|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 6:49 | 03.19.2024

Відкритий лист Президенту України Володимиру Зеленському

Пане Президенте!

Я, Леонід Яковишин, Герой України, народний депутат першого скликання (член Комісії з питань боротьби з організованою злочинністю, корупцією і хабарництвом), радник Прем’єр-міністра України (1994-95рр), кандидат економічних наук, публіцист, понад 60 років працюю в сільгоспвиробництві, з яких піввіку очолюю ТОВ «Земля і воля», назване європейськими послами «майбутнім України», – звертаюся до Вас з вимогою на правах багаторічного сумлінного платника податків: скористайтеся владою глави держави і зажадайте від уряду і парламенту негайного відновлення роботи Міністерства агропромислового розвитку.

Спираючись на власний досвід роботи в аграрній галузі, на досвід країн Євросоюзу і США, з провідними фірмами яких наше господарство співпрацює впродовж тридцяти останніх років, – обґрунтовано вважаю, що то лише недолугі урядові профани, які мізки одержали дарма, змогли зважитися на віднесення одного з головних міністерств до розряду другорядних. Бо не знаю жодної нормальної країни, де прийнято таке дебільно-ідіотичне рішення. Поцікавтеся, скільки висококласних фахівців і вчених зі світовими іменами працює в аграрному міністерстві США, і чим вони там займаються? Я там бував.

Пане президенте, Ви даєте собі звіт про можливі наслідки від такої реорганізації? Ви ставите велику країну, визнану світом найбільш корумпованою і бідною, на дуже слизький шлях реформування найважливішої галузі-годувальниці. Хто Вам, гаранту продовольчої безпеки багатомільйонного суспільства, це порадив? Хто Вас підставив? Бачу, Ви вже починаєте виганяти втришия з уряду безклепкових «слуг», але за явні провали і зловживання пора б і до відповідальності притягувати. Без цього ніколи не подолаєте «вірус» формування команди неуками й зажерливими ідіотами.

2020 рік приніс нам не лише пандемію, а й ще страшніші її наслідки для вітчизняної економіки: уже зараз мільйони громадян на грані голодування, сидять на карантині без грошей на харчі і дороге лікування. Ще й природа розгнівалася на нас, давить засухою. Хто займатиметься в країні питаннями мінімізації наслідків для аграрників і держави в цілому від дуже серйозних природних катаклізмів? Хто відповідатиме за створення державного резерву продуктів харчування на випадок суцільного неврожаю? Хто відповість і за те, що продуктового резерву нового наповнення практично не існує? До того ж, несприятливі погодні умови для сільгоспвиробництва не тільки в Україні. Недаремно ж тривогу б’ють в ООН. Ваша ж, пане президенте, всегілкова владна команда приєднала найважливішу структуру в економіці – виробника харчів – до міністерства… з продажу землі.

Такої безвідповідальності, такого безбожного цинізму стосовного свого народу не пам’ятає історія багатостраждальної Вітчизни. Було багато ганебного на багатій землі, але все те минає, а земля залишається і годує суспільство. З виробленої продукції на землі, з роботи на ній йдуть великі відрахування до бюджету і пенсійного фонду, на потреби армії. Аграрники стабільно і значимо забезпечують потреби держави у валюті.

У нашій системі багато й недолугості, мінімізації податків і навіть явного шахрайства, у багатьох орендарів – низька ефективність від роботи на землі, допускається і недбалість, але при відповідальному владному управлінні все це можна швидко виправити. Чого неможливо добитися від зруйнованого і проданого.

Я щиро підтримував Вас на виборах, вітав Вас з перемогою, коли випадково зустрівся з Вами у столичному супермаркеті. А тепер дивуюся: невже Вам байдуже, яку оцінку дадуть вашій президентській діяльності споконвічні хлібороби – найщиріші і найвідданіші Вітчизні українці? Чекаю відповіді від Вас – не особисто мені, а всім вашим і не вашим виборцям, як ото про вірус розповідаєте. А владна система, очевидячки, інфікована куди страшнішим вірусом.

 

Леонід ЯКОВИШИН, 80 років від роду, досі працюючий генеральний директор ТОВ «Земля і воля» з м. Бобровиця Чернігівської області

Схожі матеріали (за тегом)