|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:03 | 04.18.2024

Збили й поглумилися над загиблою твариною

Весняна масова міграція червонокнижних лосів у нинішньому році спричинена масштабними пожежами в лісах Чорнобильської зони, Житомирської, Чернігівської і Київської областей.

1losik44Особливо загрозливою для екосистеми, фауни і флори лісів стала багатоденна пожежа в заповідних лісах довкола ЧАЕС. Звідти ледь встигають врятуватися дехто з його диких мешканців, птахів, земноводних, комах…

Смертельною пасткою виявилися ліси тридцятикілометрової зони і для червонокнижних лосів. У пошуку спокою і їжі вони, рятуючись від вогню, кинулися звідти в напрямку білоруських лісів, які від українських прикордонниками відгороджено колючим дротом. Та лосі, незважаючи на загрозу своєму життю на автотрасах або від рук лихих людей, все ж таки мігрують у більш безпечні  і сприятливі для себе місця.

От і днями на міжнародній автотрасі Київ – Гомель, на її відрізку, де відсутні попереджувальні дорожні знаки «Обережно: дикі тварини», невідомий важковаговик-фура на смерть збив п’ятирічного лося – самця, відкинувши його, вже мертвого, на узбіччя траси. Хтось із жителів довколишніх сіл повідомив про забиту червонокнижну тварину в ДП «Добрянське лісове господарство». На місце події терміново виїхали головний лісничий лісгоспу Денис Землянко, лісничий Ново-Яриловицького лісництва Михайло Мамоненко і мисливствознавець Сергій Горицький.

Обуренню лісівників не було меж, коли вони виявили, що із ще теплої загиблої тварини якийсь лиходій збив і розлогі красиві роги…

– Двічі поглумилися над червонокнижним лосем якісь нечестивці. Один із них, водій, злякавшись великого штрафу, зник з місця дорожньої пригоди. Другий заради власної користі скористався безлюддям і «обікрав» вже мертву тварину, – підсумував отаку бездушність головний лісничий ДП «Добрянське лісове господарство» Денис Землянко.

Шкода, що і цього разу, мабуть, така бездушність не буде покарана.

 

За інформацією ДП «Добрянське лісове господарство»

Схожі матеріали (за тегом)