|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:53 | 03.28.2024

Заходи протидії COVID-19 в умовах надзвичайної ситуації

26 березня, відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

zaxodyvirusУчасть у засіданні взяли Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Було обговорено заходи протидії поширення коронавірусу на території області в умовах надзвичайної ситуації, яка оголошена рішенням Уряду 25 березня.

За інформацією Центру громадського здоров’я, в Україні зафіксовано 169 випадків інфікування коронавірусом. Хвороба поширюється, тож необхідно мобілізувати всі можливості для її зупинення.

У Чернігівській області сьогодні експрес-тест показав позитивний результат на наявність COVID-2019 у чоловіка з Борзнянщини. Матеріали направлені для підтвердження методом ПЛР-тестування у референс-лабораторію.

– Але є й обнадійливі новини. За інформацією директора обласного лабораторного центру Миколи Донця, у 33 мешканців області, які контактували з близькими хворих на коронавірус, ознак захворювання не виявлено. Четверо з контрольованих знімаються з обліку вже сьогодні, ще 29 – завтра, – повідомив Андрій Прокопенко і додав, що медпрацівники налаштовуються на боротьбу з можливою епідемією у посиленому режимі. Крім вже визначених базових лікарень та інфекційних відділень, готується додаткова госпітальна база.

– Щоб унеможливити поширення коронавірусу в області, за самоізоляцією людей, які повернулися з-за кордону, має бути суворий контроль. Бо, як не прикро, масштаби небезпеки адекватно оцінюють не всі з них. Якщо маєте інформацію про осіб, які повернулись з-за кордону та порушують режим самоізоляції – інформуйте правоохоронні органи за телефоном 102, – зауважив голова ОДА.

Під час засідання була піднята проблема нестачі підготовлених кадрів для проведення епідемрозслідувань стосовно осіб, які контактували з хворими чи повернулись з-за кордону. Такі фахівці мають бути добре обізнаними з особливостями епідпроцесів, щоб самим не потрапити до категорії пацієнтів. Комісія ТЕБ та НС вирішила детально вивчити цю проблему та знайти можливості для кадрової підтримки санепідслужби. Тим більше, що проєкт про матеріальне заохочення та державне страхування людей, які працюватимуть над ліквідацією спалаху COVID-19, Уряд України вже розробляє.

Члени комісії також акцентували, що керівники підприємств, установ та організацій, які продовжують роботу, повинні подбати про безпеку працівників та забезпечити їх засобами індивідуального захисту та розчинами для проведення дезінфекції.

– Керівники всіх служб області відповідально ставляться до організації протиепідемічних заходів. Однак, левова доля в протидії поширенню епідемії залежить не від них, а від кожного із жителів Чернігівщини, від того, наскільки чітко ми дотримуватимемось карантинних вимог та правил особистої гігієни, – наголосив Андрій Прокопенко.

Схожі матеріали (за тегом)