|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:52 | 03.28.2024

Як поводитися у разі зникнення дитини

Поліцейські ювенальної превенції створили покрокову інструкцію, що допоможе пришвидшити пошук зниклої дитини.

1znyklad25 травня у всьому світі відзначають День зниклих безвісти дітей. Вкрай важливо усвідомити, що небайдужість та людяність кожного з нас може допомогти чи навіть врятувати дитині життя.

Старший інспектор відділу ювенальної превенції Чернігівського відділу поліції Наталія Горох роз’яснює, як правильно поводитися, якщо дитина зникла, і яку інформацію потрібно одразу надати поліції:

– Досить поширеним серед громадян є міф, що правоохоронці не приймають заяви про зникнення протягом перших трьох днів. Це неправда. Якщо ваша дитина зникла – не зволікайте з пошуками. Важливою може бути кожна хвилина!

Поліцейські рекомендують діяти за такою інструкцією:

- Якомога швидше зателефонуйте в поліцію і розкажіть про зникнення дитини.
- Повідомте поліцейським найважливіше – ім’я дитини, вік, місце проживання і навчання, час зникнення. Якщо точний час невідомий, можна вказати приблизний. Наприклад, дитина зникла в другій половині дня, коли мала повернутися зі школи. Розкажіть поліції, у що була вдягнена дитина, її особливі прикмети.

Після вашого дзвінка черговий зорієнтує наряд патрульної поліції на пошук дитини.

Візьміть актуальне фото дитини та зверніться до найближчого відділу поліції. Місце реєстрації і проживання не важливі.

– Подавати заяву про зникнення дитини можуть не тільки батьки, а й будь-хто з рідних: бабуся, дідусь тощо. Коли заяву прийняли, до вас додому приїде слідча група, – роз’яснює Наталія Горох. – Перевірте речі: чи з дому зникли гроші, документи, ґаджети. Правоохоронці, що приїдуть на виклик, також можуть попросити у вас фотографії чи особисті речі зниклої дитини – це може знадобитися для аналізу ДНК чи для пошуку із застосуванням собаки. Також поліції може знадобитися комп’ютер чи телефон дитини і деталізація її дзвінків.

Нагадуємо, що з початку року поліцейські Чернігівщини розшукали всіх зниклих дітей. В тому числі, поліції вистачило менш ніж доби для встановлення місцеперебування та повернення батькам 97% зниклих дітей (67 із 70-ти).

Схожі матеріали (за тегом)