|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 2:09 | 04.19.2024

Березовий сік - скарбниця вітамінів

З приходом весни, коли розпускаються бруньки на деревах для лісівників державного підприємства «Прилуцьке лісове господарство» наступає пора для заготівлі березового соку.

bersik2Красиве і струнке деревце, назва якого з латинської перекладається, як «ощасливлений, блаженний», протягом приблизно трьох тижнів ділиться з нами своїми «сльозами» і оздоровлює. Березовий сік має більш ніж 30 корисних для організму компонентів. Особливо багато у ньому вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічних кислот та ферментів.

Багато хто думає, що через погані екологічні умови березовий сік некорисний. Це не зовсім так. Втягує рідину не листя, а корінь. Коренева система в берези йде глибоко в землю, тому не всмоктує отрути з поверхневого шару грунту. Відповідно всі місця, де росте береза, підходять для збору соку.

Дуже відповідально підібрати необхідну ділянку лісових насаджень. Саме з цього й розпочинається заготівля соку. Вибирають ті насадження, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше років. Робиться це для того, аби не шкодити росту молодим насадженням, щоб не втрачалися їхні якісні показники в майбутньому. Кожне дерево дає різну кількість соку, адже це залежить від його діаметру та погодних умов. Втім, в середньому, з однієї берези можна отримати біля 10 літрів соку за добу й 100 літрів за сезон. Збирається сік у спеціальні харчові поліетиленові пакети, в які вміщається близько 20 л, після чого його проціджують та виливають у бочки для подальшої реалізації.

bersik

Цього року заготівля березового соку розпочалася з середини березня у Ічнянському та Кам’янському лісництвах. Прилуцькими лісівниками заготовлено близько 80 тонн соку. Зібраний «врожай» відправляємо до ДП «Дрінкс Україна»та реалізовуємо населенню.

З початком сезону заготівлі соку працівники державної лісової охорони ДП «Прилуцький лісгосп» особливу увагу приділяють охороні березових гаїв і мішаних лісів, де ростуть стиглі берези, тому що добування березового соку в лісі — це спеціальний вид використання лісових ресурсів, так зване побічне користування. Відповідно до Лісового кодексу України, такий вид діяльності потребує спеціального дозволу — лісового квитка. Тож збирати березовий сік можуть представники організацій, юридичні особи та підприємці, які отримали спеціальний лісовий квиток. Вони сплачують збір за заготівлю соку до місцевого бюджету. За недотримання даних вимог порушників чекатиме покарання згідно ст.70 КУпАП.

 

За інформацією ДП «Прилуцьке лісове господарство»

Схожі матеріали (за тегом)