|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 22:31 | 04.18.2024

Скасовано карантин щодо сказу

Минулий рік Чернігівщина завершила без жодного неблагополучного пункту по сказу

За повідомленням Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби, протягом 2019 року завдяки активізації профілактичних заходів вдалося повністю скасувати карантинні обмеження у 19 неблагополучних пунктах по сказу тварин. Цьому передувало проведення майже 40 засідань державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, організація бесід з громадянами (таких відбулося понад 45 тисяч) і проведення тематичних лекцій в організованих колективах.

Загалом з початку минулого року в області виявлено 12 неблагополучних пунктів по сказу тварин різних видів у Борзнянському, Козелецькому, Носівському, Прилуцькому, Сновському, Чернігівському і Сосницькому районах та в містах Чернігів і Носівка. Прояви захворювання були зафіксовані у коня, великої рогатої худоби, собак, котів, лисиць і єнотоподібних собак. У цілому зареєстровано 12 випадків сказу (на 77 менше, ніж за відповідний період 2018 року).

Активізація профілактичної роботи дозволила докорінно змінити ситуацію.

У населених пунктах області протягом 2019 року  антирабічною вакциною щеплено понад 25320 голів ВРХ, майже 151 тисяч собак і близько 135 тисяч котів. Вакциновано також 53 голови дрібної рогатої худоби і 104 коней.

Протягом двох тижнів (з 22 вересня по 5 жовтня 2019 року) на Чернігівщині здійснювалась пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин за допомогою авіатранспорту. Територія обробки мисливських угідь  перевищила 27 тисяч квадратних кілометрів. Використано 683100 доз антирабічної вакцини «Орісвак».

1alysa

Схожі матеріали (за тегом)