|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 11:22 | 03.19.2024

Відкритий лист Прем’єр-міністру України Олексію Гончаруку, Президенту України Володимиру Зеленському

Вельмишановний Слуга народу на посаді прем’єра України!

Вибачте, ваша партійно-владна команда сама себе так титулувала, тож і звертаюся до Вас відповідно. Хоча навіть у шанобливому зверненні до Вас доводиться притримувати в кулаку правду, щоб не з перших слів сказати Вам: ваше слугування народу виявилося безсовісним глузуванням з народу.

Та мову поведу про конкретніше. Ви у таємній розмові з підлеглими, кимось підслуханій, визнали себе недосвідченим в економіці, ще нижчу оцінку дали президенту країни. Спочатку мені подумалося, що це краще, ніж без відповідних знань робити вигляд знаючого, оскільки древній китайський філософ Лао-цзи назвав таких «знавців» хворими людьми.

Втім, ваше визнання «недосвідченості», що можна розцінити і як прагнення швидко набувати досвіду та знань, виявилося таким же цинічним, як і титул «Слуга народу». А щоб рятувати країну від занепаду і справді служити народу для зростання його добробуту й іншого благополуччя, треба мати неабиякий розум, котрий неможливо замінити ніяким грантоїдним дипломом. Ви ж, певно, не читали мудрість китайського філософа, тому все ж намагаєтесь демонструвати свої знання з економіки, не підкріплені досвідом, на телеекранах. В уряді ж за що не візьметесь – світ дивується.

Після внесеного ж у парламент наволочного земельного законопроекту, в якому не враховано досвід цивілізованих країн світу і знання світил з економіки та державотворення, – подумав, що очолюваний Вами уряд уже дістав дна продажності, цинізму, недолугості. Аж ні, бачу, і далі продовжуєте «втішати» обдурених українців своїм «слугуванням».

Як ото придумали ідіотичну схему здирання із споживачів абонплати за транспортування газу, і навіть тоді, коли споживач певний час не споживає газ.

Для об’єктивного оцінювання цієї зажерливої схеми треба зібрати з усього світу все найгрубіше «матюччя-перематюччя». Без цього оцінка буде непомірно занижена. Лише один приклад: наші п’ять зерносушарок GSI-7000 працюють один місяць, але тепер господарство повинне платити абонплату і за відсутній транзит газу, тобто протягом усього року по 175 тисяч гривень щомісяця.

До такої відвертої корупційно-грабіжницької схеми не додумався жоден Ваш попередник. Що Ви не профі в економіці – всьому світу ясно, але ж специфіку сільського господарства мали б знати хоча б на рівні початкової школи. Зокрема й те, що робота зерносушарок залежить від кліматичних умов, які можуть і так скластися, що й сушити не буде чого. Це розуміють уряди нормальних країн і передбачають допомогу аграрникам, а у ваших головах що?..

Втім, це запитання, бачу, не риторичне, оскільки навіть для написання свого маячного звіту не вистачило знань, тому групу фантастів найняли. Але ми, аграрники, не терпітимемо цей Ваш цинізм високого ґатунку. Запам’ятайте: ми не будемо платити транзитне здирство, ініційоване вашими фінансовими і партійними хазяями-ненажерами. І не допустимо відключення нас від газопостачання, оскільки справно платимо за газ.

Пояснення ж, що ті щомісячні 175 тисяч гривень потрібні для обслуговування газопроводів, не влазить ні в які вуха, і ні в яку клепку. Бо чому споживач газу повинен платити за обслуговування мережі, на якій заробляють мільярди продавці газу і ті, хто його доставляє до споживачів, або й не доставляє? Більше того, ні продавці, ні транзитери газу не спорудили за свої кошти жодного метра газопроводу – наживаються на готовому.

Наше ж господарство побудувало у Бобровицькому районі підвідних та мережевих газопроводів більш як на десять мільйонів гривень – ще колишніх гривень. І для сушарок будували підвід і мережу за власні кошти. А скільки мільйонів витратили на газопроводи інші виробництва, територіальні громади і люди? І так по всій Україні! Чи, може, скажете, що газові монополісти доставляють газ за пільговою ціною, видобутий з надр, які за Конституцією належать теж народу? Ні, продають газ надто дорого – як колонізатори колонізованим.

Є й інші причини, які катком несправедливості давлять наші душі. Ще в 2012 році я опублікував у обласній і центральній газетах статтю під заголовком «Чи не «спалимо» Україну «золотим» газом?». І не просто забив тривогу, а й став запроваджувати у ТОВ «Земля і воля» ощадливе використання дорогого російського газу.

Ми вклали зароблені нами мільйони доларів у будівництво четвертої і п’ятої сушарок, у збільшення парку зернових комбайнів «Джон Дір» до 41 одиниці, щоб скоротити термін збирання кукурудзи на 30 тисячах орендованих гектарів до одного місяця, і починати збирання при 20% і нижче вологості зерна (до цього – більше 30%). Ця схема дозволяє нам економити на досушуванні зерна мільйони кубів газу на мільйони гривень.

Заощаджені кошти ми не в офшори женемо, а витрачаємо на підвищення зарплати і оплату подвоєних відсотків (18%) за оренду землі. Лише за рахунок цього щорічно збільшуємо бюджетні відрахування на десятки мільйонів.

Економимо газ і в побуті: всі «мертві» відходи з очистки зерна не на звалище вивозимо, а переробляємо на пелети для котелень побутових приміщень.

Наш майже півторатисячний колектив успішно впроваджує світові технології у зерновиробництві, в результаті маємо 850 доларів прибутку з гектара посівів, знизивши собівартість тонни зерна до 74 доларів. Таке господарювання дає змогу щорічно вкладати у розвиток виробництва більше трьохсот мільйонів гривень, 50 – на ремонт і будівництво доріг загального користування, десятки мільйонів – на спорудження житла та інших соціальних об’єктів. І робимо це без ніяких «нянь».

Чому ж ви, наші слуги, замість допомоги успішним сільгоспвиробникам розвиватися і збільшувати бюджетні наповнення, навпаки – де тільки можна, товстими п’явками присмоктуєтесь до працьовитих колективів заради збагачення найбагатших олігархів-монополістів? Бо ви їхні слуги, а не народні.

І так запудрені тим слугуванням, що не хочете заглянути в історію й усвідомити: те, що народ дружно за вас проголосував, аж ніяк не захищає вас від такого ж дружного народного вироку всій вашій команді на чолі з вашим лідером Володимиром Зеленським.

Ви не допомогли йому оголосити обіцяний ним вирок Порошенку і його свиті, ви підставляєте президента своїм недолугим, некомпетентним, продажно-ідіотичним керуванням економікою багатющої на всі ресурси країни. Ваш уряд дуже швидко довів український народ до такого стану, коли народний гнів може зірвати всі запобіжники суспільного вибуху.

Зробіть чи не найважливіший крок у своєму житті: замініть піар на заяві про відставку своїм реальним звільненням з посади! І народ багато що Вам пробачить.

 

Леонід ЯКОВИШИН, Герой України, генеральний директор ТОВ «Земля і воля»

Схожі матеріали (за тегом)