|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 1:40 | 03.29.2024

Відпрацьовували навички пожежогасіння

У ДП «Остерський військовий лісгосп» відбулися навчання лісової охорони та добровільно-пожежної дружини в екстремальних умовах лісових пожеж.

1pog12Про хід і результати цих навчань розповів директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимир Брайко.

– За нашою легендою, в одному з лісництв підприємства відбулось загоряння. Центральний диспетчер з Городищенського лісництва повідомив головному лісничому, що бачить дим.

За даними відеоспостереження, по азимутах з двох камер чітко визначили, що це на межі кварталів 213-215. На місце загоряння одразу ж спрямували найближчу пожежну команду з Карпилівського лісництва. Вже за 10 хвилин вона прибула на пожежу. З нею і головний лісничий, котрий зробив висновки, що вогонь стрімко поширюється, бо швидкість вітру – понад 10 м/с.

Головний лісничий, оцінивши обстановку як керівник гасіння лісової пожежі (КГЛП), доповів на центральний пост, щоб негайно проінформували про це директора лісгоспу і викликали підкріплення ще з двох лісництв. Із Городищенського та Бондарівського лісництв пожежні підрозділи прибули майже одночасно – за 27 хвилин (відстань 12 км та 20 км відповідно).

Із гаража лісгоспу також викликали допоміжні сили: «донор-дозаправник» ємністю 10,3 тонни води, який агрегатується з МАЗом-всюдиходом (це лісовоз підприємства) і «БАТік» (на базі ТДТ-55, який реконструювали, зробивши ходову, двигун і, головне, – лопату з правильними кутами, додали гідравліку, щоб він міг підніматися і опускатися під потрібним кутом). Вони теж прибули вчасно.

1pog11За допомогою МТЗ-82 Карпилівського лісництва були зроблені мінералізовані смуги по локалізації пожежі. Додатково пожежу поділили на декілька ділянок і закільцювали по колу за допомогою «БАТіка».

Відпрацьовували також співпрацю з військовими пожежними навчального центру «Десна». За викликом КГЛП, вони прибули приблизно за 40 хвилин і також взяли участь у пожежогасінні.

Дозаправка пожежних автомобілів відбувалась з «донора».

Після локалізації пожежі від центрального чергового надійшло повідомлення, що у кварталі 267 виявлено нову пожежу. Це стало несподіванкою для всіх учасників навчань.

На гасіння терміново спрямували Городищенське лісництво, оскільки це їхня територія. З’ясувалося, що загорілися порубкові рештки. І цю пожежу оперативно локалізували та загасили.

Мета навчань – відпрацювати готовність лісової охорони Остерського військового лісгоспу до викликів природних лісових пожеж, перевірити технічний стан машин та механізмів, пристосованих за останні роки до пожежогасіння, комплектацію. Моральну, психологічну та фізичну поведінку особового складу підприємства.

Усе це відслідковували, записували та хронометрували інженер лісового господарства Віталій Кравчук і інженер з ОЗЛ Олександр Ткач, щоб вже у другій половині дня підвести остаточні підсумки і визначити «вузькі» місця.

Слід відмітити, що на сьогодні у нас забезпечений радіозв’язком весь автомобільно-тракторний парк підприємства, який залучається до гасіння пожеж. Також особисто для лісової охорони маємо 19 портативних радіостанцій, позивний «Сокіл». За підприємством офіційно закріплені дві частоти радіозв’язку.

Додатково відпрацювали роботу з відпалювачами АЗ-4,яких в цьому році закуплено п’ять. Лісова охорона вчилася правильно робити відпали, якщо цього вимагатиме обстановка.

Отже, загалом поставленої мети досягнуто. Зроблено висновок, що такі навчання потрібно проводити регулярно, оскільки це дає змогу виявити всі недоліки та проблеми в гасінні пожеж.

Цього ж дня в режимі онлайн відбулася міжнародна конференція на тему «Переформування соснових деревостанів до наближених до природи лісів України – з особливим врахуванням стійкості до пожеж та екстремальних погодних умов, таких як посуха, на засадах інтегрованого менеджменту пожеж».

У конференції взяв участь директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимир Брайко. Запрошення на неї отримали від Глобального центру моніторингу лісових пожеж і від Східноєвропейського центру моніторингу лісових пожеж, який базується в Національному університеті біоресурсів і природокористування.

Також брали участь у конференції керівники та співробітники Національного університету біоресурсів і природокористування України, представники Львівського національного лісотехнічного університету України, одного із університетів лісового господарства Німеччини (м. Еберсвальд) та ДП «Тетерівський лісгосп» (Київської обл.).

Проект реалізовується за ініціативи Німеччини. Він розрахований на два роки. Це тільки перша організаційна конференція. Захід тривав в режимі on-line (у зв’язку з пандемією) англійською мовою протягом двох годин.

Наступна конференція планується на території України на базі одного з учасників проекту (можливо, захід відбудеться на території ДП «Остерський військовий лісгосп»), де будуть закладатись постійні пробні площі терміном на 100 років (за інформацією проф. Сергія Зібцева).

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Схожі матеріали (за тегом)