|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 10:04 | 03.29.2024

Селу з містом не по дорозі!

Реформа децентралізації передбачила можливість об’єднання міст і наближених до них сіл. Попри, у певному сенсі, пафосну браваду, фактично ми маємо говорити не про об’єднання, а про приєднання, бо саме так виглядає ситуація, коли слабкий іде до сильного.

Чи буде у такому випадку слабкий на рівні з сильним визначати долю громади? Певно, що ні! Тому помилково вважати, що при об’єднанні з містом села отримають якісь преференції. Навпаки, як показує досвід, бюджети таких сіл не тільки зростуть, а вони втратять можливість отримання інфраструктурної субвенції від держави. Відповідно – першим ділом закриють школу та дитячий садочок. Натомість з’являться проблеми із землею, на яку будуть претендувати такі ж повноцінні члени територіальної громади з міста.

 

Покращення не відбулося

 

У Переяслівці Ніжинського району давно немає ні дитячого садочка, ні школи. Закрили – і поминай як звали! Більшість сільської молоді, яка ще не встигла виїхати і залишилась у селі, їздить на роботу до Ніжина, а їхні діти – на навчання в сусідні Крути. Звідти по буднях приїздить шкільний автобус, відвозячи-привозячи школярів та дошкільнят. У сусідній Кунашівці ще рік тому була і школа, і дитячий садочок. Однак їх закрили після того, як село вирішило об’єднатися з Ніжином. Для міської громади ця ноша виявилась непосильною, а сказати правду – то навіть зайвою. Адже тільки за минулий рік недофінансування освіти у Ніжині склало близько 40 мільйонів гривень. Простіше кажучи, там – велика освітня діра. Щоб її закрити, місто пішло шляхом оптимізації. Так, із 17-ти міських шкіл тільки у двох із них залишають старші класи. Чи знайдеться в міських школах місце для сільських дітей? У Кунашівці це підсвідомо розуміють, тому й не поспішають возити дітей до міста – по них щодня приїздить крутівський автобус, а в Крутах у навчанні цим дітям не відмовляють. Поки що… Така ж ситуація із обслуговуванням у сімейного лікаря. Села Паливода і Наумівське, що входять до Кунашівського старостинського округу і є дещо віддаленими від Ніжина, уклали договори з Крутівським сімейним лікарем. Зрештою, у будь-якому випадку за пацієнтом залишається право вибору, до якої лікарні йому звернутися. Відтак, отримавши направлення від сімейного лікаря, він може поїхати хоч в місто, хоч в район, хоч в область чи навіть у столицю. Лікарня, до якої приїхав пацієнт, отримуватиме від Національної служби здоров’я гроші, які держава передбачила за певний вид послуг.

Тобто, на ділі у Кунашівці все залишилося так, як і було, окрім хіба закритої на замок сільської школи.

Здавалося, мала б існувати певна логіка у рішенні селян приєднатися до міста. Наприклад, гарантії фінансових вливань, відродження сільських територій, інвестиції тощо. Однак цього всього не відбулося. Найбільша перемога – пустили додатковий маршрут із Кунашівки до Ніжина.

Заступник Ніжинського міського голови Григорій Олійник зізнається, що додаткових вливань з об’єднаного бюджету в село не було – просто залишили на місці всі доходи, які тут були.

 

oliynikgr

Заступник міського голови Ніжина Григорій Олійник - до нас приєдналася тільки одна Кунашівки

 

Натомість визріли проблеми із розподілом земельних наділів. Після об’єднання в громаду передали 35 ділянок різного розміру та призначення, якими раніше розпоряджалась держава. На цю землю вже висловили претензії і мешканці Ніжина. А як інакше? Вже рік як вони такі ж повноцінні члени громади що і кунашівці – дарма, що ця земля розташована поблизу сіл і споконвіків належала селянам. Як показує практика, у таких випадках землю отримають ті, хто погодиться надалі здати її в оренду вигідному «інвестору». А «інвестор» що в Переяслівці, що в Кунашівці один – Ніжинський консервний завод.

 

Знову земля?

 

«У нас один інвестор. Інвестор… Кунашівка – до Ніжина і ми до – Ніжина», – ці слова, сказані однією з пенсіонерок Переяслівки, і стали лейтмотивом зборів, які відбулися в сільській раді чомусь посеред буднього дня, коли більшість молоді на роботі.

Цілу годину Переяслівський сільський голова Олександр Охонько грав у мовчанку та слухав півсотні односельців (здебільшого пенсійного віку), які то і діло кричали «Хочемо до Ніжина». Коли ж між людей позапланово зайшла мова за «інвестора» – той здійнявся з місця і кинув: «Зараз питання не в інвесторі».

