|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:57 | 03.19.2024

Протидія розорюванню прибережних захисних смуг

Останнім часом в області, як і в багатьох інших регіонах України, набула актуальності проблема розорювання прибережних захисних смуг, які сягають урізу води. Така діяльність несумлінних агровиробників зазвичай призводить до погіршення стану водойм та річок.

1azorankaЗа ініціативою голови Чернігівської облдержадміністрації Андрія Прокопенка, цьогоріч в області активізована робота з протидії незаконному розорюванню прибережних смуг. Зокрема, у квітні при ОДА створена робоча група з вивчення ситуації щодо порушення вимог Водного та Земельного кодексів України при здійсненні господарської діяльності в прибережних захисних смугах на території Чернігівщини, а також відкрито відповідну «гарячу лінію» в Департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації. До складу групи, окрім представників профільних структурних підрозділів ОДА, включені фахівці Державної екологічної інспекції в області, Головного управління Держгеокадастру в області та Деснянського басейнового управління водних ресурсів.

На сьогодні на розгляд Департаменту екології та природних ресурсів ОДА надійшло 22 звернення, з результатами розгляду яких можна ознайомитися на інтерактивній карті за посиланням.

У рамках вивчення вказаних у зверненнях фактів робочою групою проведено 9 виїзних перевірок у Бахмацькому, Бобровицькому, Менському, Козелецькому, Куликівському, Прилуцькому, Сосницькому та Чернігівському районах.

Загалом упродовж року Держекоінспекцією проведено 37 перевірок фактів розорювання прибережних смуг. За виявлені порушення на винних осіб складено 17 протоколів, притягнуто до відповідальності 16 осіб. При цьому, на порушників накладені штрафні санкції на суму 5695 гривень, з яких вже сплачено 3910 гривень. Також повністю компенсовані нараховані збитки у сумі 27423 гривні.

Головним управлінням Держгеокадастру в області проведено 30 перевірок дотримання вимог земельного законодавства під час використання земель сільськогосподарського призначення у прибережних смугах, за результатами яких виявлено 30 порушень на загальній площі понад 667 гектарів. Для усунення виявлених порушень видано 30 приписів, до адміністративної відповідальності притягнуто 25 осіб, на яких накладено штрафи у сумі 7140 гривень. Сума розрахованої шкоди за самовільне зайняття земельних ділянок склала 10408 гривень.

Крім того, матеріали за 4 справами передані до правоохоронних органів.

 

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Схожі матеріали (за тегом)