|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 23:47 | 03.28.2024

Прес-брифінг в ОДА: основні теми

COVID-19, старт навчального процесу, «Велике будівництво» та економічні показники регіону - основні питання пресбрифінгу за підсумками роботи Чернігівської ОДА у серпні 2020 року

Боротьба з COVID-19 та його наслідками

1aaprokopНайбільш актуальна тема - ситуація по захворюваності на COVID-19 в області.

- Останнім часом значно збільшилась кількість нових випадків і, нажаль, зростання продовжується. Сумарно у серпні виявлено більше випадків, ніж за всі попередні місяці - 1075. Найбільше хворих у Чернігові, Ніжині, Прилуках і Бобровицькому районі, - повідомив Андрій Прокопенко. І додав, що за рішенням Державної комісії ТЕБ та НС з 7 вересня Бобровицький район віднесений до «червоної» карантинної зони. Відповідно тут максимально посиляться карантинні обмеження.

За весь час пандемії в області зафіксовано 2372 випадків інфікування на COVID-19. Одужали 1079 людини. 997 людей – на амбулаторному лікуванні, 248 – госпіталізовані. На жаль, 48 випадків мали летальний наслідок.

Очільник області також розповів про заходи, які проводяться для протидії розповсюдженню хвороби.

- Загалом проведено близько 40 тисяч тестувань - 27 тис. ПЛР- та 12 тис. ІФА-тестів. Виходимо на 700-800 тестів на добу. В серпні додатково верифіковані дві лікарні – Чернігівська обласна і Прилуцька міська. Ще 5 медзакладів працюють над цією процедурою, - поінформував Андрій Прокопенко.

Він повідомив, що усі медзаклади першої хвилі повною мірою забезпечені необхідним обладнанням, а персонал лікарень засобами захисту.

- З цього тижня запускаємо дві лікарні другої хвилі для надання допомоги важко хворим пацієнтам. Це – Бобровицька райлікарня, де розгорнемо 18 ліжкомісць і Чернігівська міська лікарня №3 - 55 ліжкомісць. Сумарно для лікування COVID-19 розгорнуто 502 ліжка, - розповів голова ОДА.

Старт нового навчального року

Далі Андрій Прокопенко перейшов до другого, не менш важливого питання – початок нового навчального року.

- Для успішного старту вжито всіх заходів щодо підготовки шкіл та навчального процесу. Цьогоріч передбачено виділити з держбюджету субвенції на суму 92,3 млн грн. Кошти підуть на придбання сучасних меблів, комп’ютерного обладнання для початкової школи. У 30 школах модернізуємо харчоблоки. Облаштуємо 5 СТЕМ-лабораторій та 21 кабінет з різних предметів, придбання 13 шкільних автобусів. 4 школи отримають фінансування в рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів», - прокоментував посадовець.

Нагадаємо, загалом до 462 шкіл області пішли 96 тисяч учнів, з них 9 тисяч першокласників. 1 вересня голова ОДА взяв участь у відкритті Носівської школи №5. Це перша новозбудована школа в області з 2012 року.

Реалізація програми  «Велике будівництво»

За словами Андрія Прокопенка, роботи виконуються планомірно та ритмічно.

Програмою «Велике будівництво» охоплено 15 об’єктів - 5 шкіл, 5 садочків, 5 спортивних об’єктів. Середній показник виконання проєктів 82%. Загальна сума інвестицій складає 106 млн грн. Більша частина фінансується за кошти ДФРР.

Ще один напрямок «Великого будівництва» - ремонт доріг.

- За державні кошти відремонтуємо близько 300 км автошляхів області. Найбільший проєкт - ділянка, що сполучає Ніжин та Прилуки протяжністю майже 75 км. Наразі виконано понад 40% робіт, - поінформував Андрій Прокопенко. - Також програмою передбачено відновлення доріг на 52 ділянках автошляхів місцевого значення та ремонт 5 мостів. 20 об’єктів вже завершені. За графіком усі дорожні роботи завершимо до 15 жовтня 2020 року.

Далі спікер розказав про модернізацію приймальних відділень 9 лікарень в рамках Президентської програми «EMERGENCY».

- На облаштування відділень екстреної медичної допомоги буде спрямовано понад 100 млн гривень. Ремонтні роботи вже стартували на 7 об’єктах, - повідомив Андрій Прокопенко.

