|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:34 | 03.28.2024

Поліція встановлює контакти хворого на COVID-19 корюківчанина

У Корюківській центральній районній лікарні зараз перебуває 20-річний чоловік, у якого лабораторно підтверджено коронавірус. Поліція встановлює поіменно всіх людей, з ким контактував пацієнт по дорозі з Польщі додому.

Правоохоронці вже встановили, що чоловік прибув до Чернігова 30 березня. З Києва він разом з іншими попутчиками їхав легковим автомобілем. На той момент пасажир не знав про хворобу. Отже, ні він, ні супутники особливих заходів безпеки не дотримувалися. Однак вже наступного дня чоловіка ушпиталили, а тест підтвердив наявність у нього COVID-19.

Одразу після цього поліція оперативно встановила всі подробиці його руху на відрізку від Києва до Чернігова. З’ясовано автомобіль, особи водія та всіх супутників. Кожному з них поліція роз’яснила їхні обов’язки як таких осіб, що контактували з хворим. Всі вони підпишуть зобов’язання дотримуватися режиму самоізоляції на період, визначений карантинними нормами.

У разі порушення самоізоляції ці особи будуть притягнуті до відповідальності за ст. 44-3 КУпАП (порушення правил щодо карантину людей).

Якщо пасажири легковика потрапили в цю неприємну ситуацію через невдалий збіг обставин, то водій, як він визнає сам, хотів добре підзаробити під час обмеження міжміських пасажирських перевезень. Заборону регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом (крім легкових авто), встановлену Постановою КМУ №215 від 16 березня 2020 року, автовласник розцінив як раптове «вікно можливостей». В погоні за легкими грошима міг стати додатковою ланкою в ланцюгу поширення вірусу. Така ж доля ймовірна для кожного, хто спробує заробляти подібним чином.

Зараз поліція встановлює, яким чином інфікований громадянин дістався від державного кордону до столиці. Також триває відновлення всіх його пересувань у Чернігові та подальшого шляху додому, в Корюківський район.

Поліція закликає громадян дотримуватися карантинних обмежень. Нагадуємо: відповідно до статті 44-3 КУпАП, порушення правил щодо карантину людей тягне за собою штраф для фізичних осіб — від 17000 до 34000 гривень, для посадовців — від 34000 до 170000 гривень.

Якщо ж порушення протиепідемічних норм призведе до поширення хвороби чи загрози такого поширення — винуватці будуть притягнуті до відповідальності за ст. 325 Кримінального кодексу України. Найменше покарання за нею — штраф від 17000 до 51000 гривень. А в разі загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків — до 8 років позбавлення волі.

Зауважимо, що всі заходи щодо протидії поширення коронавірусної інфекції на території Чернігівської області поліція проводить у тісній співпраці з медиками та органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що першим осередком спалаху COVID-19 на Чернігівщині було визнано село Комарівку Борзнянського району. Наразі поліція забезпечує  там контроль за дотриманням карантинних заходів. У населеному пункті підтримується особливий режим пропуску громадян.

Схожі матеріали (за тегом)