|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:34 | 03.28.2024

Активізувалися "чорнопіарники"

Поліція Чернігівщини виявила молодиків, які поширювали «чорний піар» на Бахмаччині і затримала вже друге авто, що перевозило газети із ним, під Черніговом

1apiar1У результаті злагоджених дій співробітників Бахмацького відділу поліції вдалося встановити осіб, які поширювали плакати з ознаками чорного піару в бік одного з кандидатів у народні депутати по виборчому округу №208. Як виявилося, один з причетних також змагається за мандат на цьому окузі.

Інформація про підозрілих осіб у Бахмачі надійшла до поліції 25 вересня близько 12-ї години. За словами очевидців, невідомі особи закріпили на інформаційному стенді плакат з ознаками чорного піару. На місці події одразу прибув наряд сектору реагування патрульної поліції, а згодом і слідчо-оперативна група Бахмацького відділу поліції.

Слідчі відкрили провадження за статтею 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання здійсненню виборчого права. В рамках розслідування вони просили у молодиків дозволу на огляд автомобіля. Утім, останні відмовлялися йти на контакт з поліцейськими.

Згодом до правоохоронців  надійшла інформація про те, що в автомобілі, окрім плакатів, може перебувати зброя.  З огляду на це слідчі прийняли рішення про вилучення транспортного засобу. Лише побачивши евакуатор, молодики дозволили поліції оглянути авто на місці події.

У результаті огляду транспортного засобу в багажнику поліція виявила таку ж рекламну продукцію з ознаками чорного піару. Її було вилучено та долучено до матеріалів кримінального провадження.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 157 Кримінального кодексу України перешкоджання здійсненню виборчого права карається обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.

Поліція закликає учасників виборчого процесу вести свої політичні баталії без застосування чорного піару та інших порушень виборчого законодавства. На усі спроби вийти за рамки закону поліція буде жорстко реагувати.

 

***


1apiar2Надвечір 25 вересня співробітники Управління карного розшуку, роти поліції особливого призначення та Управління патрульної поліції в селі Киселівка під Черніговом зупинили перевізників «чорного піару».

На місце події одразу виїхала слідчо-оперативна група Чернігівського районного відділення поліції. Правоохоронці встановили, що за кермом автомобіля BMW з європейськими номерними знаками перебував чернігівець 1983 року народження.

За оперативною інформацією поліцейських, ця автівка упродовж останніх декількох днів побувала в ряді районів Чернігівщини, які входять до одномандатного виборчого округу №208. В усіх випадках її візити супроводжувалися поширенням газет з ознаками чорного піару проти одного з кандидатів у народні депутати.

На момент затримання автомобіль був завантажений такими ж газетами, що не містять відомостей про тираж та видавця або відповідального за випуск.

Друковану продукцію було долучено до матеріалів провадження, відкритого раніше за частиною 2 статті 160 Кримінального провадження -  пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди.

Таке правопорушення карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Схожі матеріали (за тегом)