Проєкт розроблявся з урахуванням кращих іноземних практик. Всі об'єкти будуть зроблені за єдиним стандартом. Це стосується як оформлення інтер’єру приміщень, так і переліку високотехнологічного медичного обладнання. Застосування навігаційних елементів, освітлення, мнемосхем, інфографіки дозволить пацієнтам простіше орієнтуватися у просторі. Дотримані інклюзивні вимоги.

Медичні послуги на сільських територіях

Що стосується будівництва амбулаторій сімейної медицини, то в серпні в області відкрили 2 амбулаторії – у с. Салтикова Дівиця Куликівської ОТГ та в с. Тур’я Сновської ОТГ.

За словами голови ОДА, ще 11 амбулаторій готові до введення в експлуатацію. Шість мають ступінь готовності від 85 до 50%. Їх відкриття заплановано на вересень. На двох – роботи тривають. Здача в експлуатацію відбудеться до середини жовтня.

- Кожна амбулаторія забезпечується необхідним обладнанням для діагностики та лікування пацієнтів відповідно до вимог табелю оснащення. Також для кожної передбачений автомобіль марки «Renault Duster» для виїзду лікарів на виклики до тяжкохворих пацієнтів, - зауважив він.

Економічні показники регіону

Останнім питанням, озвученим на пресбрифінгу, стала ситуація в економічній сфері.

- Чернігівщина – у трійці областей-лідерів за найбільшим зростанням обороту роздрібної торгівлі. За січень-липень 2020 року оборот перевищив майже 12 млрд гривень. Це 3 місце в Україні. Збільшення - на 9,3% проти аналогічного періоду 2019 року, - поінформував Андрій Прокопенко.

Щодо збільшення експорту товарів, то за результатами І півріччя 2020 року експорт збільшився до 380,3 млн дол. США. Приблизно на 1% більше ніж торік. На фоні падіння загальноукраїнського показника на 6,4% Чернігівщина демонструє позитивну динаміку.

Голова ОДА зауважив, що майже у 4 рази збільшився обсяг продажу жирів та олій, в 1,6 раза – виробів з чорних металів, приріст продажу текстильних матеріалів – на 42,8%, машин та обладнання – на 16,9%, паперу та картону – на 12%, деревини та виробів з неї – на 5,4%.

Зустрічі з послами щодо співпраці

З метою розширення ринків збуту продукції вітчизняних виробників Чернігівська ОДА активно проводить зустрічі з Послами іноземних держав. Зокрема, в серпні відбулася зустріч з Послом Королівства Бельгія, а 3 вересня – з Послом Малайзії.

- Малайзія є харчовим нетто-імпортером - виробляє продуктів харчування набагато менше, ніж споживає. Тож є велика зацікавленість в імпорті з України ягід, фруктів, гороху, зернових. Запропонували розглянути можливість купувати у чернігівських виробників зернові за прямими контрактами, - повідомив посадовець.

Сільське господарство та впорядкування земельних питань

Також Андрій Прокопенко озвучив досягнення у сфері сільського господарства.

- Область на 1 місці в Україні за площею посівів жита – 23,6 тис. га або 137% до 2019 року. А також за площами промислового вирощування картоплі – майже 5 тис. га або близько 118% до попереднього року, - розказав голова ОДА. І додав, що в цьому році посіяно понад 566 тис. га кукурудзи  - це найбільший показник за історію області.

Окремо торкнувся теми створення нових робочих місць. Так, упродовж січня-червня чистий приріст нових робочих місць склав 2183 робочих місця. Традиційно найбільш активними в цьому плані є ФОПи – 75% від загальної кількості.

Серед іншого, Чернігівська ОДА зробила суттєвий крок по впорядкуванню земельних питань.

- Вперше за 5 років проведемо інвентаризацію земель. Дотепер в ОДА не було реєстру сформованих земельних ділянок промислового призначення. Це відкривало шлях до різного роду зловживань, - наголосив Андрій Прокопенко. - Ми вже провели відкриті торги по інвентаризації земель несільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів на загальну площу 10,4 тис. га. Сюди увійдуть землі промисловості, лісові масиви, водний фонд, землі природно-заповідного фонду і культурної спадщини.

Схожі матеріали (за тегом)