|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:57 | 03.28.2024

Раки – під забороною!

З 25-го березня по 30-те червня (включно) у водоймах Чернігівської області заборонено ловити раків.

Популяція цих цінних безхребетних тварин, які постійно користуються великим попитом, щорічно зменшується, чому сприяють браконьєрство та часті інфекційні захворювання. На сьогоднішній день популяція раків у водоймах Чернігівської області перебуває на критично низькому рівні. Тому задля збереження та примноження запасів раків Чернігівським рибоохоронним патрулем щороку встановлюється заборона на їх вилов в період виношування ікри, личинок, першої та другої линьок.

 1raki

Раки розмножуються в кінці зими – на початку весни (лютий - березень) або восени (жовтень - листопад)  при температурі води +10 °С. Самки відкладають від 100 до 400 ікринок. Їх плодючість залежить від їх розміру, фізіологічного стану, пори року та інших факторів.

Маленькі рачки (личинки) викльовуються з ікри найчастіше у третій декаді травня  при температурі 21 – 24 °С. До десятого дня їх життя відбувається перша линька, після якої личинки стають схожими на дорослих раків. Друга линька проходить на 13 -20 день. Після неї личинки стають повністю самостійними.

Линяють раки неодноразово: на першому році життя – 8 разів, на другому – 4 - 5, а на третьому – 3 - 4 рази. 

Терміни і тривалість линьки раків у різні роки в одних і тих же водоймах не збігаються, що залежить від типу водойми, метеорологічних умов та деяких інших чинників. Скидання панцира може тривати кілька хвилин, а іноді й цілу добу. До цього під старим твердим покривом утворюється новий м’який покрив, і поки він не затвердіє, рак росте в довжину. Повне затвердіння панцира відбувається протягом 1 - 1,5 місяця. Скинувши панцир, рак деякий час стає безпорадним, малорухливим і ховається від своїх ворогів. В цей період членистоногі більш схильні до хвороб і можуть стати здобиччю для риби, водоплавних птахів та браконьєрів. Крім того, раки можуть поїдати один одного. 

У Чернігівському рибоохоронному патрулі звертаються до кожного свідомого громадянина з розумінням віднестися до збереження водних біоресурсів в період їх розмноження. Про будь-які відомі факти порушення Правил рибальства чи збуту водних біоресурсів рибоохоронці просять оперативно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Чернігівщини (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

 

Святослав ЖОЛУДЬ

Схожі матеріали (за тегом)