«Оце в цьому й уся ситуація! – здогадався звідки ростуть ноги присутній на сході голова райради Олег Бузун. – Інвестор керує всім, але не інвестор повинен тут керувати, а ви, люди. У 2008 році я, будучи головою райдержадміністрації, – додав він. – Ми погоджували з інвестором отримання землі по цій сільській раді терміном на 10 років. У договорів є така особливість – рано чи пізно закінчуватись. Можливо, через деякий час тут з’явиться новий інвестор. Тому ж знову, підкреслюю, вирішувати подальшу долю села вам, люди. Думайте!»

«Хоч один скаже про інвестора добре слово? – підхопила одна з активісток. – Ми незадоволені багатьма питаннями. Підписували договори на десять років, тепер ще на сім змушують підписувать, бо помінялась назва. Діло не в інвесторі».

Та хіба поясниш людям, що Ніжинському консервному заводу – одному з небагатьох підприємств Ніжина, які формують його бюджет, – простіше домовитись в Ніжині? Тому й приєднали до міста Кунашівку, де, як зазначалося, мають землі. Мабуть, такі ж мотиви і з Переяслівкою – там теж їхні землі.

Важко людям зрозуміти і те, що 420 тисяч гривень річного бюджету Переяслівки після об’єднання з Ніжином потрібно буде розділити так, щоб цих грошей вистачило на утримання адмінапарату, інфраструктури та надання послуг. Як і у випадку з Кунашівкою, місто фактично нічого не обіцяє селу, окрім хіба автобуса, але тут постає інше питання: наскільки довго працюватиме цей збитковий рейс. Тож користь від такого приєднання – сумнівна.

 

Хотіли в місто – отримайте кладовище!

 

А от те, що через 3-5 років закриють Крутівську школу – реальність! Адже хто захоче навчати дітей із села, яке не перебуває з Крутівською ОТГ у спільному бюджеті? У цій ситуації послідовність така: немає дітей – немає школи! Про це відкрито говорить і багаторічний директор Крутівської ЗОШ, педагог із 38-річним стажем Ольга Василівна Кіт.

 

kiolga

Директор школи Ольга Кіт просить не робити дітей заручниками

 

Звісно, сьогодні вона не відмовляє у навчанні навіть кунашівським дітям, які не хочуть їхати до Ніжина, але ситуація зміниться восени 2020 року – після виборів у Крутівську ОТГ.

Тому й просить сивочолих подумати про майбутнє молодого покоління: «Років 5 чи 7 тому, коли СТОВ «Дружба-Нова» заходила до нас в Крути, чоловік приїхав із пропозицією побудувати на території села сушарку для кукурудзи. На збори прийшла більшість пенсіонерів, піднялося ще дужче, ніж у вас. «Ні» – і все! «Ми повмираємо, нічим буде дихати», – кричали люди. Я не хочу нікого образити, але всі ці люди проголосували проти, хоча інвестор обіцяв створити більше 100 робочих місць. «Ні» – і все! В результаті сушарку поставили у Ніжині, на території Сільгосптехніки, і наші крутівські хлопці тепер туди їздять на роботу. Чому в питаннях, які виникають між дорослими, заручниками стають діти?».

Та сивим головам не до дітей!

«Будуть і далі ходити в «нашу» Крутівську школу», – впираються вони.

Виходить так, що школа «наша», а село не «наше»? А діти тоді чиї?

Не надто хвилює старших переяслівців питання збереження сільської школи у сусідньому селі. Мабуть, зрозуміють це тоді, коли щодня о шостій ранку будитимуть своїх онуків на рейсовий автобус до Ніжина і чекатимуть, коли ті повернуться з уроків. Як там буде їхнім дітям із сільською ментальністю «в тому городі»?

«Хочемо в Ніжин»! Одноголосно…

Так, 50 сивочолих визначили долю невеликого села на майбутні десятиліття, а, може, й століття. 11 сіл відмовили Ніжину, зрозумівши просту істину, що селу з містом не по дорозі, а ці проголосували.

 

zbory

Збори в будній день, коли більшість молоді на роботі

 

Ну що ж? Залишаться переяслівці з «худим» бюджетом і втраченими перспективами отримати державну субвенцію на розвиток сільських територій. Не варто чекати грошей на розвиток інфраструктури, освітлення, ремонт доріг тощо. А молодим батькам навпаки варто звикати до того, що з осені вони вдосвіта збиратимуть своїх чад у переповнені ніжинські школи. 70-тисячний Ніжин просто задавить і поглине невелике село, що донедавна намагалося щось вирішувати самостійно та розпоряджатися своїми землями. Немає жодних сумнівів у тому, що обрані представники особливо не впливатимуть на хід рішень міської ради.

Разом із тим ці два села чекають «райдужні» перспективи – розширене міське кладовище та сміттєзвалище.

Заступник Ніжинського міського голови Григорій Олійник не приховує того, що по Кунашівці вже існує проектне рішення на 10 гектарів кладовища. Переяслівці, очевидно, варто очікувати під боком сміття з усієї ОТГ. Зате «в городі».

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Схожі матеріали (за тегом)