|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:54 | 03.28.2024

Як ми оцінюємо стан власного здоров’я

Ще в жовтні 2019 року органами державної статистики проведено опитування осіб, які входять до складу домогосподарств області, що брали участь у вибірковому обстеженні умов їхнього життя, щодо самооцінки стану свого здоров’я та рівня захворюваності.

Результати опитування свідчать, що у 2019р. оцінили стан свого здоров’я як «добрий» 37% населення Чернігівської області, як «задовільний» – 49%, а як «поганий» – 14%. В Україні таких осіб 50%, 40% та 10% відповідно.

На Чернігівщині 840,3 тис. респондентів повідомили, що хворіли протягом року та більшість (81%) зверталися за медичною допомогою. Серед них 68% зверталися до сімейного лікаря в поліклініці, 45% – відвідали поліклініку, 13% – стоматолога в державній медичній установі. Кожен другий житель області має хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям. Найбільш поширеними серед них були: гіпертонія, серцеві захворювання, артроз та артрит.

Серед регіонів найкраще оцінили свій стан здоров’я жителі Львівської, Одеської, Тернопільської, Київської та Закарпатської областей (68–58%). Найбільше громадян, незадоволених своїм самопочуттям у Сумській, Харківській, Вінницькій, Хмельницькій та Чернігівській областях (18–14%).

У країнах ЄС найбільша частка населення (84–75%) із міцним здоров’ям проживає в Ірландії, на Кіпрі, в Греції, Швеції, Нідерландах та на Мальті. Найбільш незадоволені станом свого здоров’я в Хорватії, Портуґалії, Латвії, Литві, Естонії та Польщі (18–13%).

Схожі матеріали (за тегом)