|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:01 | 03.29.2024

На розв’язання проблем медичних закладів

В обласній раді продовжують пошук шляхів вирішення нагальних проблем медичних закладів Чернігівщини

11problemsЧергове засідання робочої групи щодо підготовки пропозицій стосовно удосконалення надання населенню області медичних послуг, передбачених програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, відбулося сьогодні, 27 квітня, під головуванням заступника голови обласної ради Арсена Дідура.

До участі в обговоренні долучилися члени робочої групи, серед яких голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун, заступник голови згаданої постійної комісії обласної ради Сергій Пивовар, заступник директора Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Любов Жукова, заступник начальника управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Алла Здор, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Чернігівської обласної ради Андрій Жиденко, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» Чернігівської обласної ради Володимир Ященко, директор ТОВ «ВАША НАДІЯ» Сергій Малець, а також начальник Управління комунального майна обласної ради Андрій Бунін, представники юридичних служб медичних закладів області та виконавчого апарату обласної ради.

За словами Арсена Дідура, за результатами попередніх зустрічей членами робочої групи висловлені думки, напрацьовані конкретні зауваження та конструктивні пропозиції з розв'язання проблемних питань медичної галузі регіону. Відтак постає необхідність детально проаналізувати та остаточно узгодити перелік рекомендацій робочої групи перед зустріччю із представниками Національної служби здоров’я України та народними депутатами України.

Серед проблемних питань, які потребують якомога швидшого вирішення, збільшення тарифу на медичні послуги з надання психіатричної допомоги та лікування туберкульозу,визначення чіткого механізму затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах.

Ще однією нагальною проблемою медичної сфери є те, що на сьогодні на державному рівні не визначені джерела коштів для здійснення видатків, передбачених згідно з діючим законодавством для низки закладів охорони здоров’я, зокрема на утримання дитячих санаторіїв та відділу виїзної консультативної медичної допомоги КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф»; виплату середньомісячного розміру заробітної плати медичним працівникам, які прийняті на військову службу за контрактом; оплату праці лікарів-інтернів;закупівлю закладами охорони здоров'я медиковідновлювальних засобів (слухових апаратів, ендопротезів, кришталиків, кардіовиробів);оплату праці медичних працівників, залучених до роботи у складі лікарсько-консультативних комісій по визначенню медичних показань для призначення соціальної допомоги та розробки індивідуальних програм реабілітації дітей тощо.

Ускладнює ситуацію й неможливість проведення роботи зі здачі чи прийняття в оренду комунального майна. АджеЗакон України «Про оренду державного та комунального майна» №157-IX був проголосований Верховною Радою України 03 жовтня 2019 року, однак і досі на його основі не прийнятийПорядок передачі в оренду державного та комунального майна.

У сфері фінансових відносин фахівці акцентували увагу на необхідності закріпити відповідними змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) можливість використання залишків коштів за медичною субвенцією, які утворилися на рахунках відповідних місцевих бюджетів, за першопочатковим призначенням.

Під час наради зазначалось, що розрахунки Національної служби здоров’я України щодо фінансування медичних закладів не враховують актуальні показники, зокрема зростання мінімальної заробітної плати та рівень інфляції. Відтак вони потребують термінового корегування. Перегляду потребує вартість пакетів медичних послуг, які враховуються Національною службою здоров’я України, особливо для обласних закладів третього рівня. Адже під час визначення та розподілу коштів НСЗУ у 2020 році мають враховуватись реальні фактичні видатки установ на надання медичних послуг населенню у 2019 році. Поряд із цим вкотре наголошувалось на тому, що під час розподілу фінансування до базової ставки для поліських територій варто застосовуватидодатково коефіцієнт 1,3, як це вже передбачено для гірських населених пунктів.

Разом із тим при визначенні вартості кожного пакету медичних послуг необхідно використовувати відповідний коефіцієнт впливу терміну лікування, складності пролікованого випадку (важкості стану пацієнта, що потребує додаткових коштів на лікування).

Суттєве занепокоєння викликає і той факт, що у разі перевищення розрахункової загальної орієнтовної ціни договорів за кожним пакетом медичних послуг над сумою бюджетних асигнувань, передбачених для кожного пакета медичних послуг на відповідний бюджетний рік, базова ставка за медичні послугизменшується пропорційно до суми бюджетних асигнувань за відповідним пакетом медичних послуг.

Узгодивши ключові пропозиції, учасники засідання також окреслили орієнтовний перелік питань, що безпосередньо адресуватимуться представникам НСЗУ, зустріч із якими планується організувати в обласній раді найближчим часом.

Схожі матеріали (за тегом)