|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:22 | 03.19.2024

Коронавірус по-українськи: державне «покращення для народу»

Паршива вівця все стадо запоганить

Ця народна мудрість в незалежній Україні набула патріотичного забарвлення та плодючості. І вже не поодинокі паскудники в овечій шкірі, а цілими вовчими зграями у вишиванках дориваються до влади і поганять багатющу країну з трудолюбивим народом. Проглядається й нова національна риса: кожен новий виводок «паршивої вівці» більш паскудний, ніж попередній.

Рік тому народ вперше обрав президента і парламентську більшість, здавалось, не інфікованих корупційною системою. Тому й велику надію покладали на молоду команду! А що тепер маємо? «Покращення для народу»: не треба ходити на роботу і лікуватися від усіх болячок одним карантином?

Дещо схожа ситуація по всьому світу. Он у США зареєстровано вже мільйони безробітних. Але там, щоб люди сиділи вдома і не розносили смертельний вірус, держава роздає кожному тисячі доларів на період карантину. Гарантує підтримку і зупиненому бізнесу. Проте американці вже мільйонами виходять на протести проти тривалих простоїв підприємств. З вимогами народу погоджується і президент Трамп.

Євросоюз спрямував на підтримку громадян, промисловості і бізнесу сім трильйонів євро, але уряди й цих країн наполегливо працюють над питаннями послаблення карантину і відновлення економіки.

Та що там США чи Європа! Он лідер сусідньої Білорусі Олександр Лукашенко не загнав свій народ у суворий карантин, а організував ізоляцію й лікування інфікованих. Перед цим проаналізував і медичну статистику. Скажімо, за перший квартал поточного року у Білорусі від хвороб системи кровообігу померло 18,5 тисячі людей, від онкології – майже п’ять тисяч, від пневмонії – 254, що на 9 відсотків менше, ніж за відповідний період минулого року. А взагалі від хвороб дихальних шляхів смертність зменшилась на 20 відсотків. З 30 березня по 5 квітня від убивств, самогубств, в ДТП і на пожежах загинуло 70 білорусів, а від коронавірусу – 13. Тож президент сусідньої країни першою чергою турбується про життя і здоров’я не тільки сотень, може, й тисяч жертв нової хвороби, а про мільйони співгромадян, яким потрібно буде «щось жерти», аби не вмерти від голоду. Тому й опікується станом економіки країни, її сільського господарства й промисловості. На відміну від нашої молодої владної команди, яка здатна лише закликати до карантину, копіюючи заходи окремих європейських країн, але без такого фінансування, як у них.

Вже майже 30 років керманичі різних кольорів обіцяють українцям європейські бюджетні щедроти від «європейської» економіки, а в результаті кожна нова влада патріотично руками розводить. Але задумаймося: Україна на які ресурси бідніша за Німеччину, Голландію, Польщу чи Білорусь: на землю і її надра, на ліси й воду, на вигідні шляхи сполучення та повітряний простір, зрештою – на працьовитий народ? Чому ж у цих країнах є гроші в бюджеті на захист від страшної пандемії й небувалої економічної кризи, а в Україні немає? Більш за все, мабуть, не вистачає клепок у головах очманілого народу від лементу про незалежність і єврошлях. Жодного разу не піднімалися на захист своїх прав гідно жити в незалежній країні. Майданили заради приходу до влади ще більш зажерливої владної наволочі.

Пишу не зовсім нове, але вимушений на цьому наголошувати,оскільки «не зовсім нове» з приходом до влади слуг народу стає ще новішим, через яке вже більше половини населення Незалежної втратило надію на завтрашній день. А скільки українців, «огіднених» Майданом, відчувають себе приниженими через умови, в яких вони живуть?

У Чистий Четвер глава держави на «Свободі слова» у Шустера гордовито пишався тим, що його електоральний рейтинг залишається високим. Чого ж добився Володимир Зеленський для свого народу у складній ситуації? Після місячного карантину почав славитися тим, що країна кожного тижня приймає п’ять літаків з медичними захисними засобами для боротьби з епідемією. На запитання ведучого, наскільки це дорого, відповів, що «дуже дорого».

Та ще більш цинічно те, що за доставлений із-за кордону медичний вантаж з українців три шкури здирають, навіть за копійчані захисні маски. Інформацію ж про розгортання вітчизняного виробництва необхідних засобів захисту й лікування від епідемії чуємо лише із сусідніх країн, а наш президент вихваляється дорогими закупками, доставленими дорогими літаками.

