбільш енергійна та продуктивна частина суспільства. І молодіжна політика створена для того, щоб у найменшому селі і у найбільшому місті молода людина мала можливість вчитися, відпочивати і рости відповідно до своїх потреб та запитів.

«Можливість висловити свою думку та погляди, відстоювати свою точку зору, захищати себе та бути почутим дає молодій людині впевненість та повагу до себе. Вона краще буде підготовлена до труднощів дорослого життя», – пояснює спеціаліст І категорії відділу освіти, молоді та спорту Любецької ОТГ Анастасія Нечваль.

Представники молоді та адміністрація Любецької територіальної громади звернули увагу, що молодіжна політика не представлена на місцевому рівні належним чином. Частково ці функції виконували працівники культури чи освіти. Молоді люди, що мешкають в Любецькій громаді, ведуть малоактивний спосіб життя, оскільки відсутні простори для зустрічі молоді, простори, де вони б мали змогу провадити системну молодіжну політику. Проте молодь готова брати відповідальність за долю своєї громади та має бажання брати активну участь у спільній роботі на благо громади.

1aspinc

«Молодіжна рада для ОТГ – це в першу чергу оцінка реальної ситуації в молодіжному середовищі громади, – вважає селищний голова Сергій Пінчук. – Свідома та активна молодь – це нові, перспективні ідеї для розвитку громади. Нові форми участі в управлінні громадою. Кадровий резерв для органів управління, освітніх та культурних установ, бізнесу тощо. Молодіжна рада – це орган для кращої комунікації молоді з владою у вирішенні проблем, які турбують молодь селища. Рада об’єднає свідому та ініціативну молодь і дасть їй можливість розвиватися. Громада натомість отримає нові перспективні ідеї та проєкти. Сучасні підлітки й молоді люди допоможуть висвітлювати діяльність влади в Інтернеті та соціальних мережах. Ці активісти сформують кадровий резерв для місцевих органів управління, освітніх і культурних установ, бізнесу».

Пріоритетними завданнями Молодіжної ради будуть реалізація молодіжної політики, соціально-культурного розвитку громади, забезпечення узгодженості дій у вирішенні питань, пов'язаних із життям молоді та її участю в усіх сферах життя суспільства, проведенням інформаційно-навчальної роботи серед молоді та консолідації молодіжного руху у громаді.

Молодіжна рада консультуватиме органи місцевого самоврядування, розроблятиме та реалізовуватиме молодіжну політику. Це допоможе місцевій владі створити комфортні умови для життя і дозвілля різних вікових груп. До ради можуть увійти активні молоді мешканці громади. Вони розроблятимуть програми на підтримку молодіжного підприємництва чи працевлаштування, пропонуватимуть заходи, акції, конкурси, які зацікавлять однолітків. Також доноситимуть до влади думку молоді щодо важливих питань і навпаки – інформуватимуть мешканців про ухвалені на сесії селищної ради рішення й ініціативи.

«Найкращим експертом у вирішенні проблем молоді є сама молодь, – говорить мати Анастасії Блохи, однієї з ініціаторів зі створення молодіжної ради. – Молоді люди можуть висувати нестандартні ідеї та пропозиції, про які не подумали дорослі чи керівництво громади».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)