|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:34 | 03.28.2024

100 років Ганні Колмаковій зі Сновська

Саме 8 березня століття тому народилася наша землячка Ганна Федорівна Колмакова, молодший лейтенант медичної служби, Почесний ветеран і Почесний донор, інвалід війни.

У широкому родинному колі зустріла вона своє 100-річчя! З нагоди поважного ювілею одну зі старійшин громади особисто прийшли привітати міський голова Олександр Медведьов та секретар міської ради Наталія Самойлова, які вручили грамоту та подарунки.
До вітань приєдналися голова ветеранської організації Людмила Кравець разом з ветеранами депо, депутат міської ради, редактор газети "Промінь" Олена Компанець, члени політичних партій, друзі, знайомі ювілярки.
Будинок Ганни Федорівни був у цей день наповнений теплими словами вітань, обіймами, квітами. А іменинниця щиро дякувала за те, що стільки гостей зібралися у неї вдома в такий чудовий день, бажала у відповідь всім міцного здоров’я, радості і миру. Згадала і розповіла присутнім багато сумних і радісних історій зі свого нелегкого життя, обпаленого війною.
Ганна Федорівна з 22 червня 1941 року по травень 1945-го брала участь у бойових діях, перебувала на 5-ти фронтах Другої світової війни, у складі 382-го гаубичного артилерійського полку. Рятувала життя бійцям, здавала кров для них. Сама була тричі поранена. Нагороджена у 1944 році орденом «Червоної Зірки», Орденом «Великої Вітчизняної війни І ст.» та медаллю «За відвагу». Президентом України їй було присвоєно почесне звання полковника.

 

kolmakova


«Я переживала за кожного солдатика, адже вони ризикуючи всім ішли вперед, до перемоги. В мене душа боліла за кожного - інакше не могла, - розповідає Ганна Федорівна. – Одного пораненого бійця на ледве з болота витягла, хоч він просив його покинути. Але я врятувала його і він одужав. А уявляєте яка радість була, коли ми випадково через кілька років зустрілися у столиці! У ресторан потім пішли…»
Після закінчення війни повернулася на Сновщину і працювала у залізничній бібліотеці, потім у депо м.Щорс, з 1985 року – активний член клубу «Фронтовичка». Разом з Людмилою Кравець пригадали, як зустрічали Людмилу Кучму на Сновщині, які концерти організовували, де побували з членами клубу «Фронтовичка». Улюблене свято у ювілярки – День Перемоги. І цього року вона знову його чекає з нетерпінням.
До речі, Ганна Колмакова – з роду довгожителів. Нині жіночка у доброму гуморі, з теплою щирою усмішкою на вустах, лагідним очима і має велику радість, яка не всім випадає в цьому житті - тримає на руках двох своїх праправнучок!

 

kolmakova2


Зі 100-річним ювілеєм Вас, Ганно Федорівно! Добра, благополуччя і міцного здоров’я. Дякуємо Вам за Ваш оптимізм і доброту, які Ви даруєте людям і які надихають всіх на нові звершення!

 

Сновська міська рада

Схожі матеріали (за тегом)