Сяюча гордість розпирала груди лідеру України від того, що домовлено про новий кредитний транш. Як це дорого для держави і її громадян – не сказав. Мільярдні позики брали всі його попередники, але щоб в обмін на українську найродючішу землю, що займає більше 40 відсотків території держави, – на такий злочин світового рівня ніхто з колишніх не наважився.

Недавно прочитав відвертість відомого британського бізнесмена Хью Осмонда: довге перебування в карантині викличе більше смертей, ніж через коронавірус. Аналізує на прикладі Великобританії. Кожен день простою обходиться економіці втратами в 2,4 мільярда фунтів. Кожна п’ята компанія малого і середнього бізнесу не переживе карантин. Половина всіх компаній готується до звільнення значної частини працівників, навіть з числа 9 мільйонів, яких зараз відправили у відпустку. Мільярдер пропонує запровадити ширше тестування людей, щоб боротися з епідемією лікуванням, а не продовженням карантину. Бо заборонні заходи призведуть до великих фінансових, психічних, фізіологічних проблем для 60-мільйонного населення, до руйнування життя цілому поколінню. І на таке тривожне занепокоєння реагують в уряді.

В Україні економічна ситуація в десятки разів гірша, ніж у королівстві. Торгово-промислова палата нарахувала 500 тисяч нових безробітних, а з урахуванням тих, хто не був працевлаштований до карантину, ця «армія» сягає двох мільйонів, і заробітчан повернулося 600 тисяч. Як ці люди переживуть тривалий карантин, не маючи роботи? Хто чув чи читав про те, як президент зі своєю зе-більшістю збирається вивести країну з економічної лихоманки?

На «Свободі слова» він розповів Шустеру про 20 літаків з дорогими медичними засобами, про 500 гривень допомоги тим, кому за 80, про обіцяну допомогу пенсіонерам з малою пенсією, про міфічну перемогу на Донбасі, обіцянки створювати нові робочі місця після карантину. Хоча конкретну роботу пропонує лише Фінляндія: запросила 1200 українців у сільські господарства. А наш президент завів давно затерту платівку про грандіозне дорожнє будівництво за … майбутні позики і зарубіжні інвестиції.

Та їх не було до початку економічного світового спаду, а тепер рікою потече валюта рятувати Україну від кризової і після кризової управлінської ідіотії? За розпродаж землі, може, й кинуть кілька мільярдів позики, але скільки мільярдів втратить державна скарбниця від ненадходжень земельної ренти?

Нехай вибачать мені зелені керманичі за емоційну прямоту, але треба бути круглими ідіотами й кінченими дебілами в питаннях управління державою, щоб у часи такого світового економічного спаду продавати найбільшу національну цінність, на якій гроші лежать під ногами!

Лише один приклад, на якому я вже наголошував, – включіть зелені мізки і запровадьте об’єктивну сплату за оренду землі та наведіть лад на митниці, і одержите те, що клянчите за кордоном під антинародні зобов’язання. А скільки інших бюджетних «дірок» не закрито? Скільки не використовується економічних можливостей?

Стосовно ж наслідків підвищення плати за оренду землі, аналізую по своєму господарству: ми три роки тому подвоїли оплату пайовикам землі і не розорилися, не розоряться й інші орендарі. Хіба що хтось менше грошей пожене у офшори чи скоротить витрати на розкіш, а «бідні» фермери й торгаші не придбають цього року у столиці нових квартир або престижних автомашин, доведеться років два на це накопичувати.

Ефективна робота на землі не потребує таких капіталовкладень, як, скажімо, на будівництво великого підприємства чи масштабного бізнесового центру. Та й не один рік потрібен для будівництва, ще більше – для одержання прибуткової віддачі. А земля дає продукцію кожного року, тому саме вона має найвищу цінність в кожній нормальній країні. Земельна ж недолуга реформа, з поспішною, не підготовленою зміною орендарів і власників, неодмінно призведе до виробничих втрат і надходжень до бюджету та інших фондів. Землю продаватиме-купуватиме теж не держава, підозрюю, що не повсюдно прозоро відбуватимуться торги, проходитимуть вони і поза бюджетом. А саме зміцнення державних фінансових можливостей набуває особливої ваги у кризовий період, коли знизиться цінність навіть валюти і золота – для цього й «обнулення» фінансової системи затіяли хазяї світових валют. Тож на перше місце вийде продукція, передусім вироблена на землі і перероблена на вітчизняних підприємствах. Про це пишуть світові економічні аналітики, але такі прогнози не для «зелених» голів. Вони прийшли до влади з іншою метою – у багатій на землю країні з мільйонами бідних людей запустити ще й епідемію тотальної бідності, щоб легше розпродувати природні й народні надбання – ломбарди вже масово відкриваються, а «партнери» чемодани інфляційної валюти пакують.

