|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 9:00 | 03.29.2024

Як вижити мисливським господарствам?!

В обласному управлінні лісового та мисливського господарства днями відбулася нарада з користувачами мисливських угідь. На зібрання запросили районних мисливствознавців і керівників мисливських господарств.

Відкрив нараду начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Зінченко. «Не все гаразд у наших мисливських господарствах, – відверто сказав він. – Тільки торік браконьєри по-хижацькому знищили вісім лосів, які занесені до «Червоної книги України». А це свідчить, що ми послабили контроль за боротьбою з браконьєрами. І таку ситуацію потрібно негайно виправляти – посилити рейди, щоб зупинити це свавілля. Наприклад, ця робота у наших сусідів на Сумщині ведеться краще. За 2019 рік там затримали набагато більше браконьєрів, ніж у нас. Тому порушники закону, скажімо, з Шостки їдуть тепер браконьєрствувати в мисливські угіддя Новгород-Сіверського району».

1amysliv

Взявши слово, начальник відділу мисливського господарства Микола Пиріг розповів про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней на Чернігівщині. На жаль, є вже випадки цієї підступної недуги! Тож Микола Миколайович наголосив керівникам мисливських господарств про проведення термінових заходів із ліквідації та запобігання розповсюдження цього лиха, яке наносить великі збитки нашому регіону.

Микола Пиріг також наголосив на посиленні заходів із профілактики сказу, виконанні рішень ДНПК при Кабінеті Міністрів України та облдержадміністрації. Зокрема, у лютому необхідно якісно провести облік мисливської фауни в угіддях усіх користувачів області та затвердити ліміти на наступний сезон полювання.

Микола Миколайович ще раз акцентував на потребі укладання договорів про внесення плати за використання мисливських угідь згідно зі ст. 24 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

На нараді був присутній куратор лісівників зі Служби безпеки України в Чернігівській області Олександр Яровий. Він підкреслив, що за фактами перевірок, розрахунки за користування мисливськими угіддями – не скрізь добросовісні. Також наголосив на необхідності активно посилити боротьбу з африканською чумою свиней. Адже це може істотно зашкодити нашим сільгоспвиробникам.

У своїх виступах на нараді керівники мисливських угідь розповідали, що на Чернігівщині зараз розвелося багато так званих «псевдоекологів» – самозванців, які лише вдають із себе природоохоронців, але на ділі брутально перешкоджають діяльності господарств.

Наприклад, у мисливському господарстві «Рись» в пожежонебезпечний період спалили мисливські вежі для спостерігання за звірами. Це призвело до масштабної пожежі в ДП «Остерський військовий лісгосп».

Говорили й про те, як на Борзнянщині агрохолдинги розорюють пасовища та пойми річок – вже немає де птахам і звірам мешкати! А через китайські гербіциди, які вносять на поля, тепер уже зникають деякі види фауни. Зокрема, коли з авіації обробляють хімікатами соняхи, гине все живе довкола.

У таких умовах існування мисливських господарств – вкрай невигідне! Якщо не відбудуться позитивні зміни, дійде до того, що над мисливськими угіддями літатимуть лише хижі птахи та ворони.

За інформацією ЧОУЛМГ

Схожі матеріали (за тегом)