 

У парламенті, як в океані, багато акул

 

Так поскаржився Савіку Шустеру президент Володимир Зеленський. Мовляв, зелені внутрішні і опозиційні зовнішні акули заважають його кораблю пливти до світлого майбутнього. Навіть хочуть, щоб цей корабель потонув. Телеведучий не став перейматися співчуттям, а запитав прямо у вічі: «А Ви що, не знали, куди йшли? За штурвал якого корабля стаєте?»

«Остання надія нації» пояснив, що він побачив у своїй команді спроможність швидко змінювати країну. Але не уточнив – на чию користь планував використовувати спроможність своєї зеленої команди? Відповідь на це питання дає обдурений електорат: народ уже і Януковича, і Порошенка називає меншою бідою, ніж Зеленського. Не видно змін в державній ідеології, успадкованій від рошенів. Фундамент той же – цинічна брехня. Нею користуються, без оглядки назад.

Навіть сам лідер, засліплений народною підтримкою, не звертає уваги на висловлені ним протиріччя. Очевидно, для нього, професійного актора, головнішим є гарно, образно сказати. Як ото про корабель і зажерливих акул, в тому числі і всередині його зе-більшості. А вже за хвилину про акул забув, і видав «Свободі слова» інший образ: його спроможна команда для швидкого змінювання країни «працює як один великий мозок».

Сказано гарно, але народ бачить інше. «Великий мозок» спочатку дозволив розпродати за кордон останні запаси захисних противірусних засоби (не для поповнення бюджету), потім запустив через кордон без санітарно-епідеміологічного контролю 600 тисяч заробітчан і туристів, поставив у довжелезні черги міських жителів на автозупинках і в супермаркетах, наробив іншої чехарди.

Борці ж з порушниками карантину відігралися на … прихожанах напередодні і в святий Великдень. З інформаційних повідомлень здавалося, що найголовніше досягнення «великого мозку» – кількість складених протоколів на священників УПЦ і неслухняних бабусь. Втім, не почув жодного слова про відповідальність тих, хто наживається на карантині, хто допустив найбільші спалахи захворювань у західних областях, хто організував тисячні скупчення громадян, які натовпом пішки перетинали кордон з Польщею? А скільки чуємо про порушення карантину тими, хто зобов’язаний бути на самоізоляції і обсервації? Статистика свідчить, що саме вони – основні рознощики інфекції, а не бабуся з паскою.

Або взяти іншу біду – масові пожежі. На найстрашнішу – під Чорнобилем – лідер «великого мозку» відреагував аж на десятий день, коли сусідні країни забили тривогу. Пожежа в Остерському військовому лісгоспі не стала повчальним уроком для Житомирщини…

Та хіба перелічиш усе, з чим «великий мозок» не справився, працюючи в турборежимі! Зате Володимир Зеленський з єхидною мімікою на вустах розповідав з телеекрана, що його команда зайде на окупований Донбас, візьме під контроль кордон і почне повертати тамтешніх українців до нормального життя, проведе демократичні вибори. Потім і за Крим візьметься…

Протягом п’яти років це чули від Порошенка, тепер естафету перехопив Зеленський. І рошенівські гасла широко використовує для пудрення мізків електорату, щоб не задумувався над «швидкими змінами в Україні».

Споруджують й новий громовідвід від народного гніву: підкидають у маси інформацію, від якої людина людині стає коронавірусом. Он в одному селі сусіди спалили будинок санітарки, в якої виявили інфекцію. І ніякого резонансного осуду на зразок того, що був у історії з намаганням підпалити дачу банкірши Гонтарєвої. Висновки робіть самі: великими і малими мізками, у кого вони ще не висохли.

 

Леонід ЯКОВИШИН, Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля», кандидат економічних наук, публіцист

Схожі матеріали (за